Cum asociezi corect şi sănătos alimentele la masa de Sărbători!

Deja a devenit o tradiţie ca de Sărbători să ne adunăm împreună cu cei dragi în sânul familiei. Dar, starea generală de bine este influenţată fără îndoială şi de alimentarea corectă a organismului în aceste zile, şi mai ales de combinarea corectă şi inteligentă a diferitelor bucate la  masa de sărbătoare.

separator

masa_festiva_pasti

Dacă vei evita excesele culinare şi vei face combinaţii alimentare sănătoase, nu îţi vei îngreuna metabolismul şi digestia în perioada sărbătorilor, nu vei suferi de balonare, regurgitaţii din stomac, gaze în exces, greutate la stomac, dereglări de tranzit intestinal, moleşeală, acumularea de kilograme nedorite.

Iată ce combinaţii de alimente este bine să eviţi în meniul tău:

1. Friptura de porc, de miel, de pasăre şi cartofi piure

Fiecare tip de aliment are timpul său de digestie, aşa că nu este indicat să combini carne, ouă şi brânzeturi cu pâine sau cartofi. Alimentele ce conţin proteine stau cel mai mult în stomac pentru a fi digerate. În schimb, le poţi consuma separat. De exemplu, consumă întâi cartoful, pastele, apoi carnea sau ouăle. Carnea şi ouăle, dar şi pastele, fasolea, pot fi combinate cu legume sărace în amidon, cum ar fi salata verde, ţelina, varza, castraveţii, broccoli, vinetele, ardeii, roşiile, dovleceii.

Secretul care te ajută să nu te îngraşi de Sărbători

2. Paste cu carne şi smântână

Această asociere face parte din categoria „aşa nu”! Combinaţia dintre carbohidraţi (paste) şi grăsimi (carne, smântână) nu este recomandată. Este potrivit să consumi aceste alimente, însă la momente diferite. Potrivit regulilor de nutriţie, carbohidraţii se consumă individual şi necombinaţi, la o masă.

3. Evită combinaţia de sarmale şi smântănă

Sunt alimente din grupuri diferite şi se asimilează deficitar atunci când sunt asociate. Orezul se asociază bine cu legumele, şi nu cu carnea. Aşadar, sarmalele preparate cu multă carne, grăsime îţi pot cădea greu la stomac. Cartoful cu sos gras, smântănâ este de asemenea o combinaţie nutriţională greşită.

Te îngraşi, dacă sari peste micul dejun!

4. Maioneza în salate de legume, cu carne ori cu bucate prăjite

Acest amestec de ingrediente îngrunează digestia şi încarcă organismul cu multe calorii, crescând predispoziţia către îngrăşare. Nici alimentele grase nu ar trebui consumate cu orice fel de preparat. Asocierea a două sau mai multe alimente grele nu îţi va crea deloc o senzaţie placută după terminarea mesei şi pe termen lung îţi poate afecta şi sănătatea. Aşadar, nu adăuga niciodată maioneza în salata de ton, peşte, cartofi prăjiţi sau carne.

5. Carnea de miel

Deoarece este considerat un aliment greu, carnea de miel se consumă ocazional, o singura dată, şi nu câteva zile la rând. În acest caz ea poate fi asezonată cu  legume verzi, lămâie, măsline şi condimente, pentru a-i îmbunătăţi digestia.

6. Fructele

Se consumă proaspete, nu în compot, la mese separate. Fructul se consumă la cel puţin o oră după ce ai luat masa. Nu se amestecă la aceeaşi gustare fructe dulci şi fructe ce conţin acizi, cum ar fi struguri, banane, pere, fructe uscate cu citrice şi kiwi. Ele vor fermenta prea  mult în stomac şi vor provoca gaze în exces.

7. Desertul

Majoritatea dulciurilor conţin multe calorii. Este bine să eviţi deserturile ce conţin multă cremă, zahăr şi grăsimi, dacă eşti la un regim de slăbire. În loc de două felii de cozonac, poţi consuma doar una sau mai puţin. În plus, desertul mâncat la finalul mesei poate să cadă greu la stomac, să fermenteze şi să încetineze digestia alimentelor pe care le-ai consumat înainte. Trebuie să treacă o bună perioadă de la sfârşitul mesei, în jur de 1-2 ore, în funcţie de ce bucate ai consumat, înainte să poţi mânca desertul.

