Cum asociezi corect şi sănătos alimentele la masa de Sărbători!

Deja a devenit o tradiţie ca de Sărbători să ne adunăm împreună cu cei dragi în sânul familiei. Dar, starea generală de bine este influenţată fără îndoială şi de alimentarea corectă a organismului în aceste zile, şi mai ales de combinarea corectă şi inteligentă a diferitelor bucate la  masa de sărbătoare.

separator

masa_festiva_pasti

Dacă vei evita excesele culinare şi vei face combinaţii alimentare sănătoase, nu îţi vei îngreuna metabolismul şi digestia în perioada sărbătorilor, nu vei suferi de balonare, regurgitaţii din stomac, gaze în exces, greutate la stomac, dereglări de tranzit intestinal, moleşeală, acumularea de kilograme nedorite.

Iată ce combinaţii de alimente este bine să eviţi în meniul tău:

1. Friptura de porc, de miel, de pasăre şi cartofi piure

Fiecare tip de aliment are timpul său de digestie, aşa că nu este indicat să combini carne, ouă şi brânzeturi cu pâine sau cartofi. Alimentele ce conţin proteine stau cel mai mult în stomac pentru a fi digerate. În schimb, le poţi consuma separat. De exemplu, consumă întâi cartoful, pastele, apoi carnea sau ouăle. Carnea şi ouăle, dar şi pastele, fasolea, pot fi combinate cu legume sărace în amidon, cum ar fi salata verde, ţelina, varza, castraveţii, broccoli, vinetele, ardeii, roşiile, dovleceii.

Secretul care te ajută să nu te îngraşi de Sărbători

2. Paste cu carne şi smântână

Această asociere face parte din categoria „aşa nu”! Combinaţia dintre carbohidraţi (paste) şi grăsimi (carne, smântână) nu este recomandată. Este potrivit să consumi aceste alimente, însă la momente diferite. Potrivit regulilor de nutriţie, carbohidraţii se consumă individual şi necombinaţi, la o masă.

3. Evită combinaţia de sarmale şi smântănă

Sunt alimente din grupuri diferite şi se asimilează deficitar atunci când sunt asociate. Orezul se asociază bine cu legumele, şi nu cu carnea. Aşadar, sarmalele preparate cu multă carne, grăsime îţi pot cădea greu la stomac. Cartoful cu sos gras, smântănâ este de asemenea o combinaţie nutriţională greşită.

Te îngraşi, dacă sari peste micul dejun!

4. Maioneza în salate de legume, cu carne ori cu bucate prăjite

Acest amestec de ingrediente îngrunează digestia şi încarcă organismul cu multe calorii, crescând predispoziţia către îngrăşare. Nici alimentele grase nu ar trebui consumate cu orice fel de preparat. Asocierea a două sau mai multe alimente grele nu îţi va crea deloc o senzaţie placută după terminarea mesei şi pe termen lung îţi poate afecta şi sănătatea. Aşadar, nu adăuga niciodată maioneza în salata de ton, peşte, cartofi prăjiţi sau carne.

5. Carnea de miel

Deoarece este considerat un aliment greu, carnea de miel se consumă ocazional, o singura dată, şi nu câteva zile la rând. În acest caz ea poate fi asezonată cu  legume verzi, lămâie, măsline şi condimente, pentru a-i îmbunătăţi digestia.

6. Fructele

Se consumă proaspete, nu în compot, la mese separate. Fructul se consumă la cel puţin o oră după ce ai luat masa. Nu se amestecă la aceeaşi gustare fructe dulci şi fructe ce conţin acizi, cum ar fi struguri, banane, pere, fructe uscate cu citrice şi kiwi. Ele vor fermenta prea  mult în stomac şi vor provoca gaze în exces.

7. Desertul

Majoritatea dulciurilor conţin multe calorii. Este bine să eviţi deserturile ce conţin multă cremă, zahăr şi grăsimi, dacă eşti la un regim de slăbire. În loc de două felii de cozonac, poţi consuma doar una sau mai puţin. În plus, desertul mâncat la finalul mesei poate să cadă greu la stomac, să fermenteze şi să încetineze digestia alimentelor pe care le-ai consumat înainte. Trebuie să treacă o bună perioadă de la sfârşitul mesei, în jur de 1-2 ore, în funcţie de ce bucate ai consumat, înainte să poţi mânca desertul.

Când mănânci desertul ca să nu te îngraşi. Ce spun cercetătorii

8. Vinul

Vinul se consumă în cantitate mică înainte de masă sau în pauzele mesei şi niciodată împreună cu desertul, întrucât alcoolul creşte nivelul insulinei şi face ca tot zahărul din desertul pe care îl serveşti să fie transformat în depozite de grăsime. La desert e mai bine să bei o ceaşcă de ceai. Vinul nu se consumă combinat nici cu brânzeturile. Acesta împiedică digerarea potrivită a produselor lactate şi a alimentelor ce conţin grăsimi. Mare atenție la amestecul de băuturi alcoolice și grăsimi, întrucât crește riscul de pancreatită acută!

