„Sădim Oxigen” la Chișinău! 5000 de copaci vor fi plantați într-o singură zi!

AVI-Moldova, cu sprijinul Kaufland, desfășoară o amplă acțiune de înverzire a Chișinăului, sub sloganul „Sădim Oxigen”, care va avea loc sâmbătă, 8 aprilie 2017. Peste 1000 de voluntari vor planta 5000 de puieți simultan în cele cinci sectoare din capitală. Proiectul își propune implicarea elevilor, a societății civile, a instituțiilor publice și a publicului larg cu scopul responsabilizării față de mediu.

separator

Harta Sadim Oxigen A4

Acțiunea de plantare va începe la ora 10:00 în dimineața zilei de 8 aprilie, iar organizatorii vor asigura puieți, unelte de lucru, apă potabilă, chipiuri și mănuși de grădinărit, precum și alte elemente logistice necesare. Vom fi simultan în cinci locații: Valea Morilor, Valea Trandafirilor, Parcul La Izvor, str. Florilor și Pădurea Rîșcani.

„Vă așteptăm să fiți parte aacțiunii dacă vă iubiți orașul și dacă prețuiți  mediul înconjurător! Voluntarii vor fi asistați de echipa de organizare și de către partenerii proiectului care  le vor fi alături pe parcursul întregii zile”, a declarat Olga Cortac, președintele AVI-Moldova.

Elevi și profesori, echipe de jurnaliști, reprezentanți ai autorităților publice, precum și personalități din show-bizul autohton au dat deja curs invitației de a participa la acțiunea de înverzire a orașului.


„Locuitorii Chișinăului merită să se bucure de un oraș frumos, cu multă verdeață. Mai mult, cultivarea și promovarea responsabilității față de mediu este un angajament ferm asumat de Kaufland. Implicarea noastră în proiectul „Sădim oxigen” nu este doar una de natură financiară: împreună cu colegii și prietenii de la AVI-Moldova vom fi pe teren și vom planta 5.000 de copaci pentru generațiile viitoare. Pentru Kaufland, responsabilitatea socială este esențială, iar angajamentul nostru este unul pe termen lung”, a declarat Anna-Katharina Scheidereiter, responsabil CSR Kaufland.

Campania „Sădim oxigen” este adresată societății civile, instituțiilor publice și publicului larg, având drept scop conștientizarea și responsabilizarea cetățenilor față de protecția mediul înconjurător. Prin această inițiativă ne propunem să facem un pas dintr-un parcurs îndelungat, pentru a reda parcurilor din Chișinău o imagine mai frumoasă.

Pentru cei interesați să participe la acțiunea de plantare, graficul, precum și detalii despre locațiile unde se vor planta puieții în fiecare sector poate fi găsit pe Facebook.

Campania „Sădim Oxigen” este implementată de către Asociația de Voluntariat Internațional din Moldova (AVI-Moldova) în parteneriat cu Preturile din fiecare sector al municipiului Chișinău, cu suportul Kaufland.

Despre AVI-Moldova

Asociaţia de Voluntariat Internaţional din Moldova (AVI-Moldova), membră a Service Civil International, organizaţie pacifistă de nivel mondial, este o organizaţie de voluntariat care are drept scop promovarea păcii, toleranţei, voluntariatului internaţional, schimbului intercultural, modului sănătos de viaţă prin intermediul activităţilor de voluntariat. Unul din obiectivele principale este promovarea oportunităților pentru tineri și a proiectelor sociale în comunitatea noastră. Mai multe detalii despre proiectele AVI-Moldova sunt pe site-ul avimd.org și pagina de facebook.

Despre Kaufland:

Kaufland se numără printre cele mai mari companii de retail din Europa, cu peste 200.000 de angajați și 1.300 magazine în 7 țări. Asumarea responsabilității ecologice și sociale este un aspect esențial al politicii corporative Kaufland.Cea mai mare parte a proiectelor CSR sunt desfășurate în parteneriat cu asociații nonguvernamentale regionale sau naționale și urmăresc implementarea de programe sociale complexe ce se adresează unor grupuri mari de beneficiari.

