Vino la ,,Târgul de Caritate cu Lilu”! Brandurile autohtone își consolidează eforturile pentru a ajuta o mamă cu doi copii rămasă fără casă

Duminică, pe 3 septembrie, vino să participi la ,,Târgul de Caritate cu Lilu”. Trei branduri autohtone îți vor pune la dispoziție confecții din cele mai recente colecții, dar și reduceri la colecțiile precedente. Pe lângă faptul că vei avea ocazia să îți îmbogățești garderoba cu piese vestimentare noi, fabricate de designeri autohtoni, participând la acest târg vei contribui la un act nemaipomenit de caritate!

separator
21151626_810367479124391_8445012519320376077_n

Cele trei branduri autohtone, Georgette, Creme Brulee by Velitextil-Plus și Etnika își consolidează eforturile pentru a ajuta o femeie cu doi copii să poată avea o casă a lor.

,,Dincolo de dorința de a contribui la dezvoltarea industriei ușoare din țară, cea economică, dar și pentru a crea locuri de muncă acasă, întotdeauna ne-am asumat și responsabilitatea socială, care vine odată cu statutul pe care îl au companiile noastre”, spun reprezentanții companiilor autohtone care declară că nu au putut rămâne indiferenți la cazul relatat de Lilu, care a făcut un apel la solidaritate pentru a o ajuta pe Tatiana.

Tatiana, o tânără mamă din Sîngerei, crește singură doi copii, dintre care băiatul cel mic, în vârstă de 2 ani, s-a născut  cu paralizie cerebrală infantilă.

Tatiana e singură pe lume, nu are nici cui să-i plângă pe umăr, nici de la cine să ceară ajutor. Nu are frați, surori! Tatal ei a murit când avea 3 luni. De la 5 ani, a rămas în grija bunicii, mama încercând să câştige o bucăţică de pâine pentru copilul său, muncind în Rusia. Cu 6 ani în urmă şi-a înmormântat bunica, apoi peste  3 ani, şi-a înmormântat şi mama.

Când avea mai mare nevoie de un suflet alături de care să treacă peste greutăţi, l-a întâlnit pe tatăl copiilor săi. Dar după naşterea mezinului, odată cu stabilirea cruntului diagnostic, paralizie cerebrală infantilă, cel care ar fi trebuit să-i fie ajutor de nădejde, a plecat, lâsând-o singură pe lume cu doi copii.9e7e8e00d7a99bffd99ca088fe3e3922-1024x683

Tatiana nu are o casă unde să locuiască împreună cu cei doi copii. În prezent, aceasta stă cu chirie într-o locuință din Sângerei, însă poprietarii au rugat-o să părăsească cât de curând imobilul. Așa că, în prag de toamnă, femeia nu mai are unde să plece cu copiii.

Familia are nevoie de o casă, de una mică, pe care ar putea să o cumpere în raionul Sângerei.

De ce raionul Sîngerei? Copilul mai mic are probleme grave de sănătate (paralizie cerebrală, formă spastică, retard neuromotor), urmează a se stabili gradul de dizabilitate. Va fi necesar ca băieţelul să urmeze cursurile de reabilitare. Cele mai aproape teritorial e centrul de la Bălți, care este la o distanță efectiv optimă de Sîngerei. Tatiana  nu are parte de niciun venit, decât de niște economii adunate de ea pe când copiii erau în orfelinat. Urmează să perfecteze cererea de ajutor social care poate fi perfectată numai dacă un loc de trai permanent. Și cum nu are o casă, Tatiana nu poate primi acum nici ajutoarele din partea statului.

,,Putem să-i fim Tatianei o familie, să îi devenim verişori, mătuşe, unchi. Împreună putem să îi îndeplinim visul de a avea o casă pentru ea şi copiii săi. Sper cât mai curând să vă bucur cu o postare din noua casă”, este mesajul lui Lilu, postat pe pagina sa de internet.

Pe 3 septembrie, brandurile autohtone Georgette, Creme Brulee by Velitextil-Plus și Etnika, te invită alături de Lilu, la Târgul de Caritate, care va avea loc la Pani Pit, pe strada 31 august 1989, 115, cu începere de la ora 10:00.

10% din suma adunată din vânzarea articolelor vestimentare va fi redirecționată către familia Tatianei!

Ministrul Alexei Buzu a participat la primul Summit Ministerial de Politici Sociale, dedicat integrării Republicii Moldova și Ucrainei la UE

Primul Summit Ministerial de Politici Sociale, dedicat integrării la Uniunea Europeană a Republicii Moldova și Ucrainei, a reunit la Kiev mai mulți miniștri din acest domeniu.

R. Moldova a fost reprezentată de ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu. În cadrul evenimentului, demnitarul de la Chișinău a prezentat progresul principalelor reforme ale Ministerului pe ocuparea forței de muncă și inspecția muncii, pe digitalizare, pe consolidarea sistemului de protecție a copilului și, în special, rezultatele reformei asistenței sociale „Restart”.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Muncii și Protecției Sociale, evenimentul a fost organizat de ministrul Alexei Buzu împreună cu miniștrii Ucrainei, Lituaniei și Suediei.

Evenimentul a reunit miniștri ai politicilor sociale din 14 țări europene: Ucraina, Moldova, Suedia, Lituania, Cehia, Bulgaria, Țările de Jos, Estonia, Spania, România, Croația, Germania, Norvegia și Franța. Summitul a fost deschis de prim-ministrul Ucrainei, Denys Shmyhal.

Premieră! La Chișinău a avut loc primul summit școlar moldo-american „Conectați prin Știință”

În premieră în Capitală, peste 100 de elevi și 25 de cadre didactice din instituțiile de învățământ din Chișinău și din Wilmington, SUA, și-au prezentat proiectele STEAM implementate în instituțiile lor anul acesta în cadrul Summit-ului Școlar Moldo-American „Conectați prin Știință”. Elevi de diferite vârste au din Chișinău și Carolina de Nord, SUA, au abordat subiecte ce țin de încălzirea globală, sustenabilitatea urbană și protejarea mediului înconjurător. Cele mai reușite proiecte implementate în instituțiile din municipiul Chișinău au fost premiate, transmite IPN.

Șeful adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport a Consiliului municipal Chișinău, Daniela Munca-Aftenev, a declarat că inițiativele STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics, în traducere Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică) sunt fascinante. Echipele lucrează împreună pentru a găsi soluții la problemele globale. Toate proiectele prezentate la summit fac un primul pas în lumea miraculoasă a științei.

Viceprimarul municipiului Chișinău, Angela Cutasevici, a menționat că primul summit școlar moldo-american „Conectați prin Știință” va intra în istorie.  „Eu tare mă bucur că există această oportunitate de a ne conecta prin știință, dar și cu știință, pentru că voi știți să rezolvați împreună cu semenii voștri probleme globale, probleme legate de climă, de sustenabilitate, de ecologie, ceea ce este, de fapt, extrem de important. Sunt aceleași probleme cu care se confruntă întreaga lume, întreg globul pământesc”, s-a adresat viceprimarul participanților la eveniment.

Conferențiarul universitar Diana Chișca de la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, membră a comisiei de evaluare, a comunicat că în concursul au aplicat 27 de participanți cu diferite proiecte STEM, realizate nu doar la nivel de echipă școlară, dar și în cooperare cu colegi din alte state. Copiii au dat dovadă de abilități și cunoștințe vaste, în special abilități de lucru în echipă chiar și în momentul în care se aflau la o distanță foarte mare unul de altul. Multe proiecte au fost realizate în decursul unei perioade mai mari de timp. S-a observat munca asiduă depusă. Atât munca elevilor participanți, cât și a cadrelor didactice care au coordonat proiectele. „Putem să ne mândrim că în Republica Moldova avem copii care pot să devină cercetători și oameni de știință”, a menționat conferențiarul universitar.

Fiecare proiect a fost evaluat în baza criteriului încadrarea în domeniile STEM, impact, în ce măsură au fost rezolvate probleme. STEM presupune realizarea unui produs care va fi palpabil și funcțional. Pentru Republica Moldova este ceva nou, dar se vede cum acest domeniu se dezvoltă.

Cele mai multe proiecte s-au axat la rezolvarea problemelor de mediu, inclusiv în municipiul Chișinău. S-au propus soluții pentru îmbunătățirea calității aerului, soliții pentru casă inteligentă. Este o muncă enormă în afara orelor de curs, în timpul liber al elevilor. Este nevoie de mult mai mult decât pur și simplu să faci matematică, informatică, este nevoie de programare deosebită, este nevoie de alte abilități pe care le învață elevii la toate disciplinele școlare, au precizat participanții la eveniment.

,,Dă-mă, mamă, după Iura”, o piesă din Moldova îi cucerește și pe românii de peste Prut

Magnat & Feoctist, doi artiști basarabeni, au lansat videoclipul pentru piesa „Dă-mă mamă după Iura” împreună cu ansamblul folcloric ,,Frunza Nucului”. În câteva zile, peste jumătate de milion de internauți au urmărit videoclipul.

Piesa a câștigat rapid popularitate pe internet, inclusiv în rândul românilor de peste Prut.

Autorul versurilor este Magnat & Feoctist. Regia videoclipului a fost realizată de Dumitru Ciulafli, iar producția este semnată de Radu Duminița.

,,Moldova ramâne numărul unu, în cultură, muzică și talent! Vă salut din Botoșani, frați moldoveni!”, ,,Îmi place enorm de mult stilul acesta al vostru, le mai dați o viață acestor cântece folclorice uitate, sunteți top”, ,,Bravo Ineștenii-Teleneștenii”, ,,Felicitari! Femeile sunt nr.1 în tot videoclipul”, sunt câteva dintre comentariile scrise de internauți.

Ce spune Smiley despre relația sa cu Gina Pistol?
Articolul anterior
Strigător la cer! Un antreprenor moldovean l-a tuns pe un copil şi i-a scris pe frunte „sunt un hoţ”
Articolul următor