Unele dintre persoanele ce suferă de afecţiuni ale aparatului locomotor, dureri articulare, boli degenerative a oaselor şi încheieturilor, inclusiv ca urmare a traumatismelor suportate, se plâng adesea că simptomele bolii se înteţesc odată cu schimbarea vremii. Este acest lucru o simplă coincidenţă? Există dovezi ştiinţifice care să întărească această prezumpţie?
Cercetătorii se străduiesc de multă vreme să aducă dovezi ştiinţifice în sprijinul acestui lucru. Marea majoritate a studiilor nu au reuşit să stabilească o legătură ştiinţifică între schimbarea vremii şi simptomele de artrită. În ciuda lipsei unor astfel de dovezi, există un mare număr de mărturii clinice din partea celor care suferă de dureri de artrită sau artrită reumatoidă, care confirmă acest fenomen, reflectate în rapoarte medicale.
Peste 60 % dintre pacienţii cu osteoartrită declară că simptomele lor depind de starea vremii
Pacienţii cu fibromialgie au declarat şi ei că au fluctuaţii de durere în funcţie de vreme, însă, ca şi în cazul artritei, dovezile ştiinţifice au fost destul de neconcludente.
Sfaturi dietetice pentru a lupta cu artrita
Totuşi, câteva studii ştiinţifice efectuate recent încep să confirme ceea ce atât pacienţii cât şi medicii susţin de zeci de ani, faptul că şi condiţiile meteo pot influenţa durerea cauzată de artrită.
Într-un studiu cercetătorii danezi au ţinut sub observaţie fluctuaţiile de durere ale bolnavilor cu osteoartrită la şold pe parcursul a doi ani, apoi au comparat datele obţinute cu starea zilnică a vremii. Aceştia au descoperit că durerile şi simptomele participanţilor se agravau în mod real şi articulaţiile erau mai rigide în condiţii de umiditate şi presiune mărită, chiar dacă nu a fost vorba de schimbări dramatice. Gradul de durere s-a accentuat cu câte un punct la fiecare creştere a umidităţii cu 10%. Gradul de funcţionare s-a agravat cu câte un punct pentru fiecare creştere cu 10 hecto pascali a presiunii barometrice.
Ţesutul adipos produce substanţe dăunătoare pentru articulaţii
Aceste modificări au fost considerate prea mici pentru a avea „relevanţă din punct de vedere clinic,” ceea ce nu înseamnă, însă, că durerea nu era autentică. Şi alte studii europene recente au avut rezultate similare, însă fără diferenţe semnificative.
Cum poate presiunea atmosferică să dea dureri articulare?
Dr. Fotios Koumpouras, reumatolog, face referire la un studiu european recent care arată relaţia dintre temperatura, presiunea barometrică şi durerea de încheieturi. Conform teoriei acestuia, pe măsura ce presiunea din barometru scade, aşa cum se întâmplă înaintea unei furtuni, se modifică şi presiunea din interiorul unei articulaţii, ceea ce poate influenţa terminaţiile nervoase din jurul articulaţiilor respective.
„Ligamentele conţin aceşti receptori foarte specializaţi, care sunt receptori de întindere. Aceşti receptori de întindere, mai ales cei din articulaţiile afectate de artrită, ar putea fi hipersensibili. Astfel că orice modificare de presiune atmosferică poate face ca aceşti receptori să reacţioneze puternic”, spune medicul
Chiar şi modificările mici de presiune pot cauza aceşti receptori să reacţioneze, lucru simţit ca senzaţie de durere. Dar nu este singura teorie. Dispoziţia şi activitatea zilnică pot, de asemenea, deveni factori de influenţă. Este posibil ca pragul de durere să scadă în perioadele mai reci sau pe timpul precipitaţiilor, pentru simplul motiv că starea vremii poate influenţa dispoziţia. Când este frig, oamenii sunt mai puţin dispuşi să iasă afară şi nu beneficiază de mişcarea de care au nevoie pentru a menţine sub control durerile de artrită.
Exerciţii fizice pentru întărirea articulaţiei genunchiului
Un alt factor poate fi efectul placebo, cu alte cuvinte, daca te aştepţi să simţi durere când se schimbă vremea, atunci chiar aşa se va şi întâmpla. În definitiv, „fenomenul” durere – vreme este acceptat ca un fapt real, mai ales în cultura occidentală.
Sunt ţări în occident unde canalul meteo publică şi o hartă intitulată „Index de Crampe şi dureri” pentru a prognoza severitatea durerilor în funcţie de zi, iar persoanele uşor influenţabile ar fi mai bine să nu consulte acest index.