Patru români din Italia riscă închisoarea după ce au tăiat porcul în curte, de sărbători

Patru cetățeni români stabiliţi în Italia, au tăiat un porc în propria curte, fără a ţine cont de legislaţia din Peninsulă, care impune respectarea unor norme stricte atunci când e vorba de sacrificarea animalelor.

separator

Ştirea, publicată în prima zi a anului de „Il Messaggero”, a declanşat un val de reacții pe reţelele sociale. Un porc pe jumătate ars, abandonat pe o masă într-o curte, apoi acoperit cu un sac de plastic negru, sub privirile a doi agenţi de la poliţia locală din oraşul Anzio, lângă Roma. Este una din fotografiile publicate de cotidianul “Il Messaggero”, pentru a ilustra amplul articol despre cei patru români denunţaţi pentru că au ucis “în mod abuziv” un porc, de sărbători, informează hotnews.ro.Faptele au avut loc în zona Lavinio (Anzio), iar poliţiştii au fost alertaţi de vecinii speriaţi de zgomotele făcute de animal.

Cotidianul italian descrie în detaliu operaţiunea: „Imediat au intervenit la faţa locului agenţii conduşi de comandantul Sergio Ierace, care au găsit un porc tăiat de curând într-o grădină de lângă locuinţa celor patru români, în absenţa oricăror condiţii de igienă şi siguranţă. Agenţii au constatat, după o examinare succesivă, că săracul animal a fost sacrificat fără a fi mai întâi asomat, operaţiune prevăzută pentru a nu provoca suferinţa inutilă a animalului”.

Poliţia locală a solicitat intervenţia Autorităţii locale sanitare (ASL), care a confirmat nu numai moartea violentă a animalului, ci şi „cruzimea cu care a fost sacrificat”, fără a fi asomat, așa cum prevede legea.

„Acţiunile ulterioare de investigaţie au dus la identificarea fermei de unde provine porcul, fiind vorba de o fermă autorizată, dar încă se cercetează modalitatea de vânzare şi transportul animalului”, continuă Il Messaggero. Cei patru români, cu vârsta cuprinsă între 35 şi 40 de ani, împreună cu un cetăţean italian, care a transportat porcul, au fost denunţaţi pentru „cruzime faţă de animale şi tranşare clandestină”. Ei riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 6 luni până la un an şi o amendă de până la 150.000 de euro.

Reacţii pe reţelele de socializare: în mai puţin de o oră, ştirea a fost distribuită de aproape 800 de ori şi are sute de comentarii.

Un moldovean care și-a bătut până la moarte soția, condamnat la muncă neremunerată de 130 de ore

Un bărbat, a cărui soție a decedat după ce a bătut-o, a fost condamnat la 130 de ore de muncă neremunerată și obligat să achite cheltuielile de judecată, în valoare de 2.820 de lei. Decizia a fost pronunțată pe data de 8 mai de magistrata Elena Marandici de la Judecătoria Soroca, sediul Florești. Decizia judecătorească are la bază recunoașterea vinovăției, declarațiile unui martor și rezultatele expertizei medico-legale.

Infracțiunea a avut loc la 10 februarie 2024, în jurul orei 22:00, la domiciliul soților. Inculpatul, care se afla sub influența alcoolului, în urma unui conflict cu soția sa, i-a aplicat în mod deliberat numeroase lovituri cu pumnii, picioarele și cu un scaun pe diferite părți ale corpului, transmite newsmaker.md.

Potrivit mărturiei uneia dintre fiicele cuplului, părinții săi consumau alcool și se certau adesea, iar tatăl o bătea pe mama. Femeia însă refuza întotdeauna să raporteze abuzurile la Poliție. În seara zilei de 9 februarie a mers în vizită și i-a găsit în stare de ebrietate. Ea a observat, de asemenea, că mama sa avea vânătăi pe față, însă aceasta a negat că soțul ei, adică tatăl martorei, ar fi bătut-o. A doua zi și-a vizitat din nou părinții și, la fel, a observat urme de bătaie.

În jurul orei 22:00, martora și-a sunat mama pentru a se asigura că totul este în regulă, dar i s-a spus că deja se culcaseră și că totul era bine. A doua zi dimineață, sora ei a sunat-o să o întrebe unde este mama, deoarece aceasta nu răspundea la telefon. Apoi a apelat telefonul mamei, iar tatăl său i-a răspuns, spunându-i să vină urgent la ei. Când a intrat în casă, martora a văzut-o pe mama ei întinsă cu fața în jos pe podea și multe pete sânge în jurul acesteia. L-a întrebat pe tatăl ei, care stătea pe pat, ce s-a întâmplat, la care acesta i-a răspuns că mama sa nu se simțea bine și că a chemat o ambulanță. Aceasta i-a verificat pulsul și a văzut că mama nu mai respira și a sunat imediat la Serviciul 112. Până la sosirea ambulanței și Poliției, a observat că pereții din cameră erau acoperiți cu picături de sânge, iar lenjeria de pat era plină de sânge. Când fiica l-a întrebat ce s-a întâmplat, tatăl nu a scos niciun cuvânt, ci doar repeta „Ce e de făcut?”.

Potrivit expertizei medico-legale, femeia a murit din cauza unei insuficiențe cardiace acute, cauzate de infarctul miocardic repetat pe fondul unei cardiopatii ischemice cronice. La examinarea cadavrului au fost depistate leziuni corporale: vânătăi în partea stângă a capului și urechii stângi, hemoragii în țesuturile moi epicraniene pe stânga, echimoze și excoriații în regiunea feței, echimoze în regiunea toracelui, abdomenului, spatelui, membrelor superioare și inferioare, provocate de acțiunea unui obiect traumatic cu o suprafață dură (nu sunt excluse loviturile cu pumnul, piciorul, scaunul), apărute cu 1-2 zile înainte de deces, care nu au legătură directă cu decesul. Medicii au calificat leziunile ca fiind „ușoare”.

