A început sezonul rece și cu toții știm cât este de important să prevenim afecțiunile respiratorii. De aceea, fitoterapeuții ne recomandă să consumăm această licoare bogată în vitaminele C și A, și uleiuri esențiale care ne întăresc imuntatea și previn infecțiile.
Așadar, cimbrul este util în durerile de gât, tratarea tusei, bronșitelor, infecțiilor căilor respiratorii, toate acestea datorită efectului antispasmolitic și expectorant ale uleiurilor esențiale din conținut. De asemenea, este de știut, că cimbrul face parte din plantele familiei mentei, care au în conținut terpenoizi – compuși care luptă împotriva cancerului.
Cum se prepară ceaiul de cimbru:
– O linguriță de cimbru mărunțit punem într-o cană plină cu apă fierbinte și lăsăm zece minute la infuzat, iar apoi îl strecurăm. Pentru tratarea tusei se recomandă de băut 3-4 căni pe zi, la dorință îndulcit cu miere de albine. Pentru un efect antigripal, cimbrul se poate de asociat cu frunze de mentă și fructe de soc în părți egale. Totodată, ceaiul de cimbru poate fi consumat și dimineața în loc de cafea, datorită efectelor sale energizante.
Totuși există și unele contraindicații și precauții la folosirea cimbrului în alimentație. Este bine de evitat consumul acestei plante pe perioada sarcinii, deoarece poate cauza stimularea contracțiilor uterului.