Tragedie! Doi copii minune ai alpinismului românesc au murit într-o avalanșă

Dor Geta Popescu, de 13 ani, multiplă recordmană mondială și europeană, și Erik Gulacsi, recordman european, se află printre victimele avalanșei din Munții Retezat. Cei doi făceau parte dintr-un grup de turiști care a fost surprins de o avalanșă în Munții Retezat, printre care se aflau și tații lor.

separator
phpThumb_generated_thumbnailjpeg

Copiii erau însoțiți de cinci adulți – trei dintre ei au fost răniți de avalanșă. Rănile supraviețuitorilor nu sunt însă foarte grave, spun echipajele de salvare.

Meteorologii anunțaseră încă de vineri că în masivul Retezat e risc maxim de avalanșă. A nins mult, iar vântul a bătut cu aproape 100 de kilometri pe oră.

Potrivit salvamontiștilor, cei doi adolescenți care au murit pe munte au fost loviți puternic de stânci în momentul declanșării avalanșei. Aceștia erau desprinși dintr-un grup mai mare de 50 de persoane.

Dor Geta Popescu era considerată alpinista fenomen a României. La doar 13 ani, reușise să intre deja în Cartea Recordurilor. A reușit în luna mai 2016 să doboare două recorduri mondiale de vârstă într-o singură lună, după ce a atins vârful Denali din Alaska și Pico de Orizaba din Mexic. Avea în palmares șase recorduri mondiale și unul european.

Dor Geta Popescu a obținut primul record când avea 10 ani, în august 2013, devenind cea mai tânără alpinistă din lume care a atins Vârful Ararat (5.137 de metri). Până atunci, recordul era de 12 ani și 6 luni și era stabilit de sora ei, în anul 2007. Un an mai târziu, în august 2014, Geta Popescu a reușit să cucerească Vârful Damavand (5.671 de metri) din Iran, cel mai înalt vulcan al Asiei.

În decembrie 2015, Dor Geta Popescu a reușit să devină cea mai tânără alpinistă din lume care a urcat pe Ojos del Salado (6.893de metri) la doar 12 ani depășind din nou recordul surorii ei din 2008. În luna februarie a anului 2016 a obținut un alt record mondial de vârstă, când a urcat pe Aconcagua (6.960 de metri), cel mai înalt vârf din America de Sus.

Erik Gulacsi, a doua victimă a avalanșei din Retezat, avea 12 ani și era și el un alpinist profesionist. Era coleg de club cu Dor Geta Popescu și practica alpinismul de la vârsta de opt ani.

A reușit să escaledeze cele mai înalte vârfuri din România. Erik a reușit să ajungă în august 2016 pe vârful Elbrus la 5.642 de metri altitudine, devenind cel mai tânăr băiat din Europa care a reușit acest lucru. În ianuarie 2017 a stabilit un nou record european de vârstă când a atins vârful Aconcagua, 6962 metri, la doar 12 ani.

sursa

Incendiu puternic într-un azil de bătrâni din München. 15 persoane s-au ales cu arsuri

Cinsprezece persoane au fost rănite uşor în urma unui incendiu izbucnit într-un cămin de bătrâni din oraşul german München în Ajunul Crăciunului, a anunţat brigada de pompieri într-un comunicat dat publicităţii miercuri, scrie digi24.ro.

Cauza incendiului şi amploarea pagubelor rămân pe moment neclare, informează DPA, potrivit Agerpres. 

Potrivit informaților prezentate de serviciul de pompieri din capitala Bavariei, flăcările au izbucnit într-o cameră de la etajul al treilea al clădirii. Ca urmare, focul s-a extins rapid la acoperiș și la turn.

Autoritățile germane investighează cauza incendiului.

Căminul de bătrâni este situat în cartierul Altstadt-Lehel, lângă malul râului Isar, și este cel mai vechi cămin de bătrâni din oraș, fondat în 1857 de Societatea Catolică Sfântul Vincent de Paul. Clădirea istorică adăpostește o casă-biserică cu un turn clopotniță.

Un avion de pasageri s-a prăbușit în Kazahstan. 62 de oameni se aflau la bord. 27 au supraviețuit

Un avion Embraer care zbura din Azerbaidjan spre Rusia s-a prăbușit miercuri în apropierea orașului Aktau din Kazahstan cu 62 de pasageri și cinci membri ai echipajului la bord, au anunțat autoritățile kazahe, transmite Reuters citat de digi24.ro.