În cadrul examinării cazului în instanța de judecată, Procuratura a cerut ca bărbatul să fie judecat în baza articolului din Codul penal privind violența domestică. Acesta vizează lovirea, comiterea altor acte de violență care implică vătămări corporale ușoare sau alte vătămări minore ale sănătății. Infracțiunea se pedepsește cu 150 până la 180 de ore de muncă neremunerată în folosul comunității sau cu până la patru ani de închisoare.

La rândul lor, moștenitorii defunctei și avocatul inculpatului, prezenți la audiere, au cerut o sentință mai blândă, având în vedere că bărbatul și-a recunoscut vina, se căiește sincer și a solicitat o pedeapsă justă de muncă neremunerată pentru fapta comisă.

Astfel, bărbatului i s-a stabilit o pedeapsă de 130 de ore de muncă neremunerată. De asemenea, instanța a admis cererea Procuraturii privind încasarea cheltuielilor de judecată, în valoare de 2.820 de lei, din contul inculpatului.

Sportivele Daniela Cociu și Maria Olărașu, întâmpinate cu flori la frontieră

Sportivele Daniela Cociu și Maria Olărașu, care au obținut o performanță remarcabilă la Cupa Mondială de canoe de la Szeged, au fost întâmpinate cu flori la revenirea în Republica Moldova.

Sportivele din Moldova au cucerit medalia de argint pe distanța 200 de metri, cu un timp de 43.66.

„De menționat că Daniela este polițistă de frontieră, iar la revenirea în Moldova, echipa a fost călduros întâmpinată la PTF Leușeni de către colegii polițiști de frontieră. Aceștia le-au oferit flori și le-au urat succese în toate competițiile sportive”, comunică Poliția de Frontieră.

Tandemul Daniela Cociu – Maria Olărașu va reprezenta Republica Moldova la Jocurile Olimpice de la Paris, având deja calificarea în caiac-canoe.

Parlamentari germani propun ca NATO să apere spațiul aerian ucrainean

Parlamentari germani, atât din partidele aflate la putere, cât și din opoziție, au susținut ideea ca țările europene din cadrul NATO să apere spațiul aerian deasupra vestului Ucrainei de pe teritoriul alianței, scrie publicația germană Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), citată de The Kyiv Independent.

Parlamentari germani propun ca NATO să apere spațiul aerian ucraineanFoto: libertatea.ro

Publicația germană notează că unii experți, precum Nico Lange de la Conferința de Securitate de la München, sau generalul-locotenent Heinrich Brauss, fost secretar general adjunct al NATO, au sugerat doborârea rachetelor rusești deasupra regiunilor de frontieră ale Ucrainei de către forțele antiaeriene ale Poloniei și României, transmite libertatea.ro.

Oficialii polonezi au menționat, de asemenea, această posibilitate, dar nu au fost prezentate decizii concrete. 

„Apărarea spațiului aerian deasupra Ucrainei dinspre Polonia și România nu ar trebui exclusă pe termen lung”, a declarat Anton Hofreiter, din partea Partidului Verzilor, aflat la guvernare. Parlamentarul german a adăugat totuși că, în prezent, această chestiune „nu este în discuție”, deoarece aliații se concentrează pe furnizarea de ajutor suplimentar pentru apărarea Kievului.

Berlinul s-a dovedit a fi un lider în ceea ce privește sprijinul pentru apărarea antiaeriană a Ucrainei, lansând o inițiativă care vizează asigurarea unor sisteme suplimentare de apărare aeriană și promițând Kievului cel de-al treilea Patriot al său. 

Agnieszka Brugger, colega lui Hofreiter din partea Partidului Verzilor, a declarat, de asemenea, că ar fi corect „să fie amplasate sisteme de apărare antiaeriană la granițele țărilor vecine, astfel încât și părțile vestice ale Ucrainei să poată fi protejate”.

Roderich Kiesewetter, de la Uniunea Creștin-Democrată (CDU, de opoziție), a comentat că țările occidentale ar putea doborî avioanele rusești fără pilot lansate spre Ucraina.

„Acest lucru ar ușura povara asupra apărării antiaeriene ucrainene și i-ar permite să protejeze frontul”, a spus Kiesewetter, comparând acest lucru cu momentul în care SUA și alte țări occidentale au protejat spațiul aerian al Israelului fără a deveni parte la conflict. 

Marcus Faber, de la Partidul Liber-Democrat (FDP) din coaliția de guvernare, a fost și el de acord că, în principiu, „spațiul aerian deasupra regiunilor de frontieră ucrainene” ar putea fi „protejat de apărarea aeriană de pe teritoriul NATO”.

Cu toate acestea, Faber a remarcat că sistemele de apărare antiaeriană și rachetele sunt deja deficitare, iar aprovizionarea cu muniție pe termen lung trebuie asigurată. „În aceste condiții, cred că este posibil”, a adăugat Faber. 

Orice formă de implicare a forțelor occidentale în războiul ruso-ucrainean rămâne foarte controversată. Atunci când președintele francez, Emmanuel Macron, a declarat că desfășurarea de trupe occidentale nu ar trebui exclusă, mai mulți lideri, inclusiv cancelarul german, Olaf Scholz, au respins categoric această opțiune.

Accident grav pe șoseaua Chișinău-Hâncești, în urmă cu puțin timp
Articolul anterior
Secrete din dormitor cu Victoria Roșca și Viorel Vacari
Articolul următor