Câte calorii are cafeaua și care este cea mai bună

Tu ştii câte calorii are cafeaua pe care o bei dimineaţă? Şi ai calculat câte calorii au împreună cafelele de la serviciu şi, eventual, cea de acasă, de după-amiază? Află că două-trei ceşti de cafea pot să ajungă, împreună, şi la peste 500 de calorii. Depinde ce fel de cafea bei, cât zahăr pui, dacă adaugi sau nu lapte şi frişcă.

separator
398566_2338454399136_1783183250_1457630_2127876335_n
  • O ceaşca de cafea fără zahăr are de la 1 la 10 calorii. Depinde de cantitate şi de modul de preparare.
  • Espresso simplu are cele mai puţine calorii, doar 3-4, cafeaua instant cele mai multe, spre 10.
  • O cafea cu lapte şi zahăr ajunge la 180 de calorii. Dar depinde de cât lapte şi cât zahăr pui. O cafea cu lapte şi zahăr de tipul celor pe care le poţi cumpără de la un restaurant de tip fast-food poate să varieze de la 130 la 330 de calorii.
  • O cafeaua la filtru, cu o linguriţă de zahăr şi două-trei linguri de lapte degresat, are 110-120 de calorii.

Variaţiile calorice sunt rezultatul concentraţiei diferite de grăsimi din lapte. Dacă foloseşti lapte degresat se adaugă mai puţine calorii, dacă foloseşti lapte condensat sau preparate din lapte praf, de tipul celor instant, numărul caloriilor creşte foarte mult.

Combinaţiile de cafea cu ciocolată sar de 300 de calorii şi pot ajunge până la 500 de calorii dacă preferi să bei cafea cu ciocolată albă de genul celor pe care le găseşti în cafenelele celebre. Acolo sunt cele mai calorice combinaţii.

Cum arată cafeaua ideală? Simplă şi neagră. Are doar 5-6 calorii

  • Cea mai bună rămâne cafeaua la filtru sau cea clasică făcută în ibric. Dacă nu suporţi cafeaua fără zahăr adaugă o linguriţă de zahăr brun. Adaugi doar vreo 20 de calorii, atât cât există în fiecare linguriţă de zahăr.
  • Dacă îţi place cafeaua foarte dulce, încearcă să reduci treptat cantitatea de zăhat. O să descoperi că o cafea cu mai puţin zahăr este mult mai bună.
  • Bea cafeaua caldă, este mult mai sănătoasă. Adaugă lapte normal, degresat şi uită de prafurile şi cutiuţele cu lapte care sunt pline de calorii, aditivi şi zahăr.
  • Poţi să foloseşti lapte praf simplu, normal din categoria celor instant. Un vârf de linguriţă adaugă doar vreo 15-20 de calorii şi este mult mai sănătos, cel puţin pentru cafeaua de la serviciu.
  • Cafeaua ideală este cea făcută din cafea măcinată sau cafea instant. Uită de cafeaua de la automat. Are prea mult zahăr şi prea puţină cafea adevărată.
  • Dacă îţi plac cafelele aromate adaugă scorţişoară sau vanilie veritabilă. Poţi vanila natural zahărul pentru cafea, amestecând zahăr brun cu bobiţele dintr-o păstaie de vanilie. O singură păstaie este suficientă că să dai o aromă puternică unui kilogram de zahăr. Adaugă zahărul aromat după ce ai preparat cafeaua şi nu în timpul fierberii, scrie diet-blog.com.
  • Pentru o altă variantă de aromă adaugă pudră de scorţişoară, pudră de ghimbir sau coajă de portocală uscată şi măcinată. Rezultatele sunt cu totul şi cu totul speciale.

Sursa

Moldovenii, îndemnați să fie precauți de sărbători, pentru a preveni toxiinfecțiile alimentare

În perioada sărbătorilor de Paște, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) atenționează consumatorii despre riscul comercializării produselor alimentare neconforme, în locuri neautorizate (străzi, portbagajele mașinilor etc.).

