Lacrimi la liceul din Măcărești unde activa femeia însărcinată, spulberată de un automobil

Doliu în liceul din Măcăreşti, unde lucra Veronica Putină, femeia însărcinată în luna a opta, care a fost spulberată de un automobil. Administraţia instituţiei, în care femeia activa în calitate de psiholog, a scris un necrolog pe o reţea de socializare.

separator
„S-a stins un om! Doamna Veronica Putină, psiholog, om de o cumsecădenie rară. Prietena copiilor și a celor în jurul cărora s-a aflat. Un suflet rar, pe care, colegii, sătenii și, în special, familia, nu vor putea să- l uite.

Satul parcă este pustiu fără un om, care i-a atins cărările, i-a admirat frumusețea.

Nu ne putem imagina că nu mai este, că nu ne va mai zâmbi, că nu va fi printre elevii ei dragi… S-a rupt ca o petală dintr-o floare rară, s-a rupt din inima unei mame fără consolare, din cea a copilașilor care vor rosti cuvântul ,,mamă” la trecut. Nimic nu le poate mângâia sufletul și nimeni nu o poate aduce înapoi pe scumpa și draga lor mamă.

Ziua de 27 noiembrie rămâne o filă tragică în calendar pentru toți care au cunoscut-o. A fost soție, mamă, fiică și pedagog, îndrăgită și admirată.

Pentru ea timpul s-a oprit. Ea va fi veșnicie, prin urmele pe care le-a lăsat pe pământ.

Dumnezeu să o odihnească în pace”, a scris administraţia liceului.Femeia însărcinată în luna a opta a murit la spital, ieri, după ce a fost lovită de un automobil, scrie publika.md.

S-a stabilit cauza incendiului din blocul Romanița

Incendiul izbucnit aseară într-un apartament din blocul locativ Romanița din Capitală ar fi fost cauzat de o defecțiune a unui cuptor cu microunde, potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU).

Potrivit IGSU, în urma cercetărilor statice și dinamice efectuate la fața locului de către Laboratorul Experimental Antiincendiar s-a stabilit că focarul de ardere se afla în interiorul încăperii, unde era poziționat un cuptor cu microunde, în care proprietarii au pregătit mâncare.

Incendiul a afectat o cameră de 15 metri pătrați din suprafața totală a apartamentului de 50 de metri pătrați. În timpul intervenției, salvatorii au evacuat 13 persoane de la etajele superioare, două dintre care au primit intoxicație ușoară cu monoxid de carbon. Persoanele evacuate nu au avut nevoie de spitalizarea, viața acestora fiind în afara oricărui pericol. 

Amintim că incendiul a izbucnit în seara de 12 februarie și a luat viața a două persoane. Este vorba despre proprietarii apartamentului, un bărbat în vârstă de 79 de ani și o femeie de 77 de ani. 

Pentru lichidarea flăcărilor au fost create două sectoare de luptă, fiind antrenate nouă autospeciale de intervenție, inclusiv o autoscară, cu un efectiv de 72 angajați IGSU. Totodată, pentru gestionarea acțiunilor de lichidare a incendiul a fost creat Statul Major al Inspectoratului. 

IGSU mai notează că, tot pe parcursul zilei de ieri, a mai fost o solicitare pentru intervenția pompierilor pe strada Nicolae Testemițanu 29/2. Potrivit informațiilor, scara acestui bloc a fost inundată cu fum. Apelul fiind înregistrat la ora 09:04. 

Pompierii, ajunși la fața locului, au depistat focarul în scara blocului la etajul 9, unde a ars 0,5 m2 de gunoi. Incendiul s-a autostins, iar victime nu au fost raportate.

Succes medical! Microchirurgii de la Institutul de Medicină Urgentă au replantat degetele mâinii unui bărbat

Medicii microchirurgi de la Institutul de Medicină Urgentă au replantat degetele mâinii unui bărbat, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

O echipă de microchirurgi și anesteziologi de la Centrul republican de microchirurgie al Institutului de Medicină Urgentă a efectuat o operație de replantare a patru dintre cinci degete tăiate de la mâna unui bărbat, în vârstă de 58 de ani.

