Adrian Sadovnic,
urolog – androlog (sexolog),
Numărul căsătoriilor în Moldova a scăzut în prima jumătate a acestui an cu 3,3%, iar cel al divorţurilor s-a majorat cu 0,9%. Dacă anterior divorțul era considerate un act rușinos, la care se apela foarte rar și numai după 5-10 ani de căsnicie, în prezent divorțul a devenit la ”modă”, iar după 1-2 ani de căsnicie cei doi parteneri se separă pentru că ”nu găsesc limbă comună”.
Medicul sexolog, Adrian Sadovnic, spune că motivele cele mai des întâlnite în procesul de divorț al cuplurilor sunt:
1. Cauzele materiale
Se pare că banii înving dragostea, nu pentru că sentimentele nu ar exista, ci pentru că situația financiară precară a unei familii poate afecta relația partenerilor. Își doresc ceea ce încă nu pot să-și permită, lăsând loc frustrărilor, stresului și certurilor.
2. Sindromul marinarului
Plecarea unui partener peste hotare este cea mai frecventă cauză la moldoveni de divorț. Acest fenomen numit și sindromul marinarului, cercetat minuțios de sexologi, demonstrează că lipsa sexului în cuplu afectează în primul rând bărbații. O perioadă mai mare de 7-8 luni, fără contact sexual, reduce nivelul de satisfacere a partenerii în sex, pentru că intervine ejacularea precoce sau lipsa unei erecții satisfăcătoare la bărbat.
3. Convingerile greșite despre sex, viață de familie și obligații maritale
Deși există literatură foarte multă despre ”viața în doi”, constatăm un paradox, foarte puțini oameni sunt interesați de asemenea informații, bazându-se pe instinct, acționând la întâmplare sau lăsând problemele de cuplu să se rezolve de la sine.
4. Schimbarea de roluri în societatea modernă
Natura este corectă cu cei care respectă legile ei de bază. Revoluția sexuală modernă a venit, însă, și cu o schimbare de roluri între sexe. Chiar dacă risc să fiu criticat de femei, este în defavoarea unui cuplu să-și asume o femeie rolul de ”cap de familie” și cred că este foarte grea pentru ea această responsabilitate. Nu pentru că nu ar face față, ci pentru că nu mai are timp să fie mamă și soție.
5. Compatibilitatea psiho-sexuală
Din fericire, această cauză este mai rar întâlnită, datorită practicării sexului preconjugal. Tinerii înainte de a se căsători posedă oarecare experiență sexuală.
Cum eviți un divorț?
Nu există formule magice, medicii sexologi și psihologii de familie consideră, însă, că este important ca funcția de lider în familie să aparțină bărbatului. Un bărbat împlinit pe plan profesional are un scop bine definit în viață, se cunoaște pe sine și are grijă de sănătatea sa. Fragmentând sferele vieții după regula ”sănătate-familie-carieră”, acesta reușește să facă o femeie fericită și să mențină o familie de durată.
Desigur, ”o familie fericită” nu se rezumă doar la definirea rolurilor, dar și toleranța, compromisul, respectul, dragostea și multă dăruire de sine din partea ambilor parteneri contribuie la o viață în doi de invidiat.