Considerate fructele iernii, citricele sunt nelipsite din regimul alimentar în această perioadă, datorită vitaminelor pe care le conţin. Dar nu tot ce se spune despre efectele acestor fructe exotice este şi adevarat…
1. Citricele conţin cea mai mare cantitate de vitamina C. FALS
Cele mai bogate în vitamina C sunt cătina şi măceşele cu peste 2.000 de unităţi la suta de grame. Citricele au între 50-30 de unităţi la suta de grame, mult mai dotate cu vitamina C fiind varza de Bruxelles, broccoli şi căpşunele, care au o cantitate dublă de vitamina C faţă de citrice.
2. Cu cât sunt mai acre, cu atât citricele au mai multă vitamina C. FALS
Gustul acru este dat de acidul citric care nu are nimic în comun cu vitamina C.
3. Coaja de lămâi şi portocale este excelentă în prăjituri. FALS
Coaja portocalelor şi a lămâilor dă savoare dulciurilor, dar conservanţii folosiţi pentru păstrarea fructelor proaspete – E230, E231 si E233 – sunt consideraţi toxici. De aceea, e recomandat să nu se consume coaja fructelor importate care necesită conservare.
4. Sucul de lămâie poate provoca probleme stomacale. FALS
Acidul citric stimulează fluxul de acid gastric în stomac şi totodată activează muşchii stomacului. Chiar este recomandat, pentru o bună digestie, să consumi 2 linguri cu zeamă de lămâie la fiecare masă.
5. Citricele se pot consuma oricând. FALS
Citrolul stimulează activitatea cerebrală şi dinamizează organismul, de aceea nu se recomandă să fie consumate seara.
6. Citricele îşi pierd savoarea şi se usucă dacă sunt păstrate în frigider, tăiate. FALS
Citricele se pot pastra în frigider câteva zile, chiar tăiate, fără să-şi piardă prospeţimea sau calitatile, dacă partea tăiată este unsă cu puţin oţet.