Emoții până la lacrimi! Interpreta Lenuța Gheorghiță a cântat cu dor pentru comunitatea basarabenilor și românilor din Kazahstan

Emoții mari pentru interpreta Lenuța Gheorghiță care a susținut un concert nemaipomenit pentru comunitatea românilor basarabeni și bucovineni din Kazahstan, în cadrul celei de-a șaptea ediții a Festivalului Folcloric Românesc ,,Mărțișor”, desfășurat în orașul Karaganda.

separator

Pentru prima oară artista a fost invitată în această țară, de către președintele Societății Culturale Române ,,Dacia” Plushkis Nikolay și Ambasada României la Kazahstan.

Întâlnirea cu publicul din Kazahstan nu a fost un eveniment întâmplător, ci unul plin de emoții și o conotație deosebită. Efectuând trimitere la reperele istorice, amintim că în Kazahstan se găsește o comunitate mare de etnici români, înregistrați ca bucovineni și basarabeni, sau moldoveni.

Aceștia au ajuns în Kazahstan, în iunie 1941, în timpul primului val de deportări în masă şi trimiteri la muncă forţată în Siberia şi Kazahstan a zeci de mii de oameni, de către regimul stalinist. Unii au reușit să se întoarcă la baștină, însă alții – nu s-au mai întors niciodată.

Deportarea din Basarabia şi Bucovina s-a făcut cu vagoane de vite în special în Siberia şi Kazahstan. Un raport din octombrie 1941 arată că în Gulag, la acea dată, „din RSS Moldovenească se află 22.648 de persoane, în colonii din RSS Kazahă (9954 pers.), RASS Komi (352), regiunile Omsk (6085 persoane, dispersate în 41 de raioane), Novosibirsk (5787) şi Krasnoiarsk (470)”. Ulterior, în iulie 1949, a urmat al doilea val de deportări, care prevedea transportarea ,,pe vecie” în Kazahstan, Asia Centrală şi Siberia a încă 11.280 de familii cu 40.850 de basarabeni. Mulți au murit de foame, boli și necaz.

Apoi, în anii 50-60, peste 5.000 de moldoveni au fost aduşi la „lucrările epocale ale regimului Hruşciov” de desţelenire a stepelor din nordul Kazahstanului şi transformare a acestora în terenuri agricole. Mulți nu au mai revenit în Basarabia, ci au rămas pe meleaguri străine.

Basarabenii deportați în Kazahstan păstrează limba, tradițiile și obiceiurile. Urmașii acelor români basarabeni deja nu mai vorbesc românește, dar cunosc evnimentele anilor 40 şi modul cum au ajuns părinţii şi bunicii lor în Kazahstan.

,,Am avut marea onoare să fiu invitată la Festivalul Mărtișor 2019 din Karaganda, Republica Kasahstan, pentru o întâlnire emoționantă cu comunitatea românilor basarabeni și bucovineni, dar și cu publicul autohton. Un public minunat, un concert superb, am avut parte de o primire superbă cu multe aplauze, flori și cele mai intense trăiri. Și marea onoare să-i am ca spectatori pe Secretarul de Stat a Ministerului Românilor de Pretutindeni Victor Alexeev, Ambasadorul Extraordinar A României acreditat în Republica Kazahstan, Tadjikistan și Kârgâstan, Dl Cezar Manole Armeanu, Președintele Societății Culturale Române ,,Dacia” Plushkis Nikolay”, ne-a declarat interpreta Lenuța Gheorghiță.

,,În cea de-a doua zi a Festivalului, care a coincis cu Sărbătoarea Națională a Țărilor Asiatice Nauris, alături de o întreagă delegație, am mers pentru a depune flori la Monumentul ridicat în memoria Basarabenilor și Bucovinenilor deportați în Kazahstan. De aceste locuri ne leagă o tristă frântură istorică și oameni care încă mai trăiesc cu dor de Basarabia și România Mare”, ne mai dezvăluie emoționată interpreta Lenuța Gheorghiță, care a avut parte de o experiență memorabilă în Kazahstan. 
             

alte Articole interesante