Iodul este un microelement important pentru buna funcţionare a glandei tiroide şi a întregului organism. Se consideră că deficitul de iod face parte din top 3 cele mai comune deficite, alături de carenţa de magneziu şi vitamina D. Zonele endemice al căror sol este sărac în iod, precum este şi zona ţării noastre, se confruntă cu lipsa cantităţilor suficiente de iod în alimentaţie.
Iodul are 4 funcţii importante pentru organism:
1. Echilibrează metabolismul şi greutatea corporală
2. Asigură sănătatea pielii, părului şi a unghiilor.
3. Dezvoltă creierul şi capacitatea mentală
4. Menţine funcţia sistemul imunitar, fiind important în procesele de creştere.
Dacă suferi din cauza deficitului de iod eşti în pericolul de a dezvolta boli tiroidiene, obezitate.
Cum slăbeşti dacă îţi este afectată glanda tiroidă
Lipsa iodului în organism provoacă oboseală fizică şi psihică, somnolenţă, randament mental şi fizic scăzut, scăderea memoriei şi puterii de concentrare a creierului.
Cum poţi verifica nivelul de iod în condiţii casnice
Simptomele cele mai des întâlnite sunt oboseala cronică, creşterea în greutate, scăderea memoriei, tensiune arterială scăzută, puls rar, piele uscată. Dacă ai aceste simptome, este posibil să suferi din cauza nivelului scăzut de iod.
Înainte de a merge la culcare, pune puţin iod pe cot. Când te vei trezi a doua zi, dacă zona cotului va fi uscată, atunci pielea ta a absorbit iodul şi acesta este un semn al deficitului de iod.
Nu reuşeşti să slăbeşti, chiar dacă ții dietă? Acesta poate fi motivul!
În cazul în care constaţi că ai deficit de iod, încearcă reţeta de mai jos.
Coji de nucă pentru deficitul de iod
Se ia jumătate de ceaşcă cu coji de nucă, spălate în prealabil, într-o cratiţă. Pune 2 ceşti cu apă peste ele şi lasă la fiert. După ce a dat în clocot, stinge focul şi lasă să se răcească într-un loc răcoros şi întunecat. Ia o linguriţă din acest preparat, înaintea fiecărei mese, pentru o perioadă de 4 luni.