Cum să fierbi corect lintea? Iată cu ce alimente o poţi combina

Lintea este o sursă excelentă de proteine şi o poţi folosi în foarte multe preparate care aduc beneficii pentru sănătate. Îţi recomandăm câteva idei ca să ştii cum se mănâncă lintea.

separator

Chiar dacă nu oișnuieși să comsumi linte şi nu prea ai idee cum să o prepari, să ştii că este un aliment sănătos, hrănitor şi trebuie să descoperi mai multe combinaţii în care o poţi consuma. Datorită conţinutul său bogat în proteine, lintea aduce o mulţime de beneficii pentru sănătate şi o poţi folosi ca alternativă la preparatele din carne cand începe postul.

linte

De ce să mănânci linte?

Lintea face parte din familia leguminoaselor, însă spre deosebire de fasole şi năut care necesită un timp mai lung de preparare, fiind esenţială etapa de înmuiere a boabelor, pentru linte nu este necesară această etapă, astfel că te poţi baza pe această leguminoasă pentru a face reţete rapide.

Lintea se poate folosi în salate, supe, tocăniţe şi în preparate cu orez, ea fiind o excelentă sursă de proteine pentru vegetarieni şi vegani.

Pe lângă proteine, lintea mai aduce un aport însemnat de fier, potasiu, fibre solubile şi insolubile, calciu, magneziu şi vitamina B6. De asemenea, o ceaşcă de linte conţine în jur de 230 de calorii, iar saţietatea pe care o oferă este una de lungă durată. Astfel că te poţi baza pe preparatele simple cu linte atunci când vrei să scapi de kilogramele în plus şi nu îţi place să consumi foarte multă carne.

Cum să fierbi corect lintea?

Lintea o găsim în mai multe dimensiuni şi culori, însă printre cele mai folosite sunt sortimentele de linte portocalie, verde şi maro. Pe lângă acestea, mai există lintea neagră. Pentru faimoasa supă-cremă de linte este foarte potrivită lintea portocalie, deoarece este mai cremoasă, iar dacă preferi salatele de linte sau tocăniţele atunci poţi să foloseşti lintea verde sau maro cu bob mai mare.

Cum se mănâncă lintea? Combinaţii recomandate

Pateu de linte

Se fierbe lintea, se pune în robotul de bucătărie şi se combină cu ulei de măsline extravirgin, puţină ceapă sau usturoi (doar pentru gust), zeamă de lămâie, sare, piper, verdeaţă (în funcţie de preferinţe).
Ca să iasă mai cremos poţi să adaugi o jumătate de avocado bine copt.pateu linte

Tocăniţă de linte roşie cu curry

Ai nevoie de: o ceapă roşie, 1 cană cu linte roşie, ulei de măsline (opţional, dar îl poţi înlocui cu bulion de casă), un morcov, 1 căţel de usturoi, sare de mare, piper negru, 1 linguriţă de curry, puţină apă şi frunze proaspete de pătrunjel. Pune uleiul sau bulionul într-o cratiţă, după care adaugă ceapa şi restul ingredientelor, lăsându-le la foc mediu, sub capac până ce lintea este fiartă.

Salată de linte, fasole verde şi ardei, cu dressing cremos din pastă de susan

O combinaţie pe care o poţi avea mereu la îndemănă este salata de linte cu fasole verde, ardei şi puţină ceapă. Poţi să fierbi o cantitate mai mare de linte si fasole verde pentru a le avea în frigider, astfel că atunci când ajungi acasă poţi să-ţi prepari foarte rapid o salată săţioasă.

Supă-cremă de linte

Ai nevoie de: 1 cană cu linte roşie, 1 ceapă, 2 căţei de usturoi, 1 ardei roşu, 1 morccov, 1 linguriţă de curry, 1/2 linguriţă de ghimbir proaspăt răzuit, 1 linguriţă de chimen pudră, sare de mare, piper negru, ulei de măsline, zeamă de lămâie, apă, pătrunjel proaspăt (opţional) şi smântână (opţional).

