1000 de invitați s-au delectat cu vinuri selecte la Vernisaj în Vals de Primăvară!

În jur de 1000 de persoane, printre care și oameni de afaceri, politicieni, prezentori TV, interpreți și jurnaliști au acceptat invitația la vals și s-au întâlnit la Vernisajul Vinului, unde s-au bucurat de parfumul primăverii și au simțit din plin simfonia de arome a vinurilor albe și rosé.

separator

_MG_3161

„Vernisajul Vinului este evenimentul cultural care oferă pasionaților ocazia de a descoperi vinurile de calitate produse în Moldova. Iar pentru că strategia de promovare a Vinului Moldovei devine tot mai ambițioasă și mai amplă, la această ediție a Vernisajului ne-am propus să creăm un eveniment satelit, care să dea tonul sezonului de primăvară-vară pentru toți iubitorii de vin, punând accentul pe vinurile rose de o calitate remarcabilă. Acestea au fost selectate de un panel de experți internaționali în cadrul unei competiții, intitulată la fel de simbolic „Rose Competition”. Ediția a XII-a a Vernisajului Vinului este parte a unei ample campanii de comunicare inițiate de ONVV, „Roses de Moldova”, care va dura până în luna iulie și va cuprinde mai multe evenimente tematice”, a declarat Gheorghe Arpentin, directorul ONVV.

Evenimentul s-a desfășurat într-o atmosferă plăcută, cu un decor diafan și aerian, conceptul fiind inspirat de celebra capodoperă a compozitorului Eugen Doga – valsul „Gingașa și tandra mea fiară”.

Degustările și prezentările tradiționale de vinuri în cadrul Vernisajului au fost  însoțite de un spectacol cultural în stilul valsului vienez, susținut de dansatorii ansamblului „Codreanca”, pe melodia aleasă drept imn al ediției curente.

Cei mai buni vinificatori din țară le-au oferit ocazia invitaților să savureze din mai bine de 300 de mostre de vinuri selecte.

_MG_3149_MG_3153_MG_3160
_MG_3199_MG_3211_MG_3324

Gheorghe Gaberi, directorul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, ne-a vorbit despre evoluția vinurilor de la noi.

“Toată viața mi-am consacrat-o viticulturii, este o ramură pe care o cunosc foarte bine. În ultimii 10 ani s-a produs o mare evoluție,a m revenit la vinuri produse din soiuri autohtone de struguri care, cu regret, în timpul URSS nu erau cunoscute,a fost foarte greu să convingem producătorii să pună accent pe soiurile autohtone. Acum, toți se mândresc că au fetească neagră, care este foarte solicitată atât la noi, cât și pe piețele externe. S-a ridicat substanțial calitatea, datorită investițiilor masive care au fost făcute în acest sector. Cel mai important este că vinificatorii noștri au acumulat cunoștințele moderne de a produce vinuri de calitate înalte. Mă bucur că vinurile noastre sunt deja cunoscute pe toate continentele, doar anul trecut peste 160 de medalii la diferite concursuri de talie mondială au fost obținute de vinificatorii noștri.”


A savurat din vinurile selecte și Petru Lucinschi, care a recunoscut că le preferă pe cele roșii, însă l-a cucerit și cel alb de Purcari.

“Avem vreo 30 de vinuri bune pe piață, dintre care în jur de 10 sunt exportate, au piață, au și perspectivă. În ce măsură vom avea cumpărători în străinătate, în așa măsură se vor dezvolta în continuare. Cândva, sădeam 4000 de hectare de vie pe an, acum nu știu dacă ajungem la 1000, însă nu cantitatea contează, dar calitatea. Tot mai multe țări ale lumii vorbesc de bine despre vinurile noastre, iar acest fapt este îmbucurător.„

_MG_3180

Invitații la Vernisajul Vinului au primit în dar un pahar cu logo-ul „Wine of Moldova” pentru degustarea vinurilor expuse, iar noi am fost curioși să aflăm cum li s-a părut evenimentul, dar și licoarea din pahar.