Vladimir Putin include în lege noțiunea de „genocid împotriva poporului sovietic”

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a promulgat legea care prevede conceptul de „genocid împotriva poporului sovietic”, comis în al Doilea Război Mondial, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă al Kremlinului se arată că legea federală va reglementa păstrarea memoriei, securitatea și întreținerea mormintelor victimelor acelui genocid. Totodată, aceasta stabilește un mecanism de căutare a locurilor de înhumare și a mormintelor comune, pentru a aduce omagiu  victimelor.

Legea va intra în vigoare la 1 ianuarie 2026.

Conform statisticii, peste 26 de milioane de cetățeni ai fostei URSS, dintre care opt milioane de soldați, au decedat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Cinci noi poduri vor lega România și Moldova. Primul va fi „Podul de Flori” de la Ungheni

Încep lucrările la primul pod peste Prut construit după Revoluție, iar alte patru sunt în faza de proiectare, afirmă Sorin Grindeanu, ministru al transporturilor și infrastructurii din România . Pe 26 aprilie, la Ungheni, va fi lansată oficial construcția Podului de Flori, un nou punct de legătură rutieră între Republica Moldova și România, transmite IPN.

Evenimentul este unul simbolic și marchează începutul unui proiect de infrastructură așteptat de zeci de ani. Podul de la Ungheni va fi primul dintre cele cinci noi poduri planificate între cele două maluri ale Prutului. Autoritățile din ambele țări subliniază atât importanța practică, cât și valoarea istorică și simbolică a acestei construcții.

Ministrul transporturilor și infrastructurii din România, Sorin Grindeanu, a declarat că începerea lucrărilor reprezintă un moment important. Proiectul presupune construirea a două poduri rutiere, câte unul pentru fiecare sens de mers, cu termen de finalizare estimat pentru a doua jumătate a anului 2026. Aceste poduri vor continua traseul autostrăzii A8, care va lega Chișinăul de Iași și mai departe de Pașcani și Târgu Mureș, facilitând astfel conexiunea cu rețeaua rutieră europeană.

„Dar mai vreau să anunţ un lucru, avem încă patru poduri la stadiul de proiectare. Anul viitor se va termina proiectarea şi, odată cu ele, vom avea cinci noi poduri peste Prut, ceea ce e un lucru bun”, a adăugat oficialul român.

Sorin Grindeanu afirmă că finalizarea acestora va consolida conectivitatea transfrontalieră și va stimula dezvoltarea regională.

Vicepremierul Republicii Moldova, Vladimir Bolea, ministru al infrastructurii și dezvoltării regionale, a subliniat că podurile devin simboluri ale apropierii dintre Moldova și Europa și contribuie la siguranța rutieră, mobilitatea populației și dezvoltarea economică.

O companie de publicitate cere Primăriei Capitalei un prejudiciu de 66 milioane de euro

Operatorul de publicitate EpaMedia solicită un prejudiciu de peste 66 de milioane de euro de la Primăria Chișinău. Despre aceasta scrie consilierul municipal al Partidului Politic „Platforma Demnitate și Adevăr”, Victor Chironda, pe pagina sa de Facebook. Consilierul solicită edilului Ion Ceban și viceprimarului Ilie Ceban convocarea urgentă a Consiliului municipal Chișinău, ca să prezinte informații la acest subiect, transmite IPN.

Victor Chironda susține că a primit o notificare de arbitraj de la compania de publicitate EpaMedia și o notă informativă emisă de Direcția Asistență juridică a primăriei. Motivul invocat în act este că Primăria nu și-a îndeplinit obligațiile conform unui contract de parteneriat public-privat, încheiat în 2017 între municipalitate și operatorul de publicitare, care solicită, în consecință, achitarea unui prejudiciu de peste 66 de milioane de lei.

Contractul prevedea construcția a 300 de stații de așteptare a transportului public, cheltuielile fiind pe seama companiei de publicitate. La rândul său, primăria era obligată să pună la dispoziția investitorului locații pentru 1850 de panouri de reclamă.

Potrivit lui Victor Chironda, deși demersurile companiei către primărie au început în noiembrie 2024, despre această solicitare de arbitraj, consilierilor municipali li se comunică abia la 22 aprilie, când e data limită de desemnare a unui arbitru din partea autorității publice.

Pachetul cu alimente destinat donatorilor de sânge va fi modificat, deoarece nu conține produse sănătoase!
Articolul anterior
A slăbit peste 24 kilograme, iar noi am premiat-o cu o schimbare de look
Articolul următor
Close menu