Iată ce trebuie să faceți dacă aveți WI-FI în casă. Avertismentul medicilor despre radiații

Toate târgurile mari de tehnologie, mai nou, pun accentul pe noua eră în comunicare: 5G. Este unul dintre cei mai importanţi paşi pe care omenirea îi face, pentru că viteza cu care se vor mişca lucrurile va creşte şi mai mult. Dar ce se va schimba în vieţile noastre, ce se va întâmpla în locuinţe, cum ne va afecta sănătatea tehnologia 5G și noul Wi-FI?

separator
Pentru asta, mergem la baza sistemului biologic pentru a vedea cum interferează cu creierul nostru, mai ales dacă dormim în aceeaşi încăpere cu dispozitivul care le emite.

Într-un parc, e foarte uşor să pierd semnalul WI-FI şi nu pentru că reţeaua ar avea vreo problemă. Tehnic, e vorba despre o radiaţie electromagnetică, din domeniul microundelor, care interacţionează cu apa conţinută de un organism viu. Apa din copaci, de exemplu, preia o parte din puterea acestora. Gândiţi-vă că la fel se întâmplă şi în cazul apei din organismul uman!

“Microundele din cuptor fac ca molecula de apă să vibreze. Prin vibraţie, energia e transformată în energie termică şi alimentele se încălzesc. De aceea, ca să încălzeşti ceva uscat în microunde e imposibil, ai nevoie de un conţinut de apă. Organismul uman e plin de apă. Aceste efecte apar ca urmare a interacţiei radiaţiilor electro-magnetice, nivel microunde, cu apa conţinută în organism”, afirmă Prof. Dr. Dănuț Ionel Văireanu, pentru stirileprotv.ro.

60 la sută din organismul unui vârstnic îl reprezintă apa. În cazul unui copil, vorbim de 90 de procente. Cei mici sunt din start mai vulnerabili în faţa acestui tip de radiaţii. Primul sfat: nu le puneţi routerul WI-FI în cameră!

De fapt, ideal e să îl închideţi noaptea, dacă aveţi copii, indiferent de încăperea în care dorm.

Analizăm un pic sistemul nervos uman. Între celulele nervoase, informaţia circulă prin impulsuri electrice. “Pe timp de noapte, aceste radiaţii induc în organism anumiţi curenţi, chiar de magnitudine mică, ceea ce perturbă transferul la nivel neuronal. Informaţia transmisă în sistemul nevos se face prin impulsurile electrice. În cazul în care aceşti curenţi sunt de sens invers, organismul are nevoie de resurse energetice să compenseze – imaginaţi-vă că înotaţi într-un râu în sens invers. În loc să avem o noapte liniștită, dimineaţa ne trezim obosiţi fără să ştim. De ce? Pe timp de noapte e o perioadă de repaos, dacă întâlneşti un factor perturbator, încerci fie să te adaptezi, fie suferi. Nu ar trebui să dormin în pat cu inamicul!”, mai spune specialistul.

Copiii au şi cutia craniană mai subţire decât un adult – scutul, este aşadar, mai puţin eficient. Radiaţia electro-magnetică perturbă producţia melatoninei, hormonul care reglează somnul. Expunerea pe termnen lung, zi de zi cu routerul deschis în casă, poate afecta organismul tânăr. Printre consecinţe: hipotiroidism şi obezitate.

Doar în ultimul an, au apărut zeci de studii ştiinţifice care mai subliniază un efect. Sub radiaţia electro-magnetică, calciul din celula umană se scurge. Reacţia se numeşte pompa de calciu inversată. La expunerea permanenta pot apărea, de asemenea, deteriorări ireversibile ale ţesutului.

În ţesutul nervos, cel mai vizibil în zona cerebrală, acest flux inversat de ioni de calciu din interior determină hiper-activitatea copilului. Iată de ce state precum Franţa, Belgia, Israel şi Cipru au interzis Wi-Fi-ul în grădiniţă şi în clasele primare!

Dacă avem deasupra capului un router care emite radiaţie electro-magnetică, iar în jur, sunt şi alte aparate care emit radiaţii electromagnetice. Cum ne dăm seama că abosorbim prea multe? Nu putem! Suntem expuşi al acest tip de radiaţii de prea puţină vreme şi nu avem organe de simț să le percepem. De aceea, cei mai mulţi dintre noi pot să fie retincenti la informaţia depre undele electro-magnetice. Spre exemplu, dacă am sta în radiaţie solară, ne-am arde pielea destul de repede. Ne dăm seama de expunere!

Expunerea la radiaţiile ultraviolete ale soarelui e cumulativă. În timp, se poate ajunge la cancer de piele, mai precis. La fel se întâmplă şi în cazul undelor electromagnetice, dar aici reculul priveşte sistemul nervos şi hormonii.

