Cum să păstrezi pâinea proaspătă mai mult timp, cum să îndepărtezi uşor excesul de grăsime din ciorbă, dar şi ce ingredient să foloseşti pentru a obţine o salată mai savuroasă? Celebrul bucătar britanic Jamie Oliver oferă în emisiunile sale o mulţime de sfaturi culinare graţie cărora gătitul devine mai uşor, dar şi preparatele ies mai gustoase. Iată câteva dintre lecţiile numai bune de aplicat în bucătarie, ale lui Jamie Oliver:
1. Pâinea care şi-a pierdut din prospeţime poate fi recuperată dacă o păstram într-o pungă de hârtie în care am pus o bucată de ţelină proaspată.
2. Se mai întâmplă ca ciorbele şi sosurile pe care le gătim să iasă uneori prea pline de grăsime sau ulei. Există un truc la care poţi apela! Pune un cub de gheaţă în ciorbă, supă, sos şi vei vedea că atrage grăsimea în jurul lui, după care elimină surplusul cu o spatulă sau o lingură.
Câteva trucuri mici, însă utile la prepararea bucatelor!
3. La fel de neplăcut poate fi să pui o cantitate prea mare de sare în mancare. Însa şi în acest caz poţi ,,repara’’ preparatul dacă pui un cartof curat şi spălat în cratiţă timp de 20 de minute ca să absoarbă excesul de sare.
4. Pentru a nu lungi inutil timpul de preparare al unui fel de mâncare, adaugă doar apă fierbinte pe parcurs, dacă este nevoie. Nu turna niciodată apa rece pentru că aceasta încetineşte procesul termic.
5. Până şi orezul care s-a lipit de fundul cratiţei şi a căpătat un gust neplăcut, uşor afumat, poate fi salvat. Aşază felii de pâine albă proaspătă deasupra orezului pentru 10 minute până când vor absorbi mirosul neplăcut.
6. Laptele proaspăt rezistă mai multă vreme dacă adaugi în sticlă un praf de sare imediat după deschidere.
7. Nu depozita roşiile sau citricele în frigider pentru că îşi pierd foarte repede aroma la temperaturi scăzute.
Alimente pe care să nu le păstrezi niciodată în frigider
8. O salată cu adevărat gustoasă poate fi obţinută dacă pui ingrediente mereu salvatoare, ca usturoiul, ceapa roşie, sarea de mare, uleiul de măsline, oregano, busuioc, dar şi piperul negru proaspăt măcinat.
Jamie Oliver consideră că salatele coapte sau calde sunt la fel de gustoase. Se taie diverse legume în felii, împreună cu bucăţele de usturoi şi felii de roşii puţin fripte pe grătar, se presară ierburile aromate preferate şi se dă toata aceasta compoziţie la cuptor, timp de câteva minute. Gustul va fi cu adevărat îmbietor.
Pestele gras, de tipul somonului, se prepară perfect pe grătarul încins dacă îl laşi aproximativ 4 minute şi jumătate să se gătească pe partea cu pielea, la foc mediu, fără să-l întorci, şi alte 3 minute pe partea cu carnea.