Șase școli din Moldova vor beneficia de lucrări de reparații capitale!

Începând cu anul viitor peste 2 500 de elevi, inclusiv cu cerințe educaționale speciale, vor studia în săli de clasă și laboratoare renovate, vor avea acces la săli de sport echipate corespunzător, la cantine și grupuri sanitare bine amenajate. Ministerul Educației a început reparația capitală a șase școli de circumscripție din raioanele Cantemir, Călărași, Căușeni, Leova, Nisporeni și Râșcani.

separator
m-20-1024x682

Acţiunea are loc cu suportul Proiectului ”Reforma Învățământului în Moldova” (PRIM).

Reabilitarea edificiilor include atât lucrări exterioare, cât și repararea sălilor de studii, sălilor de sport, cantinelor, sistemelor de apeduct, canalizare, încălzire, ventilare, antiincendiar și de pază.

La fiecare dintre școlile vizate își fac studiile și elevi cu cerințe educaționale speciale, de aceea la intrările în școală vor fi instalate rampe, iar în blocuri vor funcționa ascensoare speciale. De asemenea, vor fi procurate echipamente, mobilier nou, inclusiv pentru laboratoarele de fizică, chimie, pentru cantine, vestiar, sălile de festivități și de sport.

Instituțiile  care vor fi renovate de Ministerul Educației sunt: Liceul Teoretic  ”Vasile Pârvan” din s. Gotești, r-nul Cantemir;  Liceul Teoretic ”Lucian Blaga” din or. Iargara, r-nul Leova; Liceul Teoretic ”Silvian Lucaci” din or. Costești, r-nul Râșcani; Gimnaziul ”Alexandru cel Bun” din s. Vărzărești, r-nul Nisporeni; Liceul Teoretic ”Mihai Eminescu” din s. Sipoteni, r-nul Călărași; Liceul Teoretic ”Meșterul Manole” din s. Sălcuța, r-nul Căușeni. Pentru reparația capitală a acestora au fost prevăzute mijloace financiare în sumă de 110 milioane de lei

Totodată, în cadrul  PRIM, Fondul de Investiții Sociale din Moldova va desfășura lucrări de reparație capitală a încă 15 instituții de învățământ general, iar în total vor fi renovate 21 de școli de circumscripție.m-19-1024x682Proiectul ”Reforma Învățământului în Moldova” este realizat de Ministerul Educației, cu asistența Băncii Mondiale.m-18-1068x712

sursa

Conducerea Republicii Moldova a participat la evenimentul „Moldova pentru Educație”

Prim-ministrul Dorin Recean a participat la lansarea Parteneriatului Național „Moldova pentru Educație”, care a avut loc în cadrul Săptămânii Educației.

Dorin Recean a participat la evenimentul Săptămâna EducațieiFoto: Guvernul Republicii Moldova

În cadrul acestuia, 11 companii private și-au asumat angajamentul să investească 17 milioane de lei în infrastructură și dotarea celor 35 de instituții din Rețeaua Școlilor Model.

La eveniment au fost prezenți președinta Maia Sandu, ambasadorul UE, Jānis Mažeiks, reprezentanți ai partenerilor externi și ai mediului de afaceri autohton. 

Premierul a susținut ideea implicării proactive a întreprinzătorilor în creșterea calității educației în țara noastră, evidențiind exemplul companiilor care deja și-au adus contribuția în acest sens. Resursele vor fi alocate pentru dotarea sălilor de studii, laboratoarelor, bibliotecilor școlare, sălilor de sport,  construcția serelor pentru lecțiile de biologie, achiziționarea echipamentelor pentru rețeaua de Internet, bibliotecile digitale ș. a.

„Este un domeniu important, care contribuie la integrarea europeană a Republicii Moldova. Ne propunem să consolidăm societatea în jurul acestui obiectiv strategic de modernizare a sistemului educațional și să atragem și mai mulți parteneri din domeniul privat. Îndemn oamenii de afaceri să devină partenerii noștri și să investească într-un proiect care va aduce beneficii întregii societăți”, a spus șeful Guvernului.

Săptămâna Educației, cu genericul „Moldova pentru Educație”, se desfășoară între 22 și 28 aprilie și este o premieră pentru țara noastră. Timp de șapte zile, sunt abordate cele mai importante inițiative în domeniu și sunt discutate problemele cu care se confruntă sistemul. Mii de cadre didactice, părinți și elevi, reprezentanți ai sectorului public și privat au posibilitatea să participe la ateliere, workshop-uri, discuții, activități interactive despre prezentul și viitorul educației. 

Evenimentul este organizat de Ministerul Educației și Cercetării, sub patronajul președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, cu sprijinul Uniunii Europene și al partenerilor de dezvoltare.

Astăzi este marcată Ziua Drapelului Republicii Moldova

Astăzi, 27 aprilie, este marcată Ziua Drapelului Republicii Moldova, simbolul oficial major al suveranității și independenței Republicii Moldova. Decizia instituirii unei astfel de zile a fost luată în anul 2010 odată cu adoptarea de către Parlament a unei legi privind drapelul național. Tricolorul a fost desemnat oficial drapel de stat pe data de 27 aprilie 1990 de către deputații primului Legislativ.

