Unul din şapte cupluri se confruntă cu probleme de concepere, iar motivul pentru care
se întâmplă acest lucru nu poate fi stabilit de fiecare dată. Isabelle Obert, nutriţionistă, susține că regimul alimentar poate influenţa calitatea spermei şi a ovulului înainte ca acestea să se contopească. Iată care sunt alimentele ce pregătesc bărbatul şi corpul femeii pentru concepție.Peştele
Este o sursă bună de proteine şi substanțe nutritive, dar în special Omega-3 anti-inflamatoare. Cercetările au arătat că nivelurile optime de Omega-3 sunt importante în gestionarea infertilității la femei. De asemenea, consumul de peşte este excelent pentru sistemul cardiovascular, stimularea funcţiei cerebrale şi vedere.
Dovleacul
Este una dintre legumele cele mai nutritive şi sănătoase, bogată în vitamine, minerale, antioxidanţi şi fibre. Beta-carotenul, abundent în dovleac, ajută la producerea progesteronului. Dovleacul crește calitatea spermei, potrivit unui studiu publicat în revista medicala Fertility and Sterility.
Sfecla roşie
Sursă excelentă de antioxidanţi, sfecla roşie combate problemele de fertilitate legate de vârstă. Aceasta îmbunătățeşte fluxul de sânge, circulaţia la nivelul uterului şi ajută la implantarea embrionului.
Rodia
În antichitate era considerată simbolul fertilității. De fapt, studiile arată că sucul de rodie în timpul sarcinii poate preveni deteriorarea creierului la copii. Rodiile sunt, de asemenea, bogate în substanțe nutritive, cum ar fi vitamina C, vitamina K, acid folic. Acestea mai au proprietăţi anti-îmbătrânire, anti-cancer, anti-colesterol şi anti-inflamatoare.
Oul
Oul este un aliment nutritiv, bogat în vitamine, minerale şi proteine. Acesta conţine colină, ce are efect pozitiv asupra dezvoltării fetale. În plus, oul are proteine esențiale. Potrivit Harvard School of Public Health, este permis consumul unui ou pe zi.
Avocado
Avocado sunt ambalate în minerale, vitamine, grăsimi esenţiale, proteine, glucide și fibre. Ele sunt o sursă bună de vitamina E, care îmbunătățeşte funcţia mucoasei uterului şi ajută la implantarea embrionului. De asemenea, sunt sursă de acid folic, ce previne spina bifida la făt.
Nucile
Nucile sunt benefice pentru calitatea spermei, fiind surse bune de acizi graşi Omega-3, vitamina E, B şi proteine, ce promovează sănătatea endometrului. Nucile au proprietăţi anti-cancer, reduc riscul tumorilor de prostată şi sân. Un pumn de nuci pe zi sporeşte vitalitatea spermei, motilitatea și morfologia spermatozoizilor.
Hrişca
Este foarte hrănitoare, conţine proteine, multe minerale, vitamine şi fibre. Proteinele sunt necesare înainte de concepere şi în timpul sarcinii.
Năsturelul
Este bogat în vitamina C, vitamina K, calciu, beta-caroten, fier și iod. În plus, conţine mulţi antioxidanţi, ce repară ADN-ul şi previn îmbătrânirea prematură, cancerul.
Sparanghelul
Este un puternic antioxidant, bogat în vitamina C şi acid folic, benefice în fertilitatea masculină și feminină.