Metoda a dat rezultate bune în cadrul unui studiu efectuat de către medici şi ar putea fi folosită cu succes în tratarea obezităţii. Cu atât mai mult cu cât această metodă nouă, descoperită de către oamenii de ştiinţă, ar putea contribui la evitarea efectuării operaţiilor de micşorare a stomacului în cazului pacienţilor ce suferă de obezitate avansată, şi pentru care, adesea, aceasta este singura modalitate ce să le salveze viaţa.
Metodă se numeşte embolizare arterială bariatrică şi presupune injectarea unor mărgele mici în pereţii stomacului, cu scopul scăderii în greutate, potrivit Daily Mail.
Oamenii de ştiinţă spun că procedura este minim invazivă şi sigură, iar injectând perle microscopice în stomac poate fi minimizată eficient senzaţia de foame, întrucât perlele ajută la scăderea nivelului de grelină în sânge, unul dintre principalii hormoni implicați în controlul foamei la nivelul stomacului.
Scapă de grăsime cu aceste exerciții!
Injectarea granulelor microscopice se face printr-un cateter mic introdus percutan. Perlele sunt direcționate către o parte a stomacului, numită fundus, care produce cea mai mare cantitate de grelină, sau ,,hormonul foamei’’, în organism.
Savanţii au emis ipoteza că perlele ar contribui la reducerea fluxului sanguin şi limitează astfel secreţia de grelină, care, la rândul său, minimizează foamea și inițiază pierderea în greutate.
De ce grăsimea de pe burtă este cea mai nocivă
Rezultatele studiului clinic au fost prezentate recent în Canada, la conferinţa Society for Interventional Radiology Annual Scientific Meeting in Vancouver, de către echipa de medici de la Johns Hopkins University, din SUA.
Studiul arată că tratamentul prin embolizare bariatrică este o metodă sigură şi eficientă în reducerea masei corporale.
,,Obezitatea este o boală extrem de răspândită. Pe lângă faptul că în tratarea acestei condiţii sunt necesare modificări de comportament, respectarea dietei şi a exerciţiilor fizice, uneori se impun şi intervenţii chirurgicale invazive foarte costisitoare. Efectuarea embolizării arteriale bariatrice oferă posibilitate de a stopa epidemia obezităţii’’, declară Dr. Clifford Weiss, directorul departamentului de cercetare radiologică de la Johns Hopkins University.
Studiul a inclus şase femei și un bărbat, cu vârsta cuprinsă între 31 și 59 între, ce sufereau de obezitate severă, având IMC între 40 şi 50. Starea de sănătate a pacienţilor a fost evaluată complex la o lună, trei şi şase luni după efectuarea procedurii de embolizare arterială bariatrică.
Participanți au fost instruiți cu privire la schimbarea dietei şi stilul de viaţă şi au reuşit să piardă până la 20% din masa corpului în primele şase luni de la intervenţie.
Medicii susţin că embolizarea arterială bariatrică poate fi o metodă sigură, minim invazivă şi eficientă în reducerea greutăţii corpului în cazul pacienţilor ce suferă de stadii de obezitate avansate.