ACTUALIZARE 12:30 Cel puţin 32 de persoane au fost salvate, iar operaţiunile sunt în curs de desfăşurare, au anunţat autorităţile kazahe, relatează Reuters. Cu toate acestea, au fost raportate şi decese, inclusiv piloţii aeronavei. „Potrivit informaţiilor iniţiale deţinute de partea azeră, la bord se aflau 62 de pasageri şi 5 membri ai echipajului”, a comunicat Ministerul kazah al Transporturilor într-un comunicat de presă preluat de AFP. La rândul său, Azerbaijan Airlines a precizat că este vorba despre o aeronavă Embraer 190 care „a efectuat o aterizare de urgenţă”. Anterior, agenţia de ştiri Tengrinews preluată de agenţia germană de presă a relatat că 22 de persoane au fost duse la spital. Avionul Embraer 190 a încercat o aterizare de urgenţă la Aktau, în sud-vestul Kazahstanului, după ce s-a ciocnit cu un stol de păsări, a relatat Azertag, citând primele rapoarte ale companiei aeriene. Aeroportul din Groznâi ar fi fost închis din cauza ceţii, forţând aeronava să devieze spre Mahacikala, capitala republicii ruse Daghestan. Aktau, pe ţărmul estic al Mării Caspice, este situat la aproximativ 200 de kilometri de Mahacikala, pe ţărmul vestic. Preşedintele rus Vladimir Putin i-a transmis condoleanţe omologului azer Ilham Aliev pentru pierderile de vieţi omeneşti în accidentul de miercuri. „Din păcate, preşedintele Azerbaidjanului a fost nevoit să părăsească Sankt Petersburg (unde a avut loc un summit regional). Putin l-a sunat deja şi şi-a exprimat condoleanţele în legătură cu prăbuşirea avionului azer la Aktau”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de Reuters.

ACTUALIZARE 10:45 Autoritățile kazahe au anunțat că 27 de persoane au supraviețuit.

În dimineață de Crăciun, Rusia a atacat din nou sistemul energetic ucrainean folosind un arsenal întreg de rachete și drone. Mesajul lui Zelenski 

Rusia a atacat Ucraina de Crăciun cu rachete de croazieră şi balistice. A fost vizat sistemul energetic şi oraşele din regiunea de est, au declarat ministrul ucrainean al energiei şi oficialii locali, scrie digi24.ro.

Zelenski a condamnat atacul forțelor lui Putin: „Ce ar putea fi mai inuman?” Cel puţin şase persoane au fost rănite în Harkov din nord-estul Ucrainei, a declarat guvernatorul regional Oleh Siniehubov.

Forţele aeriene ucrainene au declarat că Harkovul a fost atacat cu rachete balistice, iar Siniehubov a comentat pe aplicaţia de mesagerie Telegram că atacul a provocat „daune la infrastructura civilă nerezidenţială”. Separat, guvernatorul din Dnipropetrovsk, Serhi Lisak, a declarat pe Telegram: „Încă de dimineaţă, armata rusă atacă masiv regiunea Dnipro. Ea încearcă să distrugă sistemul energetic al regiunii”.

Ministrul ucrainean al energiei, German Galuşcenko, a declarat pe Facebook că Rusia „atacă masiv sectorul energetic” şi că operatorul sistemului de transport a impus restricţii privind furnizarea de energie electrică pentru a minimiza impactul. Rusia şi-a intensificat atacurile asupra sectorului energetic ucrainean începând din primăvara anului 2024, deteriorând aproape jumătate din capacitatea sa de generare şi provocând pene de curent de câteva ore în întreaga ţară. Anterior, miercuri, armata ucraineană a lansat o alertă aeriană în întreaga ţară ca răspuns la lansările de rachete de croazieră ruseşti. Cea mai mare companie privată de energie din ţară, DTEK, a anunţat că instalaţiile sale de generare au fost lovite în timpul atacului, provocând „daune grave” echipamentelor energetice. „În acest an, este cel de-al 13-lea atac masiv asupra sectorului energetic ucrainean şi cel de-al 10-lea atac masiv asupra instalaţiilor energetice ale companiei”, a comentat DTEK pe Telegram.

Mesajul lui Volodimir Zelenski 

„Fiecare atac masiv al Rusiei necesită timp de pregătire. Nu este niciodată o decizie spontană. Este o alegere deliberată – nu numai a țintelor, ci și a momentului și a datei. Astăzi, Putin a ales în mod deliberat Crăciunul pentru un atac. Ce ar putea fi mai inuman? Peste 70 de rachete, inclusiv balistice, și mai mult de o sută de drone de atac. Au țintit  infrastructura noastră energetică.”  Acesta a mai adăugat:  „Potrivit rapoartelor preliminare, apărătorii noștri au reușit să doboare mai mult de 50 de rachete și un număr semnificativ de drone. Din păcate, au existat lovituri. Deocamdată, există pene de curent în mai multe regiuni. Inginerii energeticieni lucrează pentru a restabili alimentarea cu energie electrică cât mai curând posibil. Le mulțumesc tuturor celor care lucrează pentru țară, care sunt în misiune de luptă, care ne protejează cerul. Răul rusesc nu va distruge Ucraina și nu va strica Crăciunul.”

Keira Knightley revine în Piraţii din Caraibe după o absenţă de 10 ani!
Articolul anterior
Angela Gonța a postat o poză cu fiica ei, care a acumulat aproape 4000 de like-uri!
Articolul următor