O femeie din Bălți este proprietara celei mai moderne sere din România

Este vorba de Silvia Răileanu în vârstă de 35 de ani, originară din municipiul Bălți. A absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universității din Timişoara, după care fără nicio experienţă în domeniul agriculturii, împreună cu soțul, au investit în construcția unei super-sere, scrie agro-business.ro.

separator

Prin acest proiect femeia își propune realizarea unei sere pentru cultivarea celor mai ecologice roșii și ciuperci. Obiectivul a fost inaugurată în localitatea Biled, la aproximativ 30 de kilometri distanță de Timișoara, România.
„Sunt mamă a patru copii, de profesie sunt jurist, dar în ultimii ani m-am ocupat de administrarea unui restaurant pe care-l dețin în Timișoara. Prima dată, împreună cu soțul am dorit să facem un ștrand termal – aici a funcționat în trecut ștrandul de la Biled – și am cumpărat terenul știind că are un puț de apă termală. Dar între timp am fost în Olanda la o expoziție, am văzut foarte multe sere și m-am gândit că ar fi profitabil să facem și noi. Iar lucrul care m-a determinat să investim în seră este faptul că am patru copii și tot timpul am o problemă atunci când le dau legume să mănânce. Acceptau roşiile doar dacă erau gustoase. Atunci am zis: la noi nu sunt roşii și am înțeles că asta e nișa. La noi nu sunt, să încercăm să le facem aici. Roșiile care vin la noi sunt culese de foarte mult timp, stau două, trei săptămâni până ajung pe raft. Noi vrem să culegem roșiile azi și tot azi să ajungă pe mesele românilor. Am făcut un mic calcul şi am ajuns la concluzia că ar fi mai profitabil să fac şi eu o seră. Iată că am ajuns tineri fermieri şi începători în domeniu. Vrem să ne adresăm în special pieţei din Banat, să nu fim obligaţi să mergem cu produsele în altă parte. Doar în Timişoara se consumă mult mai multe roşii decât putem noi produce. Şi toate vin din import”, a povestit Silvia Răileanu.
Întrebată de ce sera poartă denumirea de SUPER, proprietara explică acest nume prin faptul că se dorește „să facă roșii super, roșii cu gust de roșii”. Astfel, în seră în care se vor cultiva roşii crescute în sistem hidroponic, cea mai modernă tehnologie din domeniu agricol.

„Ne-am gândit să facem roşii „cocktail”, pentru că roşia mare din seră nu are un gust bun. În plus, trebuie să vinzi, să scoţi investiţia, trebuie să ai productivitate mare, pentru că şi cheltuielile sunt mari. Pentru început, am calculat să avem, în medie, o producţie de 1,3 tone de roşii pe zi. Răsadurile le vom aduce de la o firmă din Olanda. În seră se cresc roşii bune, nu se vând otrăvuri. Îngrăşământ trebuie să dai şi afară, şi aici. Noi dăm îngrăşământ controlat, totul după o reţetă sigură din Olanda. Pentru culegerea roșiilor va fi nevoie de 15 angajați. Din păcate, între­prinderea individuală nu poate avea decât opt angajaţi, aşa că vom avea şi zilieri. Apa geoter­mală nu o folosim încă la irigare. Cred că în maximum două luni ar trebui să ne iasă licenţa de folosire. În această toamnă am depus dosarul pentru concesionarea zăcământului, iar răsadurile nu le creștem aici, pentru că nu avem experiență, le aducem de la o firmă din Olanda”, a explicat  Silvia Răileanu.

Totodată, toate plantele cultivate în această seră nu vor crește în pământ, ci va fi utilizat un substrat cu durată de viață și grad de oxigenare mare, din coajă de nucă de cocos.

Sursa

Șapte posturi TV și două posturi de radio din Moldova riscă să rămână fără licență

Încă șapte posturi de televiziune și două posturi de radio din Republica Moldova riscă să rămână fără licență de emisie. De această dată este vorba de canalele GRT (postul public de televiziune din UTA Găgăuzia), Mega TV, REN TV, Cinema 1, Exclusiv TV, N4, TV9 și posturile radio Retro FM și GRT FM.

În cadrul ședinței din 26 aprilie curent, Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională a dispus solicitarea unor informații suplimentare pentru demararea unor investigații financiare în privința activității companiilor care dețin aceste instituții media, inclusiv de la Procuratura Anticorupție (PA), transmite ziar.md.

La finele lunii martie 2024, aceeași instituție a decis sistarea temporară a valabilității actelor permisive, ca și măsură preventivă, ale companiei SRL „Media Content Distribution”, fondatoarea Canal 5 și postului de radio Maestro FM.

Peste 200 de mii de lei au furat hoții din casa preotului din Pelinia, în noaptea de Paște

Poliția vine cu detalii despe furtul din casa preotului Adrian Ciobanu al bisericