Greşelile dietetice, administrarea unor medicamente, anumite afecţiuni ale organelor tractului digestiv, intoxicaţiile alimentare pot fi însoţite de scaune lichide şi frecvente. Diareea conduce la deshidratare, pierdere de electroliţi, în special la copii, vârstnici şi persoanele ce suferă de maladii concomitente.
Nu încerca toate aceste sfaturi în acelaşi timp. În schimb, poţi încerca o parte din ele, în funcţie de starea individuală a organismului şi rezultatele obţinute.
1. Bea apă, cel puţin 8 pahare de apă, ceai sau suc pe zi pentru a înlocui lichidele pierdute. Evită sucul de prune şi băuturile care conţin cafeină. Consumul de lapte poate fi indicat în cazurile de diaree uşoară.
2. Evită băuturile care conţin cafeină, precum cafeaua, aceasta nu contribuie la hidratarea organismuluic.
3. Poţi consuma brânză cu cheag, preferabil cheag natural de bovine, ce acţionează ca un ferment natural pentru intestine.
Frunzele de dafin sunt medicamentul la îndemână din casa ta! Iată cum şi când le poţi folosi
4. Culturile active de bacterii benefice, probiotice, reduc severitatea diareei şi îi scurtează durata de manifestare. Probioticele se găsesc în iaurtul cu culturi active.
5. Orezul, pesmeţii, bananele sunt indicate în cazurile de diaree.
6. Limitează ori elimină consumul de alimente bogate în grăsimi, precum bucatele prăjite, carnea grasă, deserturile cu conţinut mare de grăsimi, unt sau margarină în exces, smântâna grasă sau alte produse din comerţ.
7. Reduce cantitatea de fibre din alimentaţie în zilele cu scaun lichid. Fibrele se găsesc în fructe, legume, cereale integrale, nuci şi seminţe.
Greşeli dietetice care îţi provoacă balonarea
8. Pentru unele persoane, îndepărtarea cojii de la fructe şi legume le face mai uşor de digerat. Fructele şi legumele conservate sau fierte foarte bine pot fi de asemenea mai bine tolerate de organism.
9. Ia mai multe mese, reduse cantitativ pe parcursul zilei.
10. Reduce consumul de fructe uscate, fructe de pădure, leguminoase (precum linte, fasole boabe, mazăre), porumb, broccoli, spanac şi nuci. Aceste pot complica diareea la unele persoane.
11. Daca diareea este însoţită de crampe abdominale sau meteorism, se recomandă evitarea alimentelor care accentuează aceste simptome. Acestea sunt: mazarea sau fasolea, varza, conopida, ceapa, varza de Bruxelles, băuturile carbogazoase, guma de mestecat.
Remedii naturiste pe care le ai în casă şi care te ajută să scapi de indigestie
12. Evită luarea de medicamente antidiareice, precum imodium, loperamidă, fără aprobarea medicului. Unele infecţii pot fi agravate de aceste medicamente. Organismul încearcă să elimine virusul, parazitul sau bacteriile responsabile de declanşarea bolii, iar luarea acestor medicamente poate împiedica acestor proces.
13. Dieta obişnuită trebuie reluată treptat, în urma vindecării diareei.
14. Dacă diareea durează mai mult de 2 zile, se repetă mai mult de 10-14 ori pe zi, este sangvinolentă, consultă îndată medicul.