Mărțișoarele confecționate de copiii din Republica Moldova vor ajunge în 14 țări ale lumii

„Mărțișor cu DOR de-acasă” este campania organizată de Biroul Relații cu Diaspora (BRD), în scopul păstrării tradițiilor și obiceiurilor specifice țării noastre, precum și promovarea drepturilor şi susținerea persoanelor cu dizabilităţi din Republica Moldova.

separator
martisor_phoenix_02

Campania „Mărțișor cu DOR de-acasă” se desfășoară al patrulea an consecutiv, în parteneriat cu Centrul de Reabilitare și Integrare Socială a Copiilor cu Dizabilități de Intelect CULTUM, din comuna Stăuceni. În acest an, campaniei s-a alăturat și Centrul de zi pentru copii cu dizabilități „Phoenix”, din orașul Râșcani.

Astfel, Biroul Relații cu Diaspora (BRD) va expedia, până pe 1 martie, asociațiilor de moldoveni și misiunilor diplomatice de peste hotare 1.500 de mărțișoare confecționate de copii din Republica Moldova.

În acest an, mărțișoarele vor expediate în 14 țări: Austria, Federația Rusă, Kazahstan, Franța, Marea Britanie, Ungaria, Letonia, Finlanda, Spania, Italia, Norvegia, Portugalia, SUA, Canada.

De asemenea, moldovenii din diasporă vor primi costume naționale, cărți pentru copii, broșura turistică ”EtnoMoldova”, revista ”Moldova de oriunde”, hărți, calendare BRD 2017.

De la lansarea campaniei ”Mărțișor cu DOR de-acasă” și până în prezent, BRD a expediat în diasporă peste 14 000 de mărțișoare. Beneficiarii Centrului CULTUM sunt copii şi tineri cu diverse dizabilităţi de intelect, care primesc servicii de îngrijire, dezvoltare, educaţie, instruire, recuperare şi integrare în societate.

Centrul „Phoenix” pentru copii cu dizabilități din orașul Râșcani, Republica Moldova este fondat de Victoria Dunford, stabilită în Marea Britanie, care a lansat o campanie de colectare de fonduri pentru centrul „Phoenix”.

Iată lista asociațiilor, ambasadelor și consulatelor care vor primi mărțișoare din partea BRD în anul curent:

1. Ambasada în Federația Rusă
2. Ambasada RM in Regatul Spaniei
3. Ambasada la Paris
4. Ambasada în Ungaria
5. Ambasada RM în Letonia
6. Ambasada RM în Marea Britanie
7. Asociația Inter-Arts, Finlanda, Helsinki
8. Asociația Finlanda-Moldova/ Suomi-Moldova-Seura
9. Asociația Culturală a Imigranților Moldoveni MIORIȚA, Portugalia, orașul Barreiro
10. Asociația Moldovenilor din Ottawa-Gatineau
11. Asociația de promoție socială italo-moldava Arcobaleno, Trento, Italia
12. Asociația Moldo Italiană de Colaborare și integrare AMICI, Mogliano Veneto, Italia
13. Asociația socio-culturală „Acasa”, Roma, Italia
14. Asociația Moldovenilor din Norvegia
15. Comunitatea Moldovenilor în Austria
16. Comunitatea Moldovenilor din Chicago, SUA
17. Comunitatea Moldovenilor din Quebec, Montreal, Canada
18. Clubul Femeilor cu Inimă și Suflet, Spania, Santander
19. Centrul Cultural Moldav, Portugalia
20. Grup de inițiativă, Moldova in UK
21. Inima Moldovei, Ravena, Italia
22. MOLDAUS A CATALUNYA, Spania, Barcelona
23. Kulture Tricolore, Montreal, Canada
24. Societatea Culturală Română DACIA Kazahstan, Karaganda

Cinci noi poduri vor lega România și Moldova. Primul va fi „Podul de Flori” de la Ungheni

Încep lucrările la primul pod peste Prut construit după Revoluție, iar alte patru sunt în faza de proiectare, afirmă Sorin Grindeanu, ministru al transporturilor și infrastructurii din România . Pe 26 aprilie, la Ungheni, va fi lansată oficial construcția Podului de Flori, un nou punct de legătură rutieră între Republica Moldova și România, transmite IPN.

Evenimentul este unul simbolic și marchează începutul unui proiect de infrastructură așteptat de zeci de ani. Podul de la Ungheni va fi primul dintre cele cinci noi poduri planificate între cele două maluri ale Prutului. Autoritățile din ambele țări subliniază atât importanța practică, cât și valoarea istorică și simbolică a acestei construcții.

Ministrul transporturilor și infrastructurii din România, Sorin Grindeanu, a declarat că începerea lucrărilor reprezintă un moment important. Proiectul presupune construirea a două poduri rutiere, câte unul pentru fiecare sens de mers, cu termen de finalizare estimat pentru a doua jumătate a anului 2026. Aceste poduri vor continua traseul autostrăzii A8, care va lega Chișinăul de Iași și mai departe de Pașcani și Târgu Mureș, facilitând astfel conexiunea cu rețeaua rutieră europeană.