Indicele SAR măsoară energia electro-magnetică absorbită de un organism. Valoarea o regăsiţi declarată pe orice telefon mobil. În privinţa dispozitivelor WIFI, lucrurile nu sunt atât de transparente: nu scrie pe router. De aceea, trebuie să înţelegeţi precauţiile. Opriţi dispozitivele noaptea sau când nu aveţi nevoie de ele.

Mai puteţi face un calcul simplu. Puterea radiaţiei electromegnetice scade proportional cu pătratul distanţei. Adică, dacă vă aflaţi la 10 metri de router, radiaţiile sunt mai slabe de 100 de ori.

Noua tehnologie 5G aduce, în prim plan, mai mult ca oricând, dezbaterea asupra sănătăţii. Printre multe altele, ne alegem cu un internet mai rapid, scăpăm de cabluri şi de restricţii. Aceste noi lungimi de unda vor presupune însă montarea mai multor antene în oraşe. Vom şi fi mai tare bombardaţi de unde electromagnetice. Aici apar şi temerile. Potrivit portalului Androidauthority, 180 de oameni de ştiinţă din mai multe ţări au cerut, în toamna lui 2017, că Uniunea Europeană să amâne introducerea standardului până când efectele asupra sănătăţii vor fi studiate în detaliu. În prezent, încă nu avem dovezi concrete ale unor presupuse efecte negative.

Noi medicamente compensate pentru migrene, diabet și bronșite începând de astăzi

Începând cu 1 aprilie 2025, persoanele care suferă de migrene, pneumonie, bronșită, diabet zaharat și hipertensiune arterială vor beneficia de noi medicamente compensate din fondurile de asigurare medicală obligatorie, scrie tvrmoldova.md.

Potrivit Companiei Națioanale de Asigurări în Medicină, printre noile medicamente incluse în lista celor compensate se numără:

Sumatriptanul – un medicament parțial compensat pentru pacienții cu migrene, care contribuie la ameliorarea simptomelor episodului acut de migrenă.

Cefprozilum – un antibiotic sub formă de pulbere pentru suspensie orală (250 mg/5 ml), complet compensat pentru copii în tratamentul pneumoniei, bronșitei acute și cronice.

Linagliptinum – un medicament pentru pacienții cu diabet zaharat de tip 2, parțial compensat, care ajută la controlul nivelului glicemiei, oferind o opțiune suplimentară de tratament.

Lisinoprilum și Amlodipinum – un preparat combinat (10 mg lisinopril + 5 mg amlodipin), care va fi compensat parțial pentru pacienții cu hipertensiune arterială, facilitând administrarea concomitentă a celor două substanțe active și contribuind la controlul tensiunii arteriale.

De asemenea, Cetirizinum (comprimate și picături orale) va fi integral compensat pentru tratamentul rinitelor alergice sezoniere și perene la copii, extinzând astfel indicațiile medicamentului.

Această decizie a fost aprobată în cadrul ședinței din 14 martie a Consiliului pentru medicamente compensate și a intrat în vigoare pe 1 aprilie 2025, printr-un ordin comun semnat de ministrul Sănătății și directorul general al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină.

Centrul de Fertilitate Medpark te invită la Ziua Ușilor Deschise/P

Echipa de medici reproductologi și embriologi ai Spitalului Internațional Medpark vă invită la o discuție deschisă despre fertilitate și călătoria spre visul de a deveni părinte.

Echipa de medici reproductologi și embriologi ai Spitalului Internațional Medpark vă invită la o discuție deschisă despre fertilitate și călătoria spre visul de a deveni părinte.

Problemele de concepere sunt mai comune decât ai putea crede. Unul din 6 cupluri nu reușesc să obțină o sarcină în decurs de un an sau chiar mai mult, dar aceasta nu trebuie să fie un impediment spre dorința de a vă ține în brațe copilașul mult așteptat. Medicina modernă vă oferă soluții cu șanse înalte de reușită.

Pe data de 12 aprilie, ora 11.00, vă invităm la Ziua Ușilor Deschise, pentru a afla din prima sursă:

  • Care sunt cauzele care pot sta în calea conceperii unei sarcini?
  • Cum poate fi stabilit diagnosticul corect?
  • Ce metode de tratament există pentru diverse probleme de fertilitate?
  • Când este necesar să apelezi la Fertilizarea In Vitro?
  • De ce depinde succesul Fertilizării In Vitro?

Centrul de Fertilitate Medpark este singurul din Republica Moldova, dar și din regiune (România, Ucraina), care a obținut certificarea europeană în medicină reproductivă (ESHRE) în urma unei verificări foarte riguroase a proceselor, siguranței și calității procedurilor medicale. Echipa internațională alcătuită din medici din Republica Moldova și Turcia a ajutat peste 4000 de cupluri să devină părinți, iar rata de succes a procedurilor FIV, de peste 55%, vorbește despre profesionalism și control la fiecare etapă.

