Astăzi creştinii ortodocşi sărbătoresc Înălţarea Domnului sau Ispasul. Sărbătoarea semnifică ridicarea la cer a Mântuitorului şi este considerată la fel de importantă ca şi Paştele.
De Ispas, de pe masă nu trebuie să lipsească cozonacul, pasca şi ouăle roşii. Creştinii ortodocşi se salută cu “Hristos s-a înălţat! – Adevărat s-a înălţat!”
Tradiții și obiceiuri de Ispas:
- Despre cei care mor în ziua de Ispas se spune că ajung direct în ceruri. Mai mult, cerurile sunt deschise între sărbătoarea Paștelui și cea a Înălțării…
- Femeile nu împrumută sare şi nu dau foc din casă fiindcă există credinţa că astfel toată casa va vui, iar vacile nu vor mai da lapte.
- Oamenii îşi leagă frunze de nuc peste brâu, pentru că se spune că şi Mântuitorul le-ar fi purtat în momentul Înălţării.
- Se fac pomeni şi se împarte pentru morţi, mai ales brânză, ceapă verde, pâine caldă şi vin. Este ultima zi când se mai pot mânca ouă roşii.
- Bătrânii spun că, pentru a avea recoltă bogată, semănătorile se fac până în ziua de Înălţare.
- Tot în această zi se sfinţesc plantele de leac – leuşteanul, paltinul, alunul. În unele zone oamenii se bat cu leuştean ca să fie feriţi de boli şi de rele.