„Dar mai vreau să anunţ un lucru, avem încă patru poduri la stadiul de proiectare. Anul viitor se va termina proiectarea şi, odată cu ele, vom avea cinci noi poduri peste Prut, ceea ce e un lucru bun”, a adăugat oficialul român.

Sorin Grindeanu afirmă că finalizarea acestora va consolida conectivitatea transfrontalieră și va stimula dezvoltarea regională.

Vicepremierul Republicii Moldova, Vladimir Bolea, ministru al infrastructurii și dezvoltării regionale, a subliniat că podurile devin simboluri ale apropierii dintre Moldova și Europa și contribuie la siguranța rutieră, mobilitatea populației și dezvoltarea economică.

O companie de publicitate cere Primăriei Capitalei un prejudiciu de 66 milioane de euro

Operatorul de publicitate EpaMedia solicită un prejudiciu de peste 66 de milioane de euro de la Primăria Chișinău. Despre aceasta scrie consilierul municipal al Partidului Politic „Platforma Demnitate și Adevăr”, Victor Chironda, pe pagina sa de Facebook. Consilierul solicită edilului Ion Ceban și viceprimarului Ilie Ceban convocarea urgentă a Consiliului municipal Chișinău, ca să prezinte informații la acest subiect, transmite IPN.

Victor Chironda susține că a primit o notificare de arbitraj de la compania de publicitate EpaMedia și o notă informativă emisă de Direcția Asistență juridică a primăriei. Motivul invocat în act este că Primăria nu și-a îndeplinit obligațiile conform unui contract de parteneriat public-privat, încheiat în 2017 între municipalitate și operatorul de publicitare, care solicită, în consecință, achitarea unui prejudiciu de peste 66 de milioane de lei.

Contractul prevedea construcția a 300 de stații de așteptare a transportului public, cheltuielile fiind pe seama companiei de publicitate. La rândul său, primăria era obligată să pună la dispoziția investitorului locații pentru 1850 de panouri de reclamă.

Potrivit lui Victor Chironda, deși demersurile companiei către primărie au început în noiembrie 2024, despre această solicitare de arbitraj, consilierilor municipali li se comunică abia la 22 aprilie, când e data limită de desemnare a unui arbitru din partea autorității publice.

Vino la un atelier de Pilates în susținerea copiilor din programele CCF Moldova!

Sâmbătă, pe 3 mai, te invităm să transformi o dimineață obișnuită într-un gest extraordinar: o sesiune de pilates cu Adela Gavrilenco, co-fondatoarea rețelei BONNE Forme și Valentina Nafornița, patroana CCF Moldova, care îți va aduce echilibru și va oferi speranță acolo unde e cea mai mare nevoie, pentru că atunci când ne mișcăm cu inimă, schimbăm vieți. Atelierul de pilates promite să fie o experiență memorabilă, plină de energie pozitivă, zâmbete și generozitate.

Acest atelier este despre sănătatea feminină, despre Pilates ca instrument de recuperare postnatală, de alinare a durerilor de spate și de restabilire a echilibrului dintre corp și minte. Alături de Valentina Nafornița, patroana CCF Moldova și clientă fidelă a studioului Pilates Bonne Forme, vei afla cum Pilatesul poate contribui la un stil de viață activ și echilibrat.

În cadrul atelierului, Adela Gavrilenco te va ghida în exerciții ce vizează:

  • Îmbunătățirea posturii și reducerea tensiunilor lombare;
  • Creșterea mobilității și flexibilității;
  • Recuperarea tonusului muscular după naștere;
  • Reglarea respirației și conectarea mai profundă cu propriul corp.

Ce te așteaptă la atelier?

  • O dimineață de reconectare și inspirație, în compania unor femei cu suflet frumos;
  • Gustări delicioase oferite de Zlotea Catering și un pahar de spumant;
  • O reducere de 10% la un abonament lunar BONNE Forme – pentru ca acest atelier să fie doar începutul călătoriei tale spre echilibru.

Dress code: ținută sport

Ora: 10:00

Durata: 3 ore

Adresa: Chișinău, str. Liviu Deleanu, 14C, Pilates Studio BONNE Forme, Buiucani

Preț de participare: 1500 lei
Toate fondurile colectate în cadrul atelierului sunt donate către susținerea familiilor cu posibilități reduse din programele CCF Moldova.

Locuri limitate!

Rezervă-ți locul ACUM, cu o donație de 1500 lei, accesând linkul: www.ccfmoldova.org/donatie menționând „Atelier”.

Pentru alte detalii și informații, sună la numărul de telefon: 079 986 142 sau trimite un e-mail la sorina.buclis@ccfmoldova.org.

Moldova a votat! Iată cine va reprezenta țara la Eurovision 2017
Articolul anterior
Ce sfaturi au oferit Galina Tomaș, Vera Nastasiu și Nadia Darie la Women’s Days in Chișinău
Articolul următor
Close menu