Chiar și un preparat atât de simplu ca această mâncare de fasole verde păstăi cu carne de vită poate deveni special, adăugându-i-se doar două ”ingrediente” care întotdeauna schimbă totul: grijă și dragoste. Din belșug.
Ingrediente:
750 de grame de carne de vită
750 de grame de fasole verde păstăi congelată sau 1 kg. fasole verde proaspătă
150 de grame de ceapă tăiată cubulețe
3 căței de usturoi zdrobiți
100 de grame morcovi (dacă sunt maturi, tăiați în cuburi, dacă sunt foarte cruzi se pot lăsa întregi sau se pot tăia pe lungime, în sferturi etc)
30 de grame țelină tăiată cubulețe
1 ardei roșu de mărime medie tăiat cubulețe (un kapia am folosit eu)
350 de grame de roșii proaspete opărite și curățate de coajă sau 2-3 roșii din conservă+3-4 linguri de bulion
1 lingură de ulei vegetal
opțional: 1 litru de supă de pui sau de legume
verdeața preferată (eu am folosit pătrunjel verde, se poate folosi mărar dacă preferați)
opțional: 1 lingură de amidon de porumb
1 foaie de dafin
sare și piper
Preparare:
1. Într-o tigaie adâncă și largă sau într-o cratiță se rumenește rapid carnea pe toate părțile.
2. Se scoate carnea rumenită într-un castron și se păstrează la cald. În tigaie se adaugă ceapa, țelina, ardeiul, 2 dintre cățeii de usturoi și morcovii cuburi, dacă folosiți din cei maturi. Se presară un praf de sare și se reduce focul. Se călesc legumele până ce încep să se înmoaie și se adaugă deasupra carnea cu tot cu zeama pe care a lăsat-o în castron (imaginea din stânga). Se adaugă foaia de dafin și supa fierbinte (sau apa), se acoperă cu capacul, se reduce focul la minimum și se fierbe la foc mic până când carnea se frăgezește, la nevoie adăugându-se câte puțină apă fierbinte.
3. După ce carnea s-a frăgezit, se scoate pe un tocător și se lasă să se răcorească înainte de dezosare și evident, dacă folosiți carnea fără os nu mai trebuie să faceți asta. În lichidul rămas se adaugă fasolea verde, în cazul în care folosiți morcovi tineri blanșați, acum e momentul să îi adăugați și pe ei și doar dacă e absolut necesar se mai adaugă apă fierbinte. După ce mâncarea dă în clocot, se adaugă și roșiile tăiate în cuburi (imaginea de mai sus, dreapta). Se lasă să fiarbă la foc potrivit, fără capac, până când fasolea verde s-a frăgezit fără să fie extrem de fiartă și să să se terciuiască. Atunci se adaugă sare și piper după gust și cel de-a 3-lea cățel de usturoi zdrobit, se adaugă carnea dezosată tăiată în cuburi și se mai dă totul într-un clocot. Dacă doriți un sos mai gros, se poate adăuga și 1 lingură rasă de amidon de porumb desfăcut în 2-3 linguri de apă rece.
sursa: retetecalamama.ro