Depistarea precoce a bolilor uşurează tratamentul şi creşte cu mult şansele de supravieţuire în caz de maladii severe. Unele dintre afecţiunile organelor interne se pot exterioriza prin semne apărute la nivelul pielii, unghiilor, sânilor. Dacă semnalezi schimbări, chiar dintre cele mai subtile, la nivelul organismului, este bine să mergi la medic pentru a-ţi verifica starea de sănătate şi a te asigura că totul este în regulă. Iată câteva zone ale corpului pe care ar fi bine să le examinezi zilnic:
Sânii
Este important să examinezi tegumentul de pe sâni, sfârcurile, să îţi palpezi sânii în timp ce faci duş pentru a cerceta consistenţa, să-i priveşti în oglindă pentru examina forma, conturul lor, poziţia simetrică. Cancerul mamar depistat la timp poate fi vindecat. La duş masează sânii în timp ce îi săpuneşti, verifică zone umflate, eventuali ganglioni şi noduli în regiunea axilei.
Pielea
Este cel mai extins organ al organismului şi poate semnala la rândul său boli periculoase. La ce trebuie să fii atentă? Eventuale erupţii sau iritaţii pe piele pot fi un semn de hepatită, alteori erupţiile de formă rotundă, roşii sau violet, situate pe faţă, coate, piept, spate sau genuchi, pot semnala boli reumatice de sistem, precum lupusul eritematos sistemic, dermatomiozita, eritemul nodos, nişte afecţiuni inflamatorii autoimune cu risc crescut de acutizare la expunere la soare, al căror diagnostic timpuriu este foarte important.
Atenţie! Primele semne de cancer apar pe piele
Unghiile
Unghiile galbene pot fi reacţia coloranţilor din oje, dar şi un semn al unor afecţiuni precum diabetul sau bolile pulmonare. Culoarea vineţie poate indica probleme cardiace, sindrom Raynaud. Unghiile palide îţi comunică că rişti să te confrunţi cu o formă de anemie. Unghiile casante, care se rup foarte usor, pot fi un semn de hipotiroidism, deficienţă a glandei tiroidei atunci când nu mai produce hormoni suficienţi.
Privește-ți unghiile și află ce boală ai!
Ochii
Ochii roşii sunt un semn că ai stat prea mult în faţa computerului sau că ai dezvoltat o alergie, o conjunctivită, alteori – ochiul roşu poate fi un simptom asociat artritei. Dacă albul ochilor nu mai este atât de alb, ci gălbui, este posibil să te confrunţi cu vreo boală de ficat, manifestată prin creşterea nivelului de bilirubină în sânge. Autoexaminarea corpului este o măsură importantă în depistarea timpurie a bolilor.