Datorită intervenției rapide și profesionalismului medicilor, degetele au fost reatașate prin tehnici avansate de microchirurgie. Procedura a fost realizată prin utilizarea unui microscop cu magnificare, instrumente microchirurgicale fine, fire de sutură extrem de subțiri și manevre chirurgicale de mare precizie. Operația a durat aproximativ patru ore.

Potrivit specialiștilor, pierderea degetelor unei mâini duce la invaliditate severă. Succesul replantării este evaluat în funcție de recuperarea funcționalității mâinii și reluarea sensibilității.

Prognosticul favorabil în astfel de cazuri depinde de mai mulți factori, inclusiv transportarea corectă a segmentelor tăiate și realizarea promptă a intervenției, în funcție de nivelul amputației.

Echipa de medici care a efectuat operația este formată din microchirurgii Anatolie Calistru, Maxim Melenciuc și Vladislav Gladun, chirurgul plastician, estetician și microchirurgul reconstructiv Olesea Catărău, anesteziologul Daniel Sandu și asistentele Valentina Tuchila și Mariana Baractari.

Medicii Maxim Țarălunga, Vladimir Stratan, Mihail Crudu, Vasile Roșca și Cezara Anton și asistentele Natalia Tcaci, Georgeta Roșca, Nadia Sîrghi și Vera Spînu au supravegheat pacientul după intervenție.

Bărbatul a fost externat fără complicații după opt zile de la operație.

Costurile tratamentului, în valoare de 23.000 de lei, au fost acoperite integral de Compania Națională de Asigurări în Medicină.

Spargeri date în Uniunea Europeană și Moldova. Un moldovean condamnat în România, reținut în Moldova pentru spălare de bani

Ofițerii Direcției combaterea criminalității organizate a INI, de comun cu procurorii PCCOCS, anunță reținerea unui chișinăuian condamnat în România pentru spargeri comise în Uniunea Europeană, care ulterior a cumpărat prezumtiv cu acei bani imobile și bunuri în Republica Moldova, astfel încât  să piardă urma banilor rezultați din furturi, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Bănuitul cu vârsta de 44 de ani ar face parte dintr-un grup infracțional cu alți doi membri (cetățeni ai Republicii Moldova) care acum își ispășesc pedepsele în România, urmare a condamnării lor în 2022, toți trei recunoscându-și vinovăția, cu restituirea prejudiciului de peste 980.000 lei (250.000 roni). Prin sentința pronunțată de magistrații de peste Prut, așa cum la comiterea furturilor bănuitul reținut acum în Moldova avea rol de supraveghere, acesta a fost condamnat cu suspendarea executării pedepsei, cu obligarea prezentării în fața autorităților române.


Reținerea acestuia la Chișinău are la bază cumpărarea de către membrii grupului a mai multor bunuri imobile în Chișinău și automobile, cu scopul ca autoritățile de drept să nu poată descoperi banii rezultați din furturile comise în UE. În acest scop, membrii grupului infracțional au apelat la rude și alte persoane care să cumpere aceste bunuri.

În baza acestor și altor probe,  ofițerii INI au descins cu percheziții la membrii grupul infracțional, de unde au ridicat și stații radio, aparat pentru depistarea tehnicii speciale, camere de supraveghere video, înscrisuri de ciornă, precum și ceasuri de lux care ar fi fost sustrase din UE. Ulterior, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a depus demers de aplicare a arestului preventiv pentru 30 de zile în privința învinuitului. Urmează ca Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, să se pronunțe, timp în care persoana beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

13 cazuri de dispariție a copiilor în doar trei zile. Mesajul poliției
Articolul anterior
OMS trage un semnal de alarmă: Peste 80% dintre adolescenți sunt sedentari
Articolul următor
Close menu