ANSA recomandă oamenilor să fie vigilenți, să ceară de la operatorii economici și vânzătorii de produse alimentare certificate care confirmă calitatea, țara de origine a materiei prime și termenul de valabilitate al produselor.

Consumatorii sunt în drept să solicite actele de conformitate și să verifice minuțios produsele achiziționate, întru evitarea toxiinfecțiilor alimentare:

  • aspectul exterior al produsului: mirosul, culoarea, consistența și lipsa caracteristicilor unui produs alterat (lipicios, țesuturi intacte, suprafețe deteriorate etc.);
  • produsele preambalate, cu  ambalajele deteriorate și care prezintă suspiciunea deteriorării conținutului, nu trebuie procurate!
  • mențiunile făcute pe eticheta produsului trebuie să fie clare, lizibile, în loc vizibil pentru consumatori, în condițiile normale de cumpărare și utilizare, să nu fie acoperite sau separate prin alte inscripții sau desene. Atenție la termenul de valabilitate!
  • în unități comerciale (piețe, magazine), alături de produsele lactate, se vând și produse alimentare ce au în componența lor grăsimi vegetale. Consumatorii pot solicita informații suplimentare cu privire la proveniența, calitatea și trasabilitatea produselor pe care doresc să le procure;
  • produsele de patiserie neambalate se vor comercializa în recipiente curate, în spații curate, fiind servite numai cu ustensile speciale. Pentru produsele de patiserie preambalate, termenul de valabilitate este stabilit de producător și se va inscripționa pe etichetă/ ambalaj;
  • carnea trebuie să fie elastică, de o culoare roz pal spre roșu închis, în urma apăsării cu degetul să revină la forma inițială şi să nu aibă suprafața lipicioasă, urât mirositoare. Atrageți atenția la ștampila de control sanitar-veterinar!
  • la procurarea ouălor examinați aspectul exterior. Coaja ouălor proaspete trebuie să fie curată, tare, integră, mată, poroasă, fără pete și miros.

ATENȚIE! Vânzarea ouălor în unitățile de desfacere se realizează numai în locurile separate sau împreună cu produsele preambalate. Verificați informația despre data durabilității minimale, indicată pe produs, după cum urmează DDM:  xx.yy.zz (ziua, luna și anul). Este interzisă vânzarea ouălor în locurile unde se comercializează preparate din carne, produse lactate sau alimente care se consumă fără a fi supuse unui proces termic.

Totodată, recomandăm consumatorilor să nu procure vopsea pentru ouă cu ambalaj nemarcat sau neambalat (la lingură), deoarece acestea pot fi cu alte destinații – tipografică sau textilă – şi poate prezenta pericol pentru sănătate.

Ouăle vopsite trebuie păstrate la frigider, maximum șapte zile!

REȚINEȚI! Comercianții care vând produse în locuri neautorizate nu au posibilitatea să asigure condițiile optime de transport, depozitare și comercializare. Aceștia nu pot elibera bon de casă, cu care să justificați tranzacția comercială, în cazul unui produs neconform.

Totodată, ANSA recomandă cetățenilor să consume alimente moderat, fără a face risipă. Fiecare om are un rol important în reducerea risipei alimentare prin consumul moderat de alimente, planificarea, pregătirea și stocarea lor. Este o metodă în plus de a economisi bani și de a menține un mediu curat și sănătos!

Intoxicația la un restaurant din Capitală continuă cu noi victime

Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică (ANSP) anunţă despre înregistrarea unui caz de toxiinfecţie alimentară în grup, asociat consumului unor produse într-un local de alimentație publică din municipiul Chișinău. Până în prezent, au solicitat asistenţă medicală 19 persoane, cu vârste cuprinse între 8-48 de ani, ce manifestau semne clinice de toxiinfecţie alimentară.

Dintre acestea, la moment, sunt spitalizate opt persoane în instituții medicale din mun. Chișinău, iar celelalte primesc îngrijiri medicale la domiciliu, fiind supravegheate de medicul de familie. La internare, persoanele prezentau slăbiciune generală, febră 38 – 40 ℃, frisoane, dureri abdominale, greţuri, vomă, scaune lichide multiple. Gradul de severitate al bolii la persoanele afectate a fost apreciat ca fiind grav-mediu.