De ce să vii la eveniment?
  • vei cunoaște informație medicală valoroasă, bazată pe studii și experiența instituțiilor medicale lideri pe piața internațională,
  • vei putea adresa toate întrebările care te preocupă, inclusiv în mod anonim,
  • vei vedea infrastructura Centrului de Fertilitate Medpark și imagini exclusive din interiorul laboratorului de embriologie,
  • vei beneficia de o REDUCERE de 5000 lei pentru pachetul FIV, în cazul în care veți avea nevoie de această procedură.

Atenție! Participarea este gratuită, dar numărul de locuri este limitat. Înregistrează-te AICI ACUM. Te așteptăm cu drag!

Unii copii au nevoie de ajutor ca să vină pe lume!

/P/ Acest material este un articol comercial și nu prezintă punctul de vedere al redacției.

Oamenii și labradorii au aceeași genă care îi face să mănânce prea mult

Câinii cărora le este mereu foame şi care sunt predispuşi la a fi supraponderali au în comun o parte de biologie cu unii oameni predispuşi la obezitate, arată un studiu publicat în revista Science.

Este vorba despre o sursă genetică a tendinţei multora dintre câinii labrador – şi a unor oameni – de a mânca prea mult. Cercetătorii au descoperit că modificările unei anumite gene, una dintre cărămizile codului biologic care produce schema după care funcţionează corpul nostru, alterează semnalele chimice care îi spun creierului nostru că am mâncat destul. Oamenii de ştiinţă britanici spun că descoperirile lor, publicate în revista Science, arată un lucru „puternic” despre biologia riscului de obezitate. „Studiind câinii, am identificat o nouă biologie interesantă”, a explicat cercetătorul-şef dr Eleanor Raffan de la departamentul de fiziologie, dezvoltare şi neuroştiinţe al Universităţii Cambridge, potrivit BBC, preluată de News.ro.

Ea a adăugat că descoperirea arată că „proprietarii de câini supli nu sunt superiori moral – şi acest lucru este valabil şi pentru oamenii supli”. „Dacă ai un risc genetic ridicat pentru obezitate, eşti predispus să iei în greutate dacă nu faci eforturi uriaşe să nu se întâmple asta. Iar cei cu un risc genetic scăzut nu trebuie, pur şi simplu, să se străduiască atât de mult”, a spus ea.

Această legătură biologică între câini şi oameni a venit din examinarea de către cercetători a geneticii a 250 de labradori. Echipa a căutat piese din codul genetic care erau comune la câinii supraponderali. Ei au ales o genă anume – numită DENND1B – care a fost asociată cu o masă corporală mai mare la labradori. Iar când au căutat într-o bibliotecă de informaţii genetice de la mii de persoane, ei au descoperit că aceeaşi genă era asociată cu o masă corporală mai mare şi la oameni. Înainte de acest studiu privind genetica labradorilor, a spus dr. Raffan, „nimeni nu suspecta că genele au vreo legătură cu obezitatea”. Gena interferează cu o cale neuronală care ajută la reglarea apetitului. Dr. Raffan a explicat: „Ea schimbă predispoziţia la creştere în greutate pentru că modifică un sistem care este implicat în reglarea senzaţiei de foame şi a câtă energie consumăm”.

„Obezitatea nu este legată de voinţă scăzută”

Descoperirea ar putea ajuta la dezvoltarea, în viitor, de noi medicamente pentru obezitate. Însă oamenii de ştiinţă afirmă că ele arată cât de mult trebuie să se străduiască oamenii – şi proprietarii de câini – care au această predispoziţie genetică pentru a contrabalansa efectele. Un alt membru al echipei de cercetare, Alyce McClellan, de la Universitatea Cambridge, a adăugat că rezultatele subliniază „importanţa unor căi neuronale în controlul apetitului şi al greutăţii corporale”. Descoperirea adaugă la o imagine care se creionează a acelor căi neuronale şi a impulsurilor biologice aflate în spatele acţiunii de a mânca prea mult. O serie de medicamente pentru slăbit, între care Ozempic, ţintesc o parte din această biologie, iar popularitatea lor a explodat în ultimii ani. „Ce am identificat aici este o cale neuronală diferită (de cea ţintită de aceste medicamente)”, a explicat dr. Raffan. „Dar este vorba despre aceeaşi importantă parte biologică, aceea că obezitatea nu este legată de a avea o voinţă scăzută”, a spus ea.

Piața de produse alimentare EcoLocal Farmers Market se deschide pentru toți doritorii de produse gastronomice autohtone, ecologice și artizanale
Articolul anterior
Cristina Gheiceanu a dezvăluit detalii despre naștere: ,,Ultimele 6-7 ore au fost cele mai intense din viața mea”
Articolul următor
Close menu