Indiana: “Ador bucătăria italiană”

Cu doi bărbaţi în casă şi o carieră frumoasă, Indiana pune mult suflet în bucătărie, locul care îi aduce multă linişte şi o bună doză de energie. Bucătăria italiană a devenit una dintre pasiunile sale, iar peştele şi fructele de mare sunt deja o tradiţie în casa vedetei, care obișnuiește să le servească celor dragi în fiecare zi de vineri.

separator
DSC_0244

Indiana a oferit un interviu pentru Unica.md, în care ne-a dezvăluit, în exclusivitate, care îi sunt obiceiurile alimentare sănătoase, dar și cine o ajută în bucătărie.

  • unicamd unica.md Cu ce bucate vă place să-i surprindeți pe cei dragi?
  • Indiana: Îmi place să gătesc, ceea ce se prepară uşor. Îmi plac foarte mult reţetele care sunt savurate cu plăcere de bărbații mei, indiferent dacă fac zeamă, sos sau peşte la grătar. Când îi văd că transpiră de plăcere atunci când mănâncă, înseamnă că am reușit să îi mulțumesc.

  • unicamd unica.md Care este meniul Indianei pentru o zi?
  • Indiana: La micul dejun obligatoriu mânânc brânză degresată, un fruct dacă îl am la îndemână şi beau cafea. În alte zile, prefer să mănânc cereale, fulgi de ovăz. Trebuie să recunosc că mi-a luat ceva timp să învăț a lua micul dejun în fiecare dimineață, așa cum, de fapt, recomandă și nutriționiștii.

    La prânz, știu că pot mânca carne, fără nici o restricţie. Iată de ce carnea și legumele la grătar nu lipsesc din meniul meu. De ceva timp, am descoperit şi legumele la abur, care sunt extrem de delicioase, mai ales broccoli şi bostăneii.

    La cină, îmi place să mănânc peşte. În ultima vreme, am rărit-o cu peştele în rolă, pentru că la un moment dat aveam impresia că numai asta mănânc. Acum încerc să consum mai mult peşte la grătar.

  • unicamd unica.md Multe dintre femei se confruntă cu senzație accentuată de foame, ispite culinare. Cum reușește Indiana să facă față acestor provocări?
  • Indiana: Cred că o femeie poate mânca orice aliment sănătos, însă moderat și cu atenție. E de la sine înțeles că nu reuşim niciodată să fim ideale, mi se mai întâmplă și mie să dau iama în frigider atunci când am o dispoziţie proastă. Însă, eu le recomand tuturor femeilor care vor să se mențină în formă să ronţăie un morcov, atunci când au o stare proastă, pentru că această legumă este utilă nu doar pentru sănătatea dar și pentru talia noastră. Dacă ar fi să fac eu meniul pentru femei, aş include în acesta foarte mult peşte şi fructele de mare.

  • unicamd unica.md Cine vă ajută la gătit?
  • Indiana: Dintre cei doi bărbaţi din casă, feciorul este cel care mă ajută în bucătărie. Ovidiu este bărbatul mai liber din casă şi tot el este umărul meu în bucătărie. El găteşte foarte bine şi câteodată îmi spune că nu înţelege cine e mama în casă, el sau eu. A învăţat foarte mult, în ce privește arta culinară, de la bunica şi atunci când eu sunt prinsă peste zi, niciodată nu mă întreabă ce să gătească, el face orice, mai ales dacă are carne la îndemână.

  • unicamd unica.md Obiceiurile alimentare sănătoase sunt la ordinea zilei în familie?
  • Indiana: Toţi din familia mea mănâncă la fel. Mâncarea noastră este bazată pe alimente slabe în calorii, întrucât Ovidiu face sport, iar eu cu soţul încercăm să ne menţinem în formă. Așa că, la noi în casă, se optează pentru mâncare gustoasă, sănătoasă şi care se prepară mai repede. De exemplu seara când ne întâlnim cu toţii acasă, fie punem o bucată de carne la grătar care o lasăm doar 15 min să se prepare, fie preparăm o salată cu mozzarella, ca să fie săţioasă pentru bărbați. Iar prânzul de multe ori îl iau cu familia în oraş, pentru că nu reuşim să mâncăm acasă.

  • unicamd unica.md Ce alimente se consumă în familia Indianei?
  • Indiana: Sunt o fană înrăită a bucătăriei italiene. Îmi plac foarte mult pastele, nu mi-aş imagina excluderea lor din meniul meu alimentar. Ador pastele indiferent de felul în care sunt preparate, cu busuioc cele mai simple, cu ulei şi usturoi care au cele mai puţine calorii şi se gătesc foarte repede sau pur şi simplu paste cu sos de roşii. Pot să mânânc paste anul împrejur, numai că trebuie respectată şi limita. La o masă ar fi de dorit să consumi cel mult 50, 100 gr de paste. Şi încă ceva ce ador din bucătăria italiană, sunt fructele de mare. Deja de 2 ani la noi vinerea, este zi de peşte, nu se pune în discuţie ce fel de peşte sau fructe de mare se prepară, cert este că vinerea pe masa noastră mereu o să găsiţi deliciile mării.