Când mănânci desertul ca să nu te îngraşi. Ce spun cercetătorii

8. Vinul

Vinul se consumă în cantitate mică înainte de masă sau în pauzele mesei şi niciodată împreună cu desertul, întrucât alcoolul creşte nivelul insulinei şi face ca tot zahărul din desertul pe care îl serveşti să fie transformat în depozite de grăsime. La desert e mai bine să bei o ceaşcă de ceai. Vinul nu se consumă combinat nici cu brânzeturile. Acesta împiedică digerarea potrivită a produselor lactate şi a alimentelor ce conţin grăsimi. Mare atenție la amestecul de băuturi alcoolice și grăsimi, întrucât crește riscul de pancreatită acută!

9. Cum se consumă băuturile

Nu este recomandat să combini lichidele, precum apa, sucul sau ceaiul, cu alimentele solide, consumate în timpul mesei. Orice fluid diluează în stomac enzimele şi acidul de care organismul are nevoie pentru a digera proteinele, carbohidraţii şi grăsimile din hrană. Regula este să se bea apa cu 10-15 minute înainte de masă ori cu 30-60 de minute după mâncare. În acest mod, nu va fi afectată digestia alimentelor.

Nu uita în zilele sărbătoare şi vacanţă să faci cel puţin 30 de minute de mers zilnic sau exerciţii uşoare acasă. Acestea ajută la îmbunătăţirea digestiei, tranzitului intestinal şi elimină retenţia de apă din organism.

Ouăle care în maioneză pot da o toxiinfecție groaznică, mortală

Ouăle nu lipsesc de pe masa de Paşte. Fie că sunt vopsite sau folosite la maioneză, trebuie să se acorde o mare atenție, deoarece este bine să fie evitate anumite tipuri de ouă spune medicul Virgiliu Stroescu.

Suntem deja în Joia Mare, iar tradiţia spune că astăzi se vopsesc ouăle pentru Paşte. Sfatul medicului este cât se poate de clar, să consumați ouă de găină şi să evitaţi ouăle de rață sau de găscă.

Medicul Virgiliu Stroescu a explicat că aceste ouă pot fi contaminate cu anumite bacterii. Din acest motiv, spune medicul, ouăle de găină sunt mult mai sigure. Pericolul cel mare este atunci când sunt folosite la maioneză.

„Este interzis consumul de ouă de rață pentru că poate da o toxiinfecție groaznică, mortală. De aceea nu se face maioneză din ouă de rață sau de gâscă. Se pare că anatomia lor, pentru că sunt mai joase decât găinile, poate apărea o infecție mult mai gravă”, a spus medicul Virgiliu Stroescu.

Nu doar ouăle de rață și gâscă ne pot băga în spital

Medicul avertizează și spune nu este de joacă cu toxiinfecţiile alimentare. Toxiinfecțiile apar în masă, sunt puternice. Se poate muri din asta. Din două părți este lovit omul respectiv.

„Sunt două probleme cu toxiinfecțiile alimentare, respectiv toxina și infecția, care sunt separate. Infecția este prezența unor microbi și toxinele sunt secrețiile lor.

Prin urmare, din două părți este lovit omul respectiv. Se moare de la toxiinfecții! Și totdeauna toxiinfecțiile apar în masă, sunt puternice. Acum trebuie să vadă ce fel de germeni au fost acolo, pentru că sunt unii foarte periculoși, alții mai puțin periculoși.

Microbii fac toxine, iar apoi și microbii și toxinele atacă. Deci omul are o dublă lovitură, respectiv și toxine, dar și infecții”, a mai spus medicul.

Dacă vrei să abordezi un stil de viață sănătos, nu o face de capul TĂU! Solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare profesionistă!

Alimentele pe care trebuie să le ocolim. Ne otrăvesc și duc la apariția cancerului

Cât de des ne gândim la alimentele pe care le consumăm și la efectele pe care le au asupra sănătății noastre? Un stil de viață sănătos nu se reduce doar la activitatea fizică, ci și la alegerile alimentare pe care le facem zilnic. Specialiștii avertizează că unele alimente comune pot fi toxice și pot favoriza apariția unor afecțiuni grave, inclusiv cancerul, scrie realitatea.net.

Într-un interviu recent, cunoscutul medic cardiolog, dr. Cezar, a discutat despre alimentele care ar trebui evitate din cauza impactului lor negativ asupra sănătății. Printre acestea se numără prăjelile și uleiurile din semințe, care, deși sunt consumate frecvent, pot crea inflamații în organism și pot favoriza apariția cancerului. Dr. Cezar subliniază importanța limitării consumului acestor alimente, chiar dacă nu este întotdeauna posibil să le evităm complet.

