Acidul clorogenic este o substanţă 100% naturală, prezentă în zeci de alimente şi plante medicinale cu efecte uimitoare în lupta cu kilogramele în plus. Studiile au arătat că această substanţă este cel mai puternic medicament natural cunoscut împotriva obezităţii.
Nu trebuie însă privit doar ca un medicament de slăbit, el având o acţiune mult mai amplă asupra organismului: ne protejează de îmbătrânirea prematură, inhibă dezvoltarea a numeroase forme de cancer, previne şi tratează eficient diabetul, iar lista ar putea continua. Să aflăm în continuare unde găsim, cum administrăm şi care sunt efectele terapeutice ale acestui formidabil medicament al naturii.
Unde găsim acidul clorogenic?
Îl găsim în aproape o sută de specii de plante care cresc la noi. Dintre fructe, cele mai bogate în acid clorogenic sunt: prunele (au conţinutul cel mai ridicat), merele, perele, caisele, piersicile, nectarinele, afinele, căpşunile, fragii şi gutuile.
Cantităţi însemnate din această substanţă găsim şi în legume, cum ar fi pătrunjelul şi ţelina (rădăcina), roşiile, vinetele, cartofii.
Campioanele autohtone la conţinutul de acid clorogenic sunt însă plantele medicinale, mai ales rădăcinile de: brusture, echinacea, păpădie şi cerenţel.
Dar campioana absolută este o plantă pe care o găsim în toate magazinele noastre, chiar dacă este specifică tropicelor: cafeaua. Este vorba însă de cafeaua verde, adică de boabele de cafea neprăjite, care conţin cantităţi impresionante de acid clorogenic. Nu putem, totuşi, consuma cantităţi foarte mari de cafea verde. Pentru o cantitate suficientă de acid clorogenic ar fi necesar să ingerăm simultan atât de multă cofeină, încât riscăm tulburări de echilibru şi aritmie cardiacă.
Cum putem beneficia de proprietăţile acestei substanţe
Pentru a beneficia la maximum de această substanţă, vom consuma doar vegetalele crude, nepreparate termic, deoarece prin fierbere se pierde mai mult de 80% din acidul clorogenic existent în alimente. În sezonul rece, se recomandă salatele de crudităţi preparate din rădăcinoase bogate în acid clorogenic, cum ar fi: pătrunjelul, ţelina sau morcovul.
Acidul clorogenic şi lupta cu kilogramele
Notorietatea de care se bucură acidul clorogenic ca medicament pentru slăbit se datorează studiilor doctorului Oz, specialist în cardiologie şi nutriţie. El a explicat acţiunea acestei substanţe:
1. Încetineşte timpul de absorbţie al zaharurilor din alimente, menţinând constantă glicemia, ceea ce împiedică apariţia senzaţiei de foame.
2. Inhibă procesul de transformare a glucozei serice în ţesut gras.
3. Reglează activitatea sistemului nervos, reducând reactivitatea la stres şi accesele de foame paroxistică.
4. Împiedică inflamarea ţesuturilor adipoase, inhibând astfel formarea celulitei.
Adăugaţi la toate aceste lucruri faptul că – spre deosebire de cele mai multe regimuri de slăbire – acidul clorogenic nu afectează negativ sistemul cardiovascular şi că susţine efortul fizic şi veţi obţine un tablou complet al acestui produs, aproape perfect pentru slăbire. Cele 5% din greutatea corpului care se pierd se pot transforma cu uşurinţă în 10%, 15% sau mai mult, dacă se ţine o dietă sănătoasă, fără grăsimi şi proteine din carne, fără prăjeli, fără făină albă, zahăr şi aditivi sintetici. Iar dacă se adaugă şi efortul fizic, efectul acidului clorogenic va fi potenţat extraordinar de mult, ajungându-se la adevărate performanţe, nu doar sub aspectul pierderii de kilograme, ci şi al dobândirii unei sănătăţi şi siluete de invidiat.