”Avem nevoie de patru îmbrățișări pe zi pentru a supraviețui, de opt îmbrățișări pentru a ne menține
și de douăsprezece îmbrățișări pe zi pentru a crește”, spune Virginia Satir, psihoterapeut.De cele mai multe ori îmbrățișările sunt manifestări de dragoste și afecțiune, o expresie a căldurii sufletești sau a unei relații de prietenie. Acestea pot fi superficiale, profunde, în funcție de starea de spirit a persoanei sau de natura relației existente între persoanele care efectuează acest gest.
Cu toate acestea îmbrățișările pot avea o încărcătură emoțională foarte ridicată sau din contra, pot fi reci și sobre. Un studiu efectuat în urma cu câțiva ani de către cercetătorii americani sa dovedit că îmbrățișările au un efect vindecător asupra psihicului uman. Conform acestui studiu, ele duc la scăderea presiunii arteriale, reducând în același timp apariția stresului.
Într-un cuplu, îmbrățișările sunt cele care arată sentimentul de siguranță. În funcție de gradul de intensitate al sentimentelor pe care o persoană dorește să-l exprime, o îmbrățișare poate fi puternică sau fragilă, egoistă sau generoasă, mincinoasă sau sinceră, creatoare de viață sau ucigătoare de zâmbete, un balsam pentru suflete rănite sau fericire pentru persoanele care iubesc.
Pentru persoanele sensibile și nu numai, o îmbrățișare oferă protecție, te face să te simți mai puternică, mai vulnerabilă sau mai sigură pe tine. Din acest motiv de multe ori nu trebuie să însoțim îmbrățișările de cuvinte, ci este suficient să strângi în brațe, pentru ca totul să fie spus.
Tipul îmbrățișărilor:
Îmbrățișarea de “bun-venit”
În unele situații o astfel de îmbrățișare poate demasca dorința sau necesitatea de a păstra distanța, dar și o totală lipsă de trăire afectivă. Acest tip de îmbrățișare, dacă este în intimitate denotă o tipologie superficială, interesată, dar în același timp sinceră, rezervată și calculată.
Îmbrățișarea de tip ”mă bucur că ne revedem”
Acest model de îmbrățișare apare frecvent între vechii amici sau colegi, care s-au reîntâlnit după o lungă perioadă de timp. În intimitate, o îmbrățișare de acest tip exprimă o pasiune moderată pentru o relație stabilă. La cuplurile mai vechi această îmbrățișare poate fi un semnal de alarmă pentru apariția monotoniei sexuale ori ale adulterului sau micilor probleme de potență sexuală.
Îmbrățișarea de tip “suntem prieteni”
În intimitate, o astfel de îmbrățișare demonstrează unui amic că suntem mereu alături de el.
Îmbrățișarea de tipul “ am nevoie de tine” sau “ce bine că ai apărut”
Este o îmbrățișare care îmbină dorința cu disperarea. Bărbații care de la prima întâlnire recurg la o astfel de îmbrățișare sunt fie cu adevărat îndrăgostiți, fie au învățat că femeile doresc acest gen de îmbrățisare. Pentru a distinge între cele două categorii, este nevoie să fie testate. Din nefericire, cei care adoră astfel de îmbrățișări pot fi seduși.
Pornind de la ideea că avem nevoie de o zi specială pe an care să ne reamintească cât de importante sunt îmbrățișările venite din partea celui drag, ziua de 21 ianuarie a fost declarată ziua internațională a îmbrățișărilor.
text: Iulia Arnaut