Medicii explică de ce nu a putut-o salva pe femeia de la Ungheni care a născut gemeni

Elena avea 24 de ani și o fiică de patru ani acasă. Pe 18 octombrie a adus pe lume doi gemeni sănătoși, dar starea ei de sănătate s-a înrăutățit brusc. Medicii de la Spitalul Raional Ungheni, unde a avut loc nașterea, au diagnosticat-o cu Sindromul Hellp, o complicație obstetricală, care a provocat declanșarea altor patologii, în opinia acestora, incompatibile cu viața, raportează sanatateinfo.md.

separator
În stare extrem de gravă, a doua zi seara, pacienta, a fost internată la Spitalul Clinic Republican. O echipă de specialiști din departamentul de Terapie Intensivă au acționat contra cronometru, dar din nefericire, femeia a murit. Decesul, spune șeful clinicii ATI, Victor Cojocaru ar fi fost posibil de prevenit, dacă gravida era spitalizată până să nască într-o instituție specializată de nivelul III.

Elena a ajuns la Spitalul Raional pe 17 octombrie la ora 13 și 35 de minute, întrucât împlinise termenul de 40 de săptămâni de gestație. Directorul instituției, Andrei Alexeev spune că femeia ar fi avut picioarele endemate, iar în timpul examenelor clinice, ar fi început contracțiile.

„Elena a născut pe data de 18 la 1.00 noaptea. În procesul examinării și observației în dinamică s-a declanșat nașterea. Ea a născut natural. S-a făcut consultație și cu clinicile terțiare și s-a luat decizia ca în niciun caz să nu i se facă cezariană. Comisia ministerială a luat deja toate datele, să vedem decizia și rezultatele expertizei”, a precizat directorul.

Andrei Alexeev a mai declarat că medicii de la Ungheni ar fi întreprins toate acțiunile care puteau fi făcute la nivelul unui spital raional. Nimic nu ar fi prevestit complicațiile, care au apărut la scurt timp după naștere.

„Noi am făcut tot posibilul să o salvăm. Femeia nu avea contracții, a venit pentru că în acea zi se împlineau 40 de săptămâni. A internat-o medicul cu categorie superioară. La 16.00 a venit medicul de gardă, s-a văzut că situația nu-i ordinară și a apelat la medicul de urgență la domiciliul. Nașterea au primit-o doi medici. După ce a născut, a vorbit cu mama ei. Femeia era în stare stabilă. Brusc pe la 2.00 – 2.30 s-a ridicat tensiunea și a fost transferată în secția de reanimare. În decurs de 24 de ore s-au analizat componentele sângelui, s-a adus de la Chișinău masă trombocitară, crioprecipitat, s-a făcut fibrogastroscopie, s-a făcut ultrasonografie. Pe 18 ea era netransporabilă, iar pe 19, când tensiunea s-a normalizat, am transferat-o. După naștere a apărut o complicație severă, Sindromul Hellp, complicație poliorganică cu hemoragie”, a explicat Andrei Alexeev.

Elena a fost transferată la Spitalul Clinic Republican în seara zilei de 19 octombrie. O echipă formată din anesteziologi, specialiști în terapie intensivă, chirurgi, neurologi, urologi, chirurgi toracici, medici de laborator, medici imagiști, specialiști în medicină nucleară au muncit contra cronometru doar să o salveze. Medicii au reușit să o scoată din comă de două ori. Citește mai mult pe sanatateinfo.md

Sindromul HELLP este o complicație obstetricală, ce apare mai ales în ultimul trimestru de sarcină. HELLP este un acronim ce a fost atribuit sindromului pornind de la caracteristicile acestuia: hemoliza (Hemolysis), niveluri crescute ale enzimelor hepatice (Elevated  Liver enzymes) și trombocitopenie (Low Platelets). Gravidele cu acest sindrom prezinta risc crescut de hemoragie și naștere prematură.

Cauzele apariției sindromului HELLP nu sunt cunoscute. De asemenea, nu s-a stabilit cu exactitate dacă reprezintă o entitate de sine stătătoare sau dacă este asociată preeclampsiei, așa cum cei mai mulți autori îl consideră.