În cadrul investigațiilor de laborator ale probelor biologice de la persoanele bolnave și ale angajaților rețelei de alimentație publică s-a depistat Salmonella enteritidis.

Specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, inclusiv din cadrul Centrului de Sănătate Publică Chișinău, de comun cu asistența medicală primară și reprezentanții Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor au desfășurat anchetarea epidemiologică și realizarea măsurilor antiepidemice în focar pentru limitarea răspândirii bolii.

Salmoneloza este o infecție bacteriană comună omului și animalelor, care afectează tractul intestinal. Oamenii, cel mai frecvent se infectează în urma consumului de carne, ouă sau produse din ouă crude (ex. maioneza) contaminate primar și insuficient preparate termic. De asemenea, alimentele pot fi contaminate secundar, atunci când în procesul de preparare a produselor alimentare sunt implicate persoane bolnave.

ANSP atenţionează populaţia că, pentru prevenirea bolilor diareice acute și a toxiinfecțiilor alimentare, inclusiv a izbucnirilor de grup este necesar DE RESPECTAT CINCI REGULI DE BAZĂ:

  • Spălarea mâinilor cu săpun după utilizarea WC-ului şi înainte de masă;
  • Separarea produselor gata şi a materiei prime în frigider;
  • Respectarea regimului de prelucrare termică a produselor alimentare;
  • Păstrarea alimentelor gata în frigider și nu la temperatura camerei;
  • Utilizarea apei și materiei prime la prepararea bucatelor din surse sigure.

Singurele alimente care îngraşă dacă le mănânci după vârsta de 30 de ani

Trecerea timpului este o problemă pentru toate femeile. Ştim că organismul nostru se modifică şi nu mai procesează tot ceea ce am vrea să mâncăm. Nu ne mai permite să avem acelaşi stil de viaţă ca acum 10 ani.

Din moment ce treci de vârsta de 30 de ani, începem să vedem lucrurile din altă perspectivă şi priorităţile ni se schimbă.

Singura soluţie este să-i dăm corpului ce are nevoie pentru a funcţiona în ritmul lui şi pentru a ne simţi în formă.

Batoane proteice

Deşi pe ambalaj scrie că aceste batoane îţi furnizează o cantitate mare de proteine şi îţi dau energie, în realitate, acest lucru nu se întâmplă. Este posibil să le fi consumat când erai mai tânără şi nu aveai timp să mănânci, dar, cu timpul, este important pentru organismul tău să-i dai mâncare adevărată.

O alternativă mai bună ar fi consumul de fructe, legume şi cereale integrale. În plus, aceste batoane conţin şi multe ingrediente nocive ca, de exemplu, glicerină, fructoză, sorbitol, dextroză care îţi pot da peste cap buna funcţionare a corpului tău.

Pâine albă şi covrigei

Nimic din ceea ce este preparat cu făină rafinată nu ar trebui să intre în meniul tău. Pâinea albă şi covrigeii conţin foarte mult zahăr şi glucoză, fapt care duce la stoparea producerii de colagen şi la apariţia ridurilor. O variantă mai potrivită este să consumi covrigei şi pâine din faină integrală pentru a-ţi ţine sub control atât kilogramele, cât şi nivelul de zahăr din sânge.

Carne procesată

Produsele din carne procesată, cum ar fi bacon, şuncă, salam şi cârnaţii pot fi cauze ale deteriorării pielii. Specialiştii spun că aceste produse întrerup producerea colagenului şi a elastinei, fapt care duce la pierderea elasticităţii pielii. O alternativă pentru tine, dacă îţi plac aceste alimente, este să consumi carne cât mai naturală, scrie realitatea.net.


Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, nu o face de capul TĂU! Solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare profesionistă!

Femeile trecute de 40 de ani încetează să mai numere caloriile…
Articolul anterior
Ce bine arată Nata Albot cu burtică!
Articolul următor