Ajutor pentru fetița de 1 anișor rămasă fără părinți, în urma groaznicului accident de pe traseul Chișinău-Leușeni!

Un accident teribil s-a produs acum câteva zile pe traseul Chișinău-Leușeni. Acesta a spulberat viața a doi oameni în floarea vârstei, doi soți, de 40, și, respectiv, 39 de ani.

separator

Acasă îi aștepta unicul lor copil, o fetiță în vârstă de un anișor, care, acum, a rămas orfană de ambii părinți în mai puțin de o clipă.

Anișoara, fetița cuplului, va fi crescută de sora victimei decedate în accident. Femeia crește deja doi copii ai săi, însă cu un salariu de bugetar, îi va fi greu acum să se descurce financiar pentru a-i îngriji pe toți cei trei copilași.

Cei care doresc să dea o mână de ajutor fetiței rămase fără părinți și familiei sale actuale pot face donații în contul bancar menționat mai jos. Pentru a oferi ajutor financiar, le puteți contacta de asemenea pe Alicia Valcov, Dana Odainic, Cristina Mastac Comerzan sau Ionela Hadârca.

Moldovenii vor primi bani la returnarea ambalajului din plastic. Autoritățile vor implementa un sistem de reciclare aplicat în multe țări europene

Autoritățile urmează să implementeze un sistem de depozitare a ambalajelor din plastic, sticlă și aluminiu, care vor fi reciclate, iar cetățenii vor returna aceste deșeuri, contracost. Secretarul de stat al Ministerului Mediului, Grigore Stratulat, a afirmat la emisiunea „Spațiul public” de la Radio Moldova că datorită acestui sistem peste 90 la sută din ambalaje vor fi reciclate. Potrivit expertei Iuliana Cantaragiu, acest sistem va avea un impact pozitiv atât asupra economiei, cât și asupra mediului, scrie moldova1.md.

Returnarea ambalajelor din plastic, sticlă și aluminiu în schimbul banilor este considerată o inițiativă bună de către cetățeni. Totuși, sunt și persoane mai sceptice în privința funcționării acestui sistem.Secretarul de stat al Ministerului Mediului, Grigore Stratulat, susține că cetățenii vor primi cel puțin 2 lei pentru returnarea unui ambalaj, indiferent de costul produsului. De asemenea, el s-a arătat convins că, în urma implementării sistemului de depozitare a deșeurilor din plastic, sticlă sau aluminiu, peste 90 la sută din ambalaje vor fi reciclate, ceea ce va contribui esențial la asigurarea unui mediu mai curat. Reprezentantul Ministerului Mediului a precizat că vor implicați patru mari jucători și anume producătorii care plasează, comercianții, consumatorii și companiile de reciclare.

În același timp, fosta ministră a Mediului, experta în mediu, Iuliana Cantaragiu, spune că este absolut necesar ca aceste recipiente să fie repuse în circuitul economic și acest sistem de depozitare este cea mai potrivită soluție. De asemenea, experta a afirmat că modalitatea respectivă prin care ambalajele sunt rambursate pentru a fi reciclate în schimbul unei plăți este utilizată de mult timp în țări precum Lituania sau Finlanda.

Potrivit Ministerului Mediului, sistemul va fi obligatoriu pe întreg teritoriul țării, aplicabil atât producătorilor locali, cât și celor care importă aceste produse. Prin această măsură, autoritățile își propun să reducă cantitățile de deșeuri și să promoveze un comportament mai responsabil față de mediu.

Ministrul Energiei, despre reducerea tarifelor la curent: Nu sunt premise

Ministrul Energiei, Dorin Junghietu, a declarat, la postul public de televiziune, că, analizând prețul la care Energocom achiziționează în prezent energie electrică de pe bursă, nu există motive de ajustare a tarifului la energia electrică. Totuși, ministrul a subliniat că decizia finală în acest sens aparține Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), scrie ipn.md.