Noi medicamente compensate pentru migrene, diabet și bronșite începând de astăzi

Începând cu 1 aprilie 2025, persoanele care suferă de migrene, pneumonie, bronșită, diabet zaharat și hipertensiune arterială vor beneficia de noi medicamente compensate din fondurile de asigurare medicală obligatorie, scrie tvrmoldova.md.

Potrivit Companiei Națioanale de Asigurări în Medicină, printre noile medicamente incluse în lista celor compensate se numără:

Sumatriptanul – un medicament parțial compensat pentru pacienții cu migrene, care contribuie la ameliorarea simptomelor episodului acut de migrenă.

Cefprozilum – un antibiotic sub formă de pulbere pentru suspensie orală (250 mg/5 ml), complet compensat pentru copii în tratamentul pneumoniei, bronșitei acute și cronice.

Linagliptinum – un medicament pentru pacienții cu diabet zaharat de tip 2, parțial compensat, care ajută la controlul nivelului glicemiei, oferind o opțiune suplimentară de tratament.

Lisinoprilum și Amlodipinum – un preparat combinat (10 mg lisinopril + 5 mg amlodipin), care va fi compensat parțial pentru pacienții cu hipertensiune arterială, facilitând administrarea concomitentă a celor două substanțe active și contribuind la controlul tensiunii arteriale.

De asemenea, Cetirizinum (comprimate și picături orale) va fi integral compensat pentru tratamentul rinitelor alergice sezoniere și perene la copii, extinzând astfel indicațiile medicamentului.

Această decizie a fost aprobată în cadrul ședinței din 14 martie a Consiliului pentru medicamente compensate și a intrat în vigoare pe 1 aprilie 2025, printr-un ordin comun semnat de ministrul Sănătății și directorul general al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină.

Centrul de Fertilitate Medpark te invită la Ziua Ușilor Deschise/P

Echipa de medici reproductologi și embriologi ai Spitalului Internațional Medpark vă invită la o discuție deschisă despre fertilitate și călătoria spre visul de a deveni părinte.

Echipa de medici reproductologi și embriologi ai Spitalului Internațional Medpark vă invită la o discuție deschisă despre fertilitate și călătoria spre visul de a deveni părinte.

Problemele de concepere sunt mai comune decât ai putea crede. Unul din 6 cupluri nu reușesc să obțină o sarcină în decurs de un an sau chiar mai mult, dar aceasta nu trebuie să fie un impediment spre dorința de a vă ține în brațe copilașul mult așteptat. Medicina modernă vă oferă soluții cu șanse înalte de reușită.

Pe data de 12 aprilie, ora 11.00, vă invităm la Ziua Ușilor Deschise, pentru a afla din prima sursă:

  • Care sunt cauzele care pot sta în calea conceperii unei sarcini?
  • Cum poate fi stabilit diagnosticul corect?
  • Ce metode de tratament există pentru diverse probleme de fertilitate?
  • Când este necesar să apelezi la Fertilizarea In Vitro?
  • De ce depinde succesul Fertilizării In Vitro?

Centrul de Fertilitate Medpark este singurul din Republica Moldova, dar și din regiune (România, Ucraina), care a obținut certificarea europeană în medicină reproductivă (ESHRE) în urma unei verificări foarte riguroase a proceselor, siguranței și calității procedurilor medicale. Echipa internațională alcătuită din medici din Republica Moldova și Turcia a ajutat peste 4000 de cupluri să devină părinți, iar rata de succes a procedurilor FIV, de peste 55%, vorbește despre profesionalism și control la fiecare etapă.

De ce să vii la eveniment?
  • vei cunoaște informație medicală valoroasă, bazată pe studii și experiența instituțiilor medicale lideri pe piața internațională,
  • vei putea adresa toate întrebările care te preocupă, inclusiv în mod anonim,
  • vei vedea infrastructura Centrului de Fertilitate Medpark și imagini exclusive din interiorul laboratorului de embriologie,
  • vei beneficia de o REDUCERE de 5000 lei pentru pachetul FIV, în cazul în care veți avea nevoie de această procedură.