9. Cum se consumă băuturile

Nu este recomandat să combini lichidele, precum apa, sucul sau ceaiul, cu alimentele solide, consumate în timpul mesei. Orice fluid diluează în stomac enzimele şi acidul de care organismul are nevoie pentru a digera proteinele, carbohidraţii şi grăsimile din hrană. Regula este să se bea apa cu 10-15 minute înainte de masă ori cu 30-60 de minute după mâncare. În acest mod, nu va fi afectată digestia alimentelor.

Nu uita în zilele sărbătoare şi vacanţă să faci cel puţin 30 de minute de mers zilnic sau exerciţii uşoare acasă. Acestea ajută la îmbunătăţirea digestiei, tranzitului intestinal şi elimină retenţia de apă din organism.

Ce alimente ultraprocesate cresc cel mai mult riscul de moarte prematură. Concluziile unui studiu care a durat 30 de ani

Consumul de alimente ultraprocesate este asociat cu riscul de deces prematur, dar fiecare aliment are un impact diferit asupra sănătății, potrivit unui studiu care s-a desfășurat pe o perioadă de 30 de ani, scrie CNN.

Alimentele ultraprocesate sunt cele care conțin ingrediente ce „nu sunt niciodată sau foarte rar folosite în bucătărie sau tipuri de aditivi ale căror funcție este să facă produsul final gustos sau mai atrăgător”, potrivit Organizație Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

Aceste ingrediente, care se găsesc în produse precum băuturile răcoritoare, chipsuri, supe ambalate, nuggets de pui și înghețate, pot include conservanți împotriva mucegaiului sau a bacteriilor, coloranți artificiali, emulgatori care opresc separarea și zahăr, sare și grăsimi adăugate sau modificate pentru a face mâncarea mai gustoasă.

Carnea procesată și alimentele și băuturile cu zahăr nu prezintă aceleași riscuri precum cerealele integrale ultraprocesate, spre exemplu.

Studiul a analizat date obținute de la peste 100.000 de specialiști din domeniul sănătății din SUA care nu au avut cancer, boli cardiovasculare sau diabet.

În perioada 1986-2018, participanții au oferit informații despre sănătatea și stilul lor de viață din doi în doi ani. La fiecare patru ani, ei au completat un chestionar detaliat despre alimentație.

Grupul care a consumat cea mai redusă cantitate de alimente ultraprocesate a mâncat în jur de 3 mese pe zi, în medie, în timp ce grupul aflat la polul opus a servit cam șapte mese pe zi, potrivit studiului publicat miercuri în revista The BMJ.

Riscul de deces a fost cu 4% mai mare pentru cei care au mâncat cel mai mult, inclusiv un risc cu 9% mai mare de moarte din cauza bolilor neurodegenerative.

„Cerealele, pâinea din cereale integrale, de exemplu, sunt considerate alimente ultraprocesate, dar conțin diferite substanțe nutritive benefice, precum fibre, vitamine și minerale”, a explicat Dr. Mingyang Song, cercetătorul de la Harvard care a condus acest studiu.

„Pe de altă parte, cred că oamenii ar trebui să încerce să evite sau să limiteze consumul anumitor alimente ultraprocesate, precum carnea procesată, răcoritoarele îndulcite cu zahăr și băuturile îndulcite artificial.”

Cercetătorii au descoperit și că cel mai important factor care contribuie la reducerea riscului de deces este calitatea alimentației generale a unei persoane.

„Dacă oamenii mențin o dietă general sănătoasă, nu cred că trebuie să se sperie sau să se alarmeze. Modelul alimentar general rămâne factorul predominant care determină consecințele asupra sănătății.”

O dietă sănătoasă este variată, cu cât mai multe fructe și legume de diferite culori și cereale integrale, potrivit Dr. Peter Wilde, cercetător al Quadram Institute Bioscience din Marea Britanie.

„Dacă te îngrijorează aditivii alimentari, atunci alege alimente care un un nivel scăzut de aditivi. Ai grijă, totuși, la conținutul nutrițional al alimentelor ultraprocesate pe care alegi să le consumi.”

„Lucrurile nu sunt alb-negru. Un anumit aliment nu este nici bun, nici rău, ci conține elemente de ambele feluri, iar echilibru dintre cele două poate să depindă de cantitatea pe care o mănânci”, a mai spus Wilde.

Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, nu o face de capul TĂU! Solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare profesionistă!

sursa: digi24.ro

Ceaiul care te ajută după mesele copioase de Paşte. Este foarte eficient

Există un ceai care te poate ajuta după mesele copiase de Paște. Acesta are o mulțime de beneficii pentru sănătate, dar puține persoane știu de el. Dacă ai probleme cu digestia sau te simți obosit, nutriționiștii îți recomandă să bei acest ceai.

Această băutură este o combinație între ceaiul verde și cel negru în ceea ce privește oxidarea frunzelor. El este originar din China si este un tip de ceai semifermentat. Ca şi ceaiul verde sau ceaiul negru, se obţine din planta Camellia sinensis, dar metoda de procesare este diferită.

Ceaiul verde este produs din frunze ceai proaspete, neoxidate (oxidarea reprezintă o serie de reacţii chimice care au loc ca urmare a expunerii la aer a frunzelor de ceai şi care influenţează gustul, culoare şi, într-o oarecare măsură, conţinutul nutriţional al ceaiului). Ceaiul negru, pe de altă parte, este produs din frunze complet oxidate.

Acest ceai semifermentat ajută la arderea grăsimilor și stimulează metabolismul. Antioxidanții și cofeina din el pot contribui la acest efect, dar ajută şi la gestionarea greutății. El te poate scăpa de bolile de inimă.

Consumul moderat din această băutură poate ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge. Ceaiul te poate ajuta la stimularea secreției de enzime digestive și la reducerea disconfortului gastric.

Te ajută să te relaxezi și să dormi mai bine

Datorită conținutului său bogat de antioxidanți, ceaiul Oolong, căci așa se numește, sprijină sistemul imunitar. El protejează organismul împotriva bolilor și infecțiilor. Ceaiul Oolongul conține L-teanină, un aminoacid care poate promova relaxarea și reducerea stresului, fără a produce somnolență.

Compuşii antioxidanţi și fitonutrienții din Oolong au proprietăți antiinflamatorii, care ajută la reducerea inflamației și a durerilor asociate cu diverse afecțiuni. Este indicat să bei Oolong zilnic pentru a vedea rezultate, potrivit Dcnews.

Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, nu o face de capul TĂU! Solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare profesionistă!

Ouăle care în maioneză pot da o toxiinfecție groaznică, mortală

Ouăle nu lipsesc de pe masa de Paşte. Fie că sunt vopsite sau folosite la maioneză, trebuie să se acorde o mare atenție, deoarece este bine să fie evitate anumite tipuri de ouă spune medicul Virgiliu Stroescu.

Suntem deja în Joia Mare, iar tradiţia spune că astăzi se vopsesc ouăle pentru Paşte. Sfatul medicului este cât se poate de clar, să consumați ouă de găină şi să evitaţi ouăle de rață sau de găscă.

Medicul Virgiliu Stroescu a explicat că aceste ouă pot fi contaminate cu anumite bacterii. Din acest motiv, spune medicul, ouăle de găină sunt mult mai sigure. Pericolul cel mare este atunci când sunt folosite la maioneză.

„Este interzis consumul de ouă de rață pentru că poate da o toxiinfecție groaznică, mortală. De aceea nu se face maioneză din ouă de rață sau de gâscă. Se pare că anatomia lor, pentru că sunt mai joase decât găinile, poate apărea o infecție mult mai gravă”, a spus medicul Virgiliu Stroescu.

Nu doar ouăle de rață și gâscă ne pot băga în spital

Medicul avertizează și spune nu este de joacă cu toxiinfecţiile alimentare. Toxiinfecțiile apar în masă, sunt puternice. Se poate muri din asta. Din două părți este lovit omul respectiv.

„Sunt două probleme cu toxiinfecțiile alimentare, respectiv toxina și infecția, care sunt separate. Infecția este prezența unor microbi și toxinele sunt secrețiile lor.

Prin urmare, din două părți este lovit omul respectiv. Se moare de la toxiinfecții! Și totdeauna toxiinfecțiile apar în masă, sunt puternice. Acum trebuie să vadă ce fel de germeni au fost acolo, pentru că sunt unii foarte periculoși, alții mai puțin periculoși.

Microbii fac toxine, iar apoi și microbii și toxinele atacă. Deci omul are o dublă lovitură, respectiv și toxine, dar și infecții”, a mai spus medicul.

Dacă vrei să abordezi un stil de viață sănătos, nu o face de capul TĂU! Solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare profesionistă!

Vaccinarea împotriva hepatitei B ar putea fi responsabilă de creşterea cazurilor de scleroză multiplă în Franţa!
Articolul anterior
Cum scapi rapid de crăpăturile ce apar în colţurile gurii
Articolul următor