“Este foarte bine că se organizeze aceste evenimente în continuu, pentru că ai de fiecare dată ocazia să încerci ceva nou. Evident, sunt persoane cărora le este mai greu să guste un produs nou, dar dacă o fac și le place, cu siguranță vor deveni clienți fideli. Este un eveniment foarte bun atât pentru Chișinău, dar și pentru întreaga țară”, a menționat Petru Scalețchi.

_MG_3408

“Sunt pentru prima dată la un eveniment dedicat vinului. Cu tot regretul, vă pot spune că nu eram o mare cunoscătoare până recent. Îmi plăceau vinurile seci, astăzi am descoperit un rose și am devenit fana lui, am descoperit producători noi, pe care nu-i cunoșteam, mă bucur că au decis să se lanseze Acest eveniment este o ocazie bună pentru toată lumea să vadă ce mai avem nou pe piață, cum au evoluat prezenții și sper să fie vesel”, a spus Mirela Urușciuc.
 “Prin anii 2000 am fost marketing manager la o companie vinicolă și atunci chiar era slabă piața și nu prea credeau vinificatorii că o să „i-a foc” vreodată. Vinificatorii de atunci vindeau vinurile vrac, le încărcau în cisterne și le duceau în Rusia. Nu le mai trebuia să îmbutelieze, nu le mai trebuia marketing ca ulterior, uite-ne în 2017 să vedem că asta contează și piață este, iar oamenii se raportează și la o sticlă de vin bun”, a declarat Sergiu Beznițchi.

IMG_3291

Evenimentul prezentat de Sergiu Beznițchi a fost acompaniat de formația „Kaiser Band” și a  cuprins tradiționalele momente de divertisment, precum și un moment de caritate, organizatorii alocând 10% din încasările provenite din vânzările de bilete Școlii de muzică „Eugen Doga” din Chișinău.

_MG_3164_MG_3166_MG_3174
_MG_3145_MG_3185_MG_3187_MG_3234
_MG_3238_MG_3250_MG_3253_MG_3254
_MG_3267_MG_3271_MG_3296_MG_3298
_MG_3302_MG_3337_MG_3342_MG_3363
_MG_3385_MG_3393_MG_3399_MG_3402
_MG_3422_MG_3428IMG_3441IMG_3451
_MG_3426IMG_3289IMG_3453IMG_3461
_MG_3348_MG_3356_MG_3370_MG_3416
_MG_3284_MG_3307_MG_3317_MG_3320
_MG_3199_MG_3201_MG_3203_MG_3216
_MG_3179_MG_3194_MG_3403

Ministrul Alexei Buzu a participat la primul Summit Ministerial de Politici Sociale, dedicat integrării Republicii Moldova și Ucrainei la UE

Primul Summit Ministerial de Politici Sociale, dedicat integrării la Uniunea Europeană a Republicii Moldova și Ucrainei, a reunit la Kiev mai mulți miniștri din acest domeniu.

R. Moldova a fost reprezentată de ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu. În cadrul evenimentului, demnitarul de la Chișinău a prezentat progresul principalelor reforme ale Ministerului pe ocuparea forței de muncă și inspecția muncii, pe digitalizare, pe consolidarea sistemului de protecție a copilului și, în special, rezultatele reformei asistenței sociale „Restart”.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Muncii și Protecției Sociale, evenimentul a fost organizat de ministrul Alexei Buzu împreună cu miniștrii Ucrainei, Lituaniei și Suediei.

Evenimentul a reunit miniștri ai politicilor sociale din 14 țări europene: Ucraina, Moldova, Suedia, Lituania, Cehia, Bulgaria, Țările de Jos, Estonia, Spania, România, Croația, Germania, Norvegia și Franța. Summitul a fost deschis de prim-ministrul Ucrainei, Denys Shmyhal.

Premieră! La Chișinău a avut loc primul summit școlar moldo-american „Conectați prin Știință”

În premieră în Capitală, peste 100 de elevi și 25 de cadre didactice din instituțiile de învățământ din Chișinău și din Wilmington, SUA, și-au prezentat proiectele STEAM implementate în instituțiile lor anul acesta în cadrul Summit-ului Școlar Moldo-American „Conectați prin Știință”. Elevi de diferite vârste au din Chișinău și Carolina de Nord, SUA, au abordat subiecte ce țin de încălzirea globală, sustenabilitatea urbană și protejarea mediului înconjurător. Cele mai reușite proiecte implementate în instituțiile din municipiul Chișinău au fost premiate, transmite IPN.