Atenție! Participarea este gratuită, dar numărul de locuri este limitat. Înregistrează-te AICI ACUM. Te așteptăm cu drag!

Unii copii au nevoie de ajutor ca să vină pe lume!

/P/ Acest material este un articol comercial și nu prezintă punctul de vedere al redacției.

Oamenii și labradorii au aceeași genă care îi face să mănânce prea mult

Câinii cărora le este mereu foame şi care sunt predispuşi la a fi supraponderali au în comun o parte de biologie cu unii oameni predispuşi la obezitate, arată un studiu publicat în revista Science.

Este vorba despre o sursă genetică a tendinţei multora dintre câinii labrador – şi a unor oameni – de a mânca prea mult. Cercetătorii au descoperit că modificările unei anumite gene, una dintre cărămizile codului biologic care produce schema după care funcţionează corpul nostru, alterează semnalele chimice care îi spun creierului nostru că am mâncat destul. Oamenii de ştiinţă britanici spun că descoperirile lor, publicate în revista Science, arată un lucru „puternic” despre biologia riscului de obezitate. „Studiind câinii, am identificat o nouă biologie interesantă”, a explicat cercetătorul-şef dr Eleanor Raffan de la departamentul de fiziologie, dezvoltare şi neuroştiinţe al Universităţii Cambridge, potrivit BBC, preluată de News.ro.

Ea a adăugat că descoperirea arată că „proprietarii de câini supli nu sunt superiori moral – şi acest lucru este valabil şi pentru oamenii supli”. „Dacă ai un risc genetic ridicat pentru obezitate, eşti predispus să iei în greutate dacă nu faci eforturi uriaşe să nu se întâmple asta. Iar cei cu un risc genetic scăzut nu trebuie, pur şi simplu, să se străduiască atât de mult”, a spus ea.

Această legătură biologică între câini şi oameni a venit din examinarea de către cercetători a geneticii a 250 de labradori. Echipa a căutat piese din codul genetic care erau comune la câinii supraponderali. Ei au ales o genă anume – numită DENND1B – care a fost asociată cu o masă corporală mai mare la labradori. Iar când au căutat într-o bibliotecă de informaţii genetice de la mii de persoane, ei au descoperit că aceeaşi genă era asociată cu o masă corporală mai mare şi la oameni. Înainte de acest studiu privind genetica labradorilor, a spus dr. Raffan, „nimeni nu suspecta că genele au vreo legătură cu obezitatea”. Gena interferează cu o cale neuronală care ajută la reglarea apetitului. Dr. Raffan a explicat: „Ea schimbă predispoziţia la creştere în greutate pentru că modifică un sistem care este implicat în reglarea senzaţiei de foame şi a câtă energie consumăm”.

„Obezitatea nu este legată de voinţă scăzută”

Descoperirea ar putea ajuta la dezvoltarea, în viitor, de noi medicamente pentru obezitate. Însă oamenii de ştiinţă afirmă că ele arată cât de mult trebuie să se străduiască oamenii – şi proprietarii de câini – care au această predispoziţie genetică pentru a contrabalansa efectele. Un alt membru al echipei de cercetare, Alyce McClellan, de la Universitatea Cambridge, a adăugat că rezultatele subliniază „importanţa unor căi neuronale în controlul apetitului şi al greutăţii corporale”. Descoperirea adaugă la o imagine care se creionează a acelor căi neuronale şi a impulsurilor biologice aflate în spatele acţiunii de a mânca prea mult. O serie de medicamente pentru slăbit, între care Ozempic, ţintesc o parte din această biologie, iar popularitatea lor a explodat în ultimii ani. „Ce am identificat aici este o cale neuronală diferită (de cea ţintită de aceste medicamente)”, a explicat dr. Raffan. „Dar este vorba despre aceeaşi importantă parte biologică, aceea că obezitatea nu este legată de a avea o voinţă scăzută”, a spus ea.

O vloggeriță de la noi a devenit mămică!
Articolul anterior
Ricky Martin și Jwan Yosef au devenit părinți pentru a patra oară cu ajutorul unei mame-surogat
Articolul următor
Close menu