DSC_0207

O reţetă pentru o doză de bucurie de la Indiana

Astăzi am ales să gătesc o porţie de somon cu farfalle, paste italiene, cu timpul de fierbere de 12 minute. Rapid şi tare delicios! DSC_0219

Ingrediente:

  • 500 de grame de paste, farfalle. Poţi folosi şi tagliatelle, penne sau fusilli
  • 250 de grame de somon
  • 1 lingură de unt
  • 200 ml smântână dulce
  • 100 ml vin alb sec
  • 1 legătură de pătrunjel
  • 80 de gr de parmezan ras (la dorinţă)
  • sare
  • piperDSC_0203

Mod de prepararare:

  • Pune la fiert pastele în apă cu sare conform instrucţiunilor de pe pachet, pentru a obţine paste fierte al dente (fierte mai puţin decât normal, mijlocul lor fiind un pic mai elastic)
  • Spală şi toacă pătrunjelul. Rupe sau taie peştele, preparat termic, în bucăţi potrivite
  • Topeşte untul într-o tigaie
  • Adaugă smântâna dulce amestecată cu puţină sare
  • Fierbe până se leagă sosul, apoi adaugă peştele
  • Amestecă pastele cu sosul
  • Adaugă pătrunjelul
  • Decorează cu fâşii de parmezanIndiana-Ador-bucătăria-italiană

Poftă bună!

Text : Cristina Mihalachi


Moldovenii, îndemnați să fie precauți de sărbători, pentru a preveni toxiinfecțiile alimentare

În perioada sărbătorilor de Paște, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) atenționează consumatorii despre riscul comercializării produselor alimentare neconforme, în locuri neautorizate (străzi, portbagajele mașinilor etc.).

ANSA recomandă oamenilor să fie vigilenți, să ceară de la operatorii economici și vânzătorii de produse alimentare certificate care confirmă calitatea, țara de origine a materiei prime și termenul de valabilitate al produselor.

Consumatorii sunt în drept să solicite actele de conformitate și să verifice minuțios produsele achiziționate, întru evitarea toxiinfecțiilor alimentare:

  • aspectul exterior al produsului: mirosul, culoarea, consistența și lipsa caracteristicilor unui produs alterat (lipicios, țesuturi intacte, suprafețe deteriorate etc.);
  • produsele preambalate, cu  ambalajele deteriorate și care prezintă suspiciunea deteriorării conținutului, nu trebuie procurate!
  • mențiunile făcute pe eticheta produsului trebuie să fie clare, lizibile, în loc vizibil pentru consumatori, în condițiile normale de cumpărare și utilizare, să nu fie acoperite sau separate prin alte inscripții sau desene. Atenție la termenul de valabilitate!
  • în unități comerciale (piețe, magazine), alături de produsele lactate, se vând și produse alimentare ce au în componența lor grăsimi vegetale. Consumatorii pot solicita informații suplimentare cu privire la proveniența, calitatea și trasabilitatea produselor pe care doresc să le procure;
  • produsele de patiserie neambalate se vor comercializa în recipiente curate, în spații curate, fiind servite numai cu ustensile speciale. Pentru produsele de patiserie preambalate, termenul de valabilitate este stabilit de producător și se va inscripționa pe etichetă/ ambalaj;
  • carnea trebuie să fie elastică, de o culoare roz pal spre roșu închis, în urma apăsării cu degetul să revină la forma inițială şi să nu aibă suprafața lipicioasă, urât mirositoare. Atrageți atenția la ștampila de control sanitar-veterinar!
  • la procurarea ouălor examinați aspectul exterior. Coaja ouălor proaspete trebuie să fie curată, tare, integră, mată, poroasă, fără pete și miros.

ATENȚIE! Vânzarea ouălor în unitățile de desfacere se realizează numai în locurile separate sau împreună cu produsele preambalate. Verificați informația despre data durabilității minimale, indicată pe produs, după cum urmează DDM:  xx.yy.zz (ziua, luna și anul). Este interzisă vânzarea ouălor în locurile unde se comercializează preparate din carne, produse lactate sau alimente care se consumă fără a fi supuse unui proces termic.

Totodată, recomandăm consumatorilor să nu procure vopsea pentru ouă cu ambalaj nemarcat sau neambalat (la lingură), deoarece acestea pot fi cu alte destinații – tipografică sau textilă – şi poate prezenta pericol pentru sănătate.

Ouăle vopsite trebuie păstrate la frigider, maximum șapte zile!

REȚINEȚI! Comercianții care vând produse în locuri neautorizate nu au posibilitatea să asigure condițiile optime de transport, depozitare și comercializare. Aceștia nu pot elibera bon de casă, cu care să justificați tranzacția comercială, în cazul unui produs neconform.

Totodată, ANSA recomandă cetățenilor să consume alimente moderat, fără a face risipă. Fiecare om are un rol important în reducerea risipei alimentare prin consumul moderat de alimente, planificarea, pregătirea și stocarea lor. Este o metodă în plus de a economisi bani și de a menține un mediu curat și sănătos!

Intoxicația la un restaurant din Capitală continuă cu noi victime

Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică (ANSP) anunţă despre înregistrarea unui caz de toxiinfecţie alimentară în grup, asociat consumului unor produse într-un local de alimentație publică din municipiul Chișinău. Până în prezent, au solicitat asistenţă medicală 19 persoane, cu vârste cuprinse între 8-48 de ani, ce manifestau semne clinice de toxiinfecţie alimentară.

Dintre acestea, la moment, sunt spitalizate opt persoane în instituții medicale din mun. Chișinău, iar celelalte primesc îngrijiri medicale la domiciliu, fiind supravegheate de medicul de familie. La internare, persoanele prezentau slăbiciune generală, febră 38 – 40 ℃, frisoane, dureri abdominale, greţuri, vomă, scaune lichide multiple. Gradul de severitate al bolii la persoanele afectate a fost apreciat ca fiind grav-mediu.

În cadrul investigațiilor de laborator ale probelor biologice de la persoanele bolnave și ale angajaților rețelei de alimentație publică s-a depistat Salmonella enteritidis.

Specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, inclusiv din cadrul Centrului de Sănătate Publică Chișinău, de comun cu asistența medicală primară și reprezentanții Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor au desfășurat anchetarea epidemiologică și realizarea măsurilor antiepidemice în focar pentru limitarea răspândirii bolii.

Salmoneloza este o infecție bacteriană comună omului și animalelor, care afectează tractul intestinal. Oamenii, cel mai frecvent se infectează în urma consumului de carne, ouă sau produse din ouă crude (ex. maioneza) contaminate primar și insuficient preparate termic. De asemenea, alimentele pot fi contaminate secundar, atunci când în procesul de preparare a produselor alimentare sunt implicate persoane bolnave.

ANSP atenţionează populaţia că, pentru prevenirea bolilor diareice acute și a toxiinfecțiilor alimentare, inclusiv a izbucnirilor de grup este necesar DE RESPECTAT CINCI REGULI DE BAZĂ:

  • Spălarea mâinilor cu săpun după utilizarea WC-ului şi înainte de masă;
  • Separarea produselor gata şi a materiei prime în frigider;
  • Respectarea regimului de prelucrare termică a produselor alimentare;
  • Păstrarea alimentelor gata în frigider și nu la temperatura camerei;
  • Utilizarea apei și materiei prime la prepararea bucatelor din surse sigure.

Singurele alimente care îngraşă dacă le mănânci după vârsta de 30 de ani

Trecerea timpului este o problemă pentru toate femeile. Ştim că organismul nostru se modifică şi nu mai procesează tot ceea ce am vrea să mâncăm. Nu ne mai permite să avem acelaşi stil de viaţă ca acum 10 ani.

Din moment ce treci de vârsta de 30 de ani, începem să vedem lucrurile din altă perspectivă şi priorităţile ni se schimbă.

Singura soluţie este să-i dăm corpului ce are nevoie pentru a funcţiona în ritmul lui şi pentru a ne simţi în formă.

Batoane proteice

Deşi pe ambalaj scrie că aceste batoane îţi furnizează o cantitate mare de proteine şi îţi dau energie, în realitate, acest lucru nu se întâmplă. Este posibil să le fi consumat când erai mai tânără şi nu aveai timp să mănânci, dar, cu timpul, este important pentru organismul tău să-i dai mâncare adevărată.

O alternativă mai bună ar fi consumul de fructe, legume şi cereale integrale. În plus, aceste batoane conţin şi multe ingrediente nocive ca, de exemplu, glicerină, fructoză, sorbitol, dextroză care îţi pot da peste cap buna funcţionare a corpului tău.

Pâine albă şi covrigei

Nimic din ceea ce este preparat cu făină rafinată nu ar trebui să intre în meniul tău. Pâinea albă şi covrigeii conţin foarte mult zahăr şi glucoză, fapt care duce la stoparea producerii de colagen şi la apariţia ridurilor. O variantă mai potrivită este să consumi covrigei şi pâine din faină integrală pentru a-ţi ţine sub control atât kilogramele, cât şi nivelul de zahăr din sânge.

Carne procesată

Produsele din carne procesată, cum ar fi bacon, şuncă, salam şi cârnaţii pot fi cauze ale deteriorării pielii. Specialiştii spun că aceste produse întrerup producerea colagenului şi a elastinei, fapt care duce la pierderea elasticităţii pielii. O alternativă pentru tine, dacă îţi plac aceste alimente, este să consumi carne cât mai naturală, scrie realitatea.net.


Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, nu o face de capul TĂU! Solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare profesionistă!

Cele mai originale idei de cadouri pentru bărbaţi
Articolul anterior
Copii cuminţi cu vedete părinţi, ediția a III-a!
Articolul următor