  • Se încinge uleiul în care se pun la călit ceapa, usturoiul, ghimbirul, chimenul şi curry.
  • Apoi se adaugă ardeiul şi morcovul care se amestecă şi se lasă la călit câteva minute.
  • Înainte de a pune apa, lasă la călit şi lintea roşie împreună cu celelalte ingrediente.
  • Se acoperă toate legumele cu apă şi se lasă la fierrt maxim 30 de minute sau până ce lintea este fiartă.
  • Se mixează în blender şi se consumă cu smântână, crutoane şi pătrunjel tocat mărunt.

supa cremaSursa: eva.ro

Cum să elimini kilogramele după mesele copioase de sărbători

Adesea mâncăm în exces în timpul sărbătorilor de iarnă, iar corpul nostru are nevoie de recuperare după mesele de Crăciun și Anul Nou. Iată câteva sfaturi pentru a-ți detoxifia organismul și pentru a topi kilogramele în plus, informează unica.md.

Crăciunul și Anul Nou sunt cele mai așteptate sărbători din an. Odată cu întâlnirile de familie, mesele îmbelșugate, petrecerile și nopțile lungi, avem tendința invariabil să ne răsfățăm cu delicii, gustări și băuturi spirtoase care aduc nu doar oboseală, mahmureală, ci și sentimentul de vinovăție. În corpul nostru se formează un dezechilibru și este nevoie ca în următoarea perioadă să avem mai multă grijă de el pentru a-l readuce la forma inițială. 

Un specialist în asistență medicală preventivă a oferit câteva sfaturi, într-un interviu pentru The Health Site, pentru a-ți detoxifia corpul după săbători. Kanchan Naikawadi consideră că este important să-i oferim corpului mai multă atenție imediat după mesele de Crăciun și petrecerile de Anul Nou. 

Crește aportul de lichide

Una dintre cele mai simple și eficiente metode de a-ți detoxifia corpul după petrecerile de Crăciun și Anul Nou este creșterea aportului de lichide, potrivit lui Kanchan Naikawadi. Aportul de lichide ajută la hidratarea organismului, la inițierea refacerii musculare și la eliminarea toxinelor. Ceaiul verde, sucul de Aloe Vera sau Amla, scorțișoară în apă fiartă, ceai de turmeric, apă fierbinte cu lămâie și miere sunt câteva băuturi pentru a-ți menține metabolismul pe drumul cel bun și sunt opțiuni grozave și super sănătoase,  deoarece oferă proprietăți de detoxifiere remarcabile.

Mâncare ușoară

Adesea mâncăm în exces în timpul sărbătorilor și petrecerilor. Mesele pline de alimente prăjite și grase, dulciurile și mâncărurile picante sunt aroma oricărei sărbători. Așa că, după petrecerea de Revelion, este foarte important să ai grijă de dieta ta. Adaugă alimente sănătoase, fructe proaspete și legume cu frunze verzi la mesele tale zilnice. Mănâncă mai multă salată cu seminte sănătoase precum chia sau in și renunță o perioadă la grăsimi.

Nu sări peste antrenamente

Încearcă să urmezi zilnic o rutină fixă ​​de antrenament. Asigură-te că faci mișcare cel puțin o oră pe zi pentru a-ți menține sănătatea fizică și psihică. Yoga și meditația sunt opțiuni grozave pentru a restabili nivelurile de energie și pentru a te ajuta să te simți sănătos. De asemenea, exercițiile fizice te vor ajuta să transpiri și să arzi caloriile suplimentare pe care le-ai consumat în această perioadă. O dată pe an este greu să reziști delicateselor petrecerii de Crăciun și Anul Nou, dar pentru a obține un Indice de Masă Corporală (IMC) sănătos, trebuie să urmezi principiile alimentației sănătoase pentru a reduce riscul de creștere nedorită în greutate.

Salamul și cognacul – cele mai calorice alimente, pe masa de Revelion!

Aşteptăm cu nerăbdare petrecerea de Revelion. Dar ce mâncăm ca să nu punctăm în kilograme? Vei rămâne surprinsă să afli care dintre  bucatele de pe masa de sărbători îngrașă cel mai mult.

separator

Christmas Turkey Dinner
Cel mai caloric şi nociv produs de pe masa de sărbători este salamul,  care are peste 400 kcal/100gr. Mai simplu spus, ai mâncat 100 gr. de salam, trebuie să faci o oră de sport ca să arzi aceste calorii.

mezeluri-1

Aperitivul din carne cu cele mai puţine calorii este șnițelul din piept de pui– 164 kcal/100gr.

Din categoria brânzeturi, cel mai caloric este caşcavalul – 283 kcal/100 gr., iar brânza sărată de vaci are 201 kcal/100 gr.

branzeturi

Nelipsită de pe masa de sărbători este şi scrumbia afumată, care ne oferă 211 kcal/100 gr.
47986880 - smoked kipper with tomato and parsley on a wooden board
Dacă te gândeşti să înlocuieşti pâinea albă cu pâinea neagră în speranța că e mai puțin calorică, atunci află că ai de câștigat doar 30 de kcalorii.

