Corina M.:
”Locuiesc cu soțul în apartamentul părinților mei. La privatizarea apartamentului am participat eu și părinții mei. În caz de divorț, soțul are dreptul la apartament sau nu?”Răspuns de la “Casa de Avocatură Digore”:
Bunurile dobândite de soți înainte de încheierea căsătoriei constituie proprietate personală a fiecăruia dintre soți, iar bunurile dobândite de soți în timpul căsătoriei sunt proprietatea lor comună în devălmășie. Pornind de la faptul că bunurile care au aparținut soților înainte de încheierea căsătoriei nu au fost dobândite în timpul căsătoriei, acestea nu fac parte din comunitatea de bunuri. Astfel, dacă procesul de privatizare a avut loc înaintea căsătoriei, atunci soţul Dvs nu poate dispune de drept de proprietate asupra bunului.
Bunurile ce aparţin fiecăruia dintre soţi pot fi recunoscute de instanţa judecătorească proprietate în devălmăşie a acestora dacă se va stabili că, în timpul căsătoriei, din contul mijloacelor comune ale soţilor sau al mijloacelor unuia dintre soţi ori în urma muncii numai a unuia dintre soţi, valoarea acestor bunuri a sporit simţitor (reparaţie capitală, reconstrucţie, reutilare, reamenajare etc.).
Scrie întrebarea ta la adresa: juristultau@unica.md