Zeci de producători de pomuşoare, căpşuni şi zmeură din toată Republica Moldova au venit în scuarul Catedralei cu tot ce au reușit că cultive mai eclogic și mai bun. Echipa K Lumea le-a organizat tarabe personalizate la care aceștia au putut să-şi vândă direct marfa. Oamenii au venit de la primele ore să ia cele mai proaspete fructe şi pomuşoare ale Moldovei, așa că organizatorii și-au îndeplinit scopul principal al evenimentului, acela de a promova producătorii autohtoni și a-i lăsa să plece de la târgul agro-gastromonic cu lăzile goale.
FOTO: K LUMEA
”Noi am avut azi 9 producători de căpșuni. Oamenii au venit cu câte 100-200 de kilograme de căpșune. Ne-am bucurat că cererea există și aproape toți producătorii și-au vândut toate produsele. Important este ca lumea să înțeleagă că acesta este un târg de artizanat. Artizanat de cultivare a pomușoarelor, artizanat de pregătire a bucatelor, de aceea trebuie să vină la timp. Acei care au ajuns mai târziu, au găsit trabele goale”, ne-a declarat organizatoarea festivalului, Nata Albot.
”Ne-am pregătit pentru acest eveniment demult, ne-am înregistrat cu vreo lună de zile înainte. Plănuiam să aducem aici 500 de kilograme de căpșune, dar pentru că ieri ne-a prins ploaia, am reușit să aducem doar 300. Acum e ora 13 și am reușit să vindem mai mult de jumătate. Nu exportăm căpșunele pentru că ne dorim să ajungă în primul rând pe mesele moldovenilor, așa că le vindem în supermarketuri”, ne-a mărturisit Viorel Gavriluță, producător de căpșune din satul Copanca, raionul Căușeni.
În cadrul Teatrului Gastronomic de la SUMMER BERRY FAIR nutriționista Victoria Ursu le-a vorbit oaspeților despre beneficiile consumului de pomușoare locale. Corina Dascălu a pregătit câteva smoothie-uri cu pomușoarele, iar Nata Albot va venit cu trei dintre rețetele sale preferate cu căpșuni, pe care le-a oferit spre degustare.
SUMMER BERRY FAIR este primul târg agro-gastronomic din Republica Moldova. În țara nostră cresc peste 11 tipuri de pomușoare, cultivate de peste 700 de producători locali.