Șeful adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport a Consiliului municipal Chișinău, Daniela Munca-Aftenev, a declarat că inițiativele STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics, în traducere Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică) sunt fascinante. Echipele lucrează împreună pentru a găsi soluții la problemele globale. Toate proiectele prezentate la summit fac un primul pas în lumea miraculoasă a științei.

Viceprimarul municipiului Chișinău, Angela Cutasevici, a menționat că primul summit școlar moldo-american „Conectați prin Știință” va intra în istorie.  „Eu tare mă bucur că există această oportunitate de a ne conecta prin știință, dar și cu știință, pentru că voi știți să rezolvați împreună cu semenii voștri probleme globale, probleme legate de climă, de sustenabilitate, de ecologie, ceea ce este, de fapt, extrem de important. Sunt aceleași probleme cu care se confruntă întreaga lume, întreg globul pământesc”, s-a adresat viceprimarul participanților la eveniment.

Conferențiarul universitar Diana Chișca de la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, membră a comisiei de evaluare, a comunicat că în concursul au aplicat 27 de participanți cu diferite proiecte STEM, realizate nu doar la nivel de echipă școlară, dar și în cooperare cu colegi din alte state. Copiii au dat dovadă de abilități și cunoștințe vaste, în special abilități de lucru în echipă chiar și în momentul în care se aflau la o distanță foarte mare unul de altul. Multe proiecte au fost realizate în decursul unei perioade mai mari de timp. S-a observat munca asiduă depusă. Atât munca elevilor participanți, cât și a cadrelor didactice care au coordonat proiectele. „Putem să ne mândrim că în Republica Moldova avem copii care pot să devină cercetători și oameni de știință”, a menționat conferențiarul universitar.

Fiecare proiect a fost evaluat în baza criteriului încadrarea în domeniile STEM, impact, în ce măsură au fost rezolvate probleme. STEM presupune realizarea unui produs care va fi palpabil și funcțional. Pentru Republica Moldova este ceva nou, dar se vede cum acest domeniu se dezvoltă.

Cele mai multe proiecte s-au axat la rezolvarea problemelor de mediu, inclusiv în municipiul Chișinău. S-au propus soluții pentru îmbunătățirea calității aerului, soliții pentru casă inteligentă. Este o muncă enormă în afara orelor de curs, în timpul liber al elevilor. Este nevoie de mult mai mult decât pur și simplu să faci matematică, informatică, este nevoie de programare deosebită, este nevoie de alte abilități pe care le învață elevii la toate disciplinele școlare, au precizat participanții la eveniment.

,,Dă-mă, mamă, după Iura”, o piesă din Moldova îi cucerește și pe românii de peste Prut

Magnat & Feoctist, doi artiști basarabeni, au lansat videoclipul pentru piesa „Dă-mă mamă după Iura” împreună cu ansamblul folcloric ,,Frunza Nucului”. În câteva zile, peste jumătate de milion de internauți au urmărit videoclipul.

Piesa a câștigat rapid popularitate pe internet, inclusiv în rândul românilor de peste Prut.

Autorul versurilor este Magnat & Feoctist. Regia videoclipului a fost realizată de Dumitru Ciulafli, iar producția este semnată de Radu Duminița.

,,Moldova ramâne numărul unu, în cultură, muzică și talent! Vă salut din Botoșani, frați moldoveni!”, ,,Îmi place enorm de mult stilul acesta al vostru, le mai dați o viață acestor cântece folclorice uitate, sunteți top”, ,,Bravo Ineștenii-Teleneștenii”, ,,Felicitari! Femeile sunt nr.1 în tot videoclipul”, sunt câteva dintre comentariile scrise de internauți.

Cum este afectat piciorul când porți tocuri înalte? Vezi video
Articolul anterior
O asistentă medicală a mimat că a vaccinat 550 de copii! Ce riscă femeia
Articolul următor