„Uitându-ne la modul cum evoluează piața și la prețul la care Energocom a achiziționat resurse, energia electrică fiind procurată de pe bursă și din contractele bilaterale, la moment nu se observă o necesitate a ajustării tarifelor”, a spus Dorin Junghietu.

Ministrul Energiei a explicat sursele de unde Moldova procură în prezent energie electrică, menționând că statul beneficiază de mai multe opțiuni de import, pentru a asigura securitatea energetică: „Republica Moldova achiziționează 37% din energia electrică necesară de pe bursa OPCOM, 36% din energie este achiziționată din contracte bilaterale, 15% este produsă și achiziționată din resursele regenerabile din Moldova și 12% constituie energia electrică produsă de CET-uri”.

În ceea ce privește proiectul de interconectare electrică Isaccea-Vulcănești-Chișinău, ministrul a menționat că acesta va fi gata la final de 2025: „Am avut ședințe cu toți contractorii, am stabilit toate sarcinile. Toate părțile din proiect depun eforturi pentru finalizarea proiectului până la sfârșitul anului”.

Amintim că Guvernul, cu sprijinul financiar oferit de Uniunea Europeană, continuă să compenseze tariful la energia electrică pentru consumatorii casnici. Primii 110 kWh de energie vor fi compensați până în decembrie 2025.

Biserica îndeamnă să evităm coroanele din plastic: Pomenirea se face prin rugăciune

Mitropolia Moldovei îndeamnă cetățenii să evite coroanele și compozițiile florale din plastic, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

”În lumina recentei inițiative lansate de Combinatul Servicii Funerare privind reducerea utilizării coroanelor funerare din plastic și a altor produse nereciclabile în cadrul slujbelor de înmormântare și pomenire, Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove își exprimă susținerea fermă față de acest demers, pe care îl considerăm nu doar o necesitate ecologică, ci și o datorie creștinească.

Biserica Ortodoxă ne învață că întreaga creație este darul lui Dumnezeu, iar omul este chemat să fie un bun iconom al lumii în care trăiește. Sfântul Apostol Pavel ne îndeamnă: „Căci făptura a fost supusă deșertăciunii… în nădejdea că și ea va fi izbăvită din robia stricăciunii” (Romani 8, 20-21). Așadar, nu putem rămâne indiferenți în fața poluării mediului cu produse artificiale și greu degradabile, mai ales în contextul slujbelor ce ar trebui să exprime evlavie, sobrietate și respect față de viață și moarte.

În tradiția ortodoxă, pomenirea celor adormiți se face prin rugăciune, milostenie și slujbe, nu prin manifestări ostentative sau cheltuieli care nu aduc folos sufletului celui trecut la Domnul. Coroanele și florile din plastic, departe de a exprima o dragoste autentică, devin adesea simple convenții sociale, izvorâte din neînțelegerea rostului creștin al morții și învierii.

De aceea, îndemnăm credincioșii ca, în locul acestor obiecte din plastic, să recurgă la gesturi cu adevărat ziditoare de suflet: aprinderea unei lumânări, dăruirea de pâine și colivă, participarea la Sfânta Liturghie și pomenirea celui adormit. Acestea sunt adevăratele „daruri” care trec dincolo de mormânt și ajută sufletul celui răposat.

Totodată, amintim cuvintele Sfântului Ioan Gură de Aur: „Dacă vrei să cinstești pe cel mort, cinstește-l prin fapte bune, nu prin fasturi inutile și mormane de flori fără viață.”

În acest sens, binecuvântăm clerul și credincioșii să sprijine inițiativa autorităților municipale și să contribuie activ la păstrarea curățeniei în cimitire, la educarea unei conștiințe ecologice și duhovnicești, în duhul învățăturii Bisericii Ortodoxe.”, se arată într-un mesaj.

Trei tipuri de smoothie pentru perioada rece a anului marca Valerie’s Food
Articolul anterior
Nadya Gudumak, dezvăluiri din interior! Un proiect fashion surpriză
Articolul următor
Close menu