Paine albă are  274 kcal/100 gr.

Paine neagră are 242/100 gr.

paine

Şi cum o masă festivă fără salate nu există, iată câte kcal au salatele tradiţionale:
salate
Olivie – 150 kcal/100 gr.

Şuba  – 209 kcal /100 gr.

Salata de crabi cu cartofi – 262 kcal/100 gr.

Mese festive fără carne, la moldoveni nu există. De aceea, în loc de carne de porc (316 kcal/100gr.) consumă carne de găină (175 kcal/100 gr.) sau carne de vită (104 kcal/100 gr.)

Şi dacă e chef, atunci să fie chef! Cea mai calorică băutură este cognacul care are kcal 239/100 gr. urmat de votkă  (231 kcal/100 gr.).
78-silvestr-silvester-saint-sylvestre-silvester-szilveszter-2013-san-silvestro-oudejaarsavond-revelion-1053-1086-1074-1099-1081-1075-1086-1076-silvester

Deci o sută de grame de cognac este mai caloric decât o sută de grame de carne de pui!

Poţi bea vin roşu sec (75 kcal/100 gr.) sau vin spumant demisec (72 kcal/100 gr.)

Specialiştii în nutriţie ne recomandă să renunţăm la dulciuri,  dacă bem alcool. Pentru că ne vom îmbăta mult mai repede, deoarece zahărul transportă mai rapid alcoolul în sânge.

Ce desert alegem?

Desigur fructele, în special, ananasul care ajută la digestie.

100 de grame de:

Prune cu frişcă are 281 kcal

Tortul ”Cuşma lui Guguţă”  – 325 kcal

Ciocolata cu lapte – 395 kcal
fructe
În schimb mandarinele, portocalele, clementinele au  aproximativ 40 kcal/100 gr.

Nu consuma la masa de sărbători  banane, conţin 89 kca/100gr. şi se digeră mult mai greu în comparaţie cu alte fructe.

Îţi urăm poftă bună la mâncarea sănătoasă și puțin calorică!



Ce să mănânci dimineaţa ca să slăbești pe parcursul zilei

Dacă îți dorești să slăbești trebuie să ai mai grijă ce mănânci dimineața. Un mic dejun sănătos te poate ajuta să scapi de burtă, oferindu-ți o stare de bine. Astfel, dacă vrei să fii în formă dimineaţa trebuie să mănânci grăsimi sănătoase, proteine şi foarte puţini carbohidraţi, scrie unica.ro.

1. Nucile, alunele de pădure, migdalele sau caju sunt alegerea perfectă pentru un mic dejun ideal, mai ales dacă nu ai timp să îți gătești ceva, fiind pe fugă. Acesta conţin grăsimi sănătoase, care sunt foarte importante atunci când vrei să slăbeşti.

2. Și avocado este perfect pentru un mic dejun sănătos. Acesta este bogat în grăsimi sănătoase mononesaturate.

3. Ouăle conțin grăsimi bune, vitamine. şi proteine. În plus, se gătesc foarte repede. Poți adăuga câteva legume crude şi ai obţinut micul dejun ideal. Atenție însă, evită ouăle prăjite dimineața deoarece uleiul îngrașă. 

4. Lactatele sunt potrivite la micul dejun. Iaurtul, brânza sau o combinaţie de brânză şi smântână, îţi poate asigurai necesarul de calciu şi proteine pentru întreaga zi.

6. Seminţele sunt sățioase și sănătoase. Poţi să alegi seminţe de chia, de cânepă, de in sau de susan. Toate sunt bogate în grăsimi sănătoase, necesare pentru cei care vor să scape de burtă.

7. Și peștele face parte din categoria grăsimilor sănătoase. Alege un peşte gras, de exemplu macrou sau somon. Sunt bune şi conservele dacă le alegi pe cele în suc propriu sau în ulei de măsline.

8. Legumele te vor ajuta să te saturi cu puține calorii. Dimineața poți mânca roşii, castraveţi, ardei gras, dovlecei sau morcovi.

Vântul a devenit, de ieri de la prânz, prima sursă de electricitate a României
Articolul anterior
În ce se transformă grăsimea atunci când slăbeşti?
Articolul următor