Hepatita C și sursele de infectare pe care le întâlnești zilnic

Hepatita de tip C este o afecțiune a ficatului, cauzată de infecția cu virusul hepatic C. Acest tip de hepatită prezintă un adevărat pericol pentru sănătate, tocmai de aceea informează-te suficient, despre sursele de infectare a acestei maladii.

separator

 surse-infectare-hepatita-c-manichiura-pedichiura

separator

Cabinetul stomatologic – procedurile dentare făcute de medicul dentist te pot expune infectării cu virusul hepatic C. În timpul acestor procesuri, virusul poate fi transmis prin contactul direct cu sângele unui alt pacient infectat cu acest virus. Din pacate, soarta pacientului de pe scaunul stomatologului este în mâinile medicului. Pentru a preveni răspândirea acestui virus, medicul stomatolog trebuie să acorde o atenție sporită procedurilor de dezinfectare a instrumentelor folosite în timp ce își desfaășoară munca.

De asemenea, persoanele purtătoare ale acestui virus trebuie să își informeze medicul stomatolog cu privire la starea sa pentru că acesta să fie și mai atent și precaut decât este de obicei. Astfel, ceilalți pacienti ai cabinetului nu sunt expuși infectării cu virusul hepatic C.

Salonul de înfrumusețare – o banală manichiură sau pedichiură poate sta la baza infectării cu virusul hepatic C. Pentru evitarea acestui scenariu negativ, personalul salonului trebuie să se asigure că toate instrumentele și ustensilele folosite la un client sunt imediat dezinfectate corespunzător. De asemenea, manichiurista trebuie să facă tot posibilul pentru a evita declanșarea unei sângerări. Medicii susțin că tăierea cuticulelor este o procedură nesănătoasă și foarte periculoasă, pentru că permite accesul bacteriilor direct în organism. În cazul clientei care își doreste o manichiură făcută de un profesionist, este indicat să aleagă întotdeauna cu atenție salonul de înfrumusețare în care va obține manichiura mult dorită și să fie atentă pentru a observa dacă se respectă sau nu normele de ingienă impuse.

Salonul de tatuaje – acum sunt la modă tatuajele, fie ele pe corp, fie în zona sprâncenelor, însă înainte de a-ți face un asemenea tatuaj este important să verifici dacă salonul ale cărui servicii apelezi respectă normele impuse de lege în ceea ce privește sterilizarea instrumentelor folosite. Virusul hepatic C poate rămâne atât pe instrumentele folosite pentru tatuat, cât și în cerneală.

Salon de body piercing – si piercing-urile te predispun la infectarea cu virusul hepatic C așa că, dacă îți dorești un asemenea accesoriu corporal, asigură-te că mergi la un salon de încredere, care respectă normele de igienă ca la carte.

Accidente la locul de muncă – dacă lucrezi într-un mediu care te expune la contactul cu sângele ori fluidele corporale ale altei persoane, precum într-un cabinet stomatologic, într-un laborator de analize de sânge, în cadrul poliției sau chiar în sistemul educațional, este posibil să intri în contact accidental cu sângele unei persoane infectate cu virusul hepatic C. Studiile arată că 1,8% dintre persoanele care interacționează cu un pacient bolnav de hepatita C este infectat, la rândul lui, cu acest virus hepatic. Pentru a preveni o asemenea situație, respectă cu mare atenție regulile de igienă și fii în permanență vigilent.

 

Sursa


A fost înregistrat primul caz de gripă sezonieră

Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă supravegherea infecțiilor respiratorii și monitorizarea circulației virusurilor gripale și SARS-CoV-2 la nivel național. Astfel, în perioada 18.11.2024-24.11.2024, au fost înregistrate 4889 de cazuri de infecții respiratorii, majoritatea fiind la copii (60%). Datele indică o creștere cu 1% față de săptămâna precedentă și o descreștere cu 24,1% în comparație cu perioada similară a sezonului precedent, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În perioada menționată, a fost înregistrat un caz de gripă sezonieră, de tip B, la o femeie în vârstă de 33 de ani, din raionul Criuleni. Persoana nu a fost vaccinată împotriva gripei.

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 30 de cazuri de COVID-19 (inclusiv 6 în regiunea transnistreană), fiind o creștere cu 3,5% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia. În rândul copiilor de până la 14 ani, au fost raportate 6 cazuri.

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

Crește numărul cazurilor de pneumonii și viroze la copii în Capitală

În municipiul Chișinău crește numărul cazurilor de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum și viroze la copii. Despre aceasta a anunțat șefa-adjunctă la Direcția generală asistență medicală și socială, Marina Buga, în cadrul ședinței Primăriei, transmite Moldova1.

Potrivit Marinei Buga, cazuri de gripă nu au fost înregistrate.

Situația epidemiologică s-a caracterizat prin prezența maladiilor infecțioase specifice perioadei sezonului rece. Este îmbucurător că nu sunt înregistrate cazuri de gripă. Motivele adresărilor sunt diverse, însă se atestă o creștere a adresărilor legate de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum si virozele în mod special în rândul copiilor”, a declarat Marina Buga.

Conform datelor prezentate, în cadrul unităților de primiri urgente a spitalelor clinice municipale pe parcursul săptămânii trecute au fost înregistrate 3240 de adresări.

Petrece timpul în mod util și distractiv la Cactus Festival!
Articolul anterior
Asfaltul se topeşte, la propriu, sub picioare, în Turcia, din cauza valului de căldură din Africa de Nord
Articolul următor