„Niciodată nu zic niciodată, dar să fie cât mai rar. Pe primul aș pune prăjelile, uleiurile din semințe, ulei de floarea soarelui prăjit, ceea ce foarte multă lume consumă. Trebuie consumat cât mai rar posibil, nu niciodată. Prăjeala e favorizantă pentru apariția cancerului, creează inflamație și deteriorează anumite structuri, anumite molecule și corpul folosește energie să repare ceea ce s-a stricat.”, a declarat dr. Cezar.

Pe locul do i în lista alimentelor de evitat se află zahărul, iar pe locul trei, făinoasele. Dr. Cezar explică că grâul modificat genetic din făină și cereale poate cauza inflamații în organism. Recomandarea sa este să alegem produse din grâu integral și să consumăm făinoasele cu moderație.

„Eu mănânc paste de patru ori pe lună să zicem, în medie, dar încerc să aleg paste dintr-un grâu integral mai scump, dar mâncând rar, nu e o problemă. Cea mai mare problemă a societății este lipsa de mișcare. Dacă ar face sport, atunci nu sunt neapărat atât de nocive aceste alimente.

Pe locul patru aș spune excesul de proteine de origine animală. Adică mâncăm prea multă carne, în raport cu munca fizică pe care am făcut-o. Nu trebuie consumată în fiecare zi, dar a renunța de tot la carne se poate asocia cu foarte multe carențe.(…)”, a completat specialistul.

Excesul de proteine de origine animală este un alt factor de risc pentru sănătatea noastră, potrivit medicului. Consumul excesiv de carne poate duce la diverse probleme de sănătate, mai ales în lipsa activității fizice adecvate.

Cât de periculoase sunt ouăle dacă sunt consumate în cantități mari

În plus față de aceste alimente, există și riscul de intoxicație alimentară asociat cu ouăle, mai ales atunci când sunt consumate crude sau insuficient gătite. Bacteriile precum Salmonella pot fi prezente în ouă și pot provoca boli grave. Pentru a minimiza riscul, se recomandă alegerea ouălor pasteurizate și gătirea lor corespunzătoare.

Este important să fim conștienți de alegerile noastre alimentare și să ne informăm corect pentru a menține sănătatea și bunăstarea noastră pe termen lung.

ANSA retrage din comerț peste 23 tone de banane cu un conținut depășit de pesticide

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) informează consumatorii că, în cadrul Programului Național de Monitorizare a conținutului de nitrați și a reziduurilor de pesticide în produsele alimentare de origine vegetală provenite din import pentru anul 2024, s-a depistat un lot de „BANANE”, cu depășirea limitei maxime admisibile al reziduului de pesticid Clorpirifos, țara de origine Ecuador.

Pentru a garanta consumatorilor produse alimentare sigure ANSA a dispus, în mod urgent, retragerea lotului nominalizat din unitățile de comerț.

Informații despre produs:

Denumirea produsului: BANANE

ImportatorS.R.L ”FRUCT EXPERT – PLUS”

Masa netă23 180 kg

Bananele neconforme au fost  comercializate în magazinele S.R.L. MOLDRETAIL GROUP (Linella și Fidesco) în perioada 29.04.2024 – 02.05.2024.

Persoanele care au achiziționat aceste produse sunt rugate să nu le consume și sunt în drept să le returneze unității de comerț de unde au fost procurate (în baza bonului fiscal).

În conformitate cu legislația în vigoare, operatorii din domeniul alimentar, deținători ai produselor alimentare neconforme, sunt obligați să le retragă de pe piață și să coopereze cu Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor privind acțiunile întreprinse, pentru evitarea sau reducerea riscurilor prezentate de un produs alimentar neconform pentru sănătatea umană.

Operatorii din domeniul alimentar, deținători de produse alimentare neconforme, care nu au luat măsuri de retragere a acestor produse de pe piață, sunt pasibili de răspundere juridică.

În cazul în care se depistează produse alimentare neconforme sau abateri de la prevederile legislației pentru protecția consumatorului, cetățenii sunt îndemnați să depună petiție la Agenție, la nr. de telefon: 0(22) 511-511;

Linia Verde: 0 800 800 33; Viber: 067675544

Vaccinarea împotriva hepatitei B ar putea fi responsabilă de creşterea cazurilor de scleroză multiplă în Franţa!
Articolul anterior
Cum scapi rapid de crăpăturile ce apar în colţurile gurii
Articolul următor