Oficializarea tricolorului a fost cerută de participanții la Marea Adunare Națională din 27 august 1989, printr-o rezoluție specială cu privire la simbolurile naționale, scrie radiomoldova.md. 

Drapelul de stat al țării – Tricolorul

În Constituția Republicii Moldova este consemnat că Drapelul de Stat al țării este Tricolor. Culorile sunt dispuse vertical și dispune de albastru, galben, roșu. În centru, pe fâșia de culoare galbenă, este imprimată Stema și a fost cel de-al doilea simbol de stat care s-a afirmat în țara noastră. Își are originile cele mai îndepărtate în stema medievală a Țării Moldovei. Aceasta reprezintă un scut tăiat pe orizontală în culoarea roșie și albastră, încărcat cu capul de bour având între coarne o stea cu opt raze. Capul de bour este flancat în dreapta de o roză cu cinci petale, iar în stânga de o semilună întoarsă spre stânga.

Al treilea simbol de stat este Imnul Republicii Moldova – „Limba noastră”, scris de Alexei Mateevici. Din anul 1991 până în 1994 imnul de stat a fost „Deșteaptă-te Române”.

Respectul față de Drapelul de Stat, consfințit în lege

Legea privind Drapelul de Stat al țării prevede că cetățenii Republicii Moldova și străinii aflați pe teritoriul țării noastre sunt datori să manifeste respect față de Tricolor și să nu comită acte prin care s-ar aduce ofensă acestuia. La ceremoniile de arborare a Drapelului de Stat cu prilejul solemnităților, asistența va sta în picioare, bărbații îl vor onora cu capul descoperit, iar militarii de toate gradele vor da onorul conform regulamentelor militare. Aceeași lege tricolorul are prioritate și va ocupa un loc de onoare în cazul arborării Drapelului de Stat împreună cu drapelele altor state pe teritoriul țării.

Persoanele juridice și fizice pot stabili și alte formule de onor și salutare a Drapelului de Stat, în conformitate cu necesitățile lor specifice, prin regulamente speciale proprii avizate de Comisia Națională de Heraldică. Legea mai prevede, că în cazul arborării Drapelului de Stat împreună cu drapelele altor state pe teritoriul țării, Drapelul de Stat are prioritate și va ocupa locul de onoare.

Conducătorii autorităților și instituțiilor publice, șefii misiunilor diplomatice și ai oficiilor consulare ale Republicii Moldova, conducătorii persoanelor juridice și persoanele fizice care arborează, utilizează sau reproduc Drapelul de Stat sunt obligați să asigure utilizarea corectă, demnitatea și integritatea acestuia. Distrugerea Drapelului de Stat uzat sau deteriorat se face de manieră ceremonioasă, prin ardere în privat.

27 aprilie – Ziua Drapelului de Stat

Ziua Drapelului de Stat este marcată începând cu anul 2010, odată cu adoptarea de către Parlament a unei legi privind drapelul național. Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a invitat cetățenii să arboreze în această zi tricolorul.

„Tricolorul este simbolul cu care ne-am dobândit independența, libertatea și suveranitatea, dreptul de a alege noi pentru noi calea pe care vrem să mergem. Haideți ca în această zi, toți cei care au posibilitatea, să arboreze tricolorul. Să purtăm acest drapel cu mândrie oriunde am fi, acasă sau în diasporă”, a menționat Președintele Parlamentului.

Peste 15 persoane au ajuns la spital după ce au luat masa la un restaurant din Capitală

19 persoane au ajuns la spital, după ce au mâncat la un restaurant din capitală. Medicii suspectează că au facut toxiinfectie alimentară din cauza alimentelor infestate cu Salmonella. Responsabilii de la ANSP anunță că a fost deschisă o anchetă, fiind preluate mai multe probe, iar o concluzie finală va fi  anunțată în urma analizelor specialiștilor, transmite Protv.md.  

Potrivit responsabililor de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică până în prezent au solicitat asistență 19 persoane, cu vârste cuprinse între 8 și 48 de ani. Dintre acestea, opt încă mai sunt internate în spitalele din capitală, celelalte primesc tratament acasă. La internare, persoanele aveau febră, frisoare, dureri abdominale, grețuri dar și vomă. Simptome pe care le-a avut și Ana, una dintre persoanele intoxicate, care a oferit un comentariu pentru NewsMaker.  

Ana MAZÎL, VICTIMĂ: „Am mâncat un fel de mâcare din cartofi și la desert am comandat „Cușma lui Guguță” asociez intoxicația cu el. Am simțit un disconfort în stomac, apoi a început să crească temperatura corpului.”

Responsabilii de la spitalul Toma Ciorbă au spus că în instituția lor sunt internate 4 persoane iar starea acestora este favorabilă. În cadrul investigațiilor de laborator ale probelor biologice de la persoanele bolnave și ale angajaților restaurantului, specialiștii de la ANSA au identificat prezența bacteriei Salmonella.

Reprezentanții localului unde s-ar fi produs acest caz de intoxicație, nu au vrut să comenteze.

O-Zone se reunește după 12 ani!
Articolul anterior
Marianei Mihăilă îi este dor de anii de școală. Vezi noul ei videoclip în care apare și Anatol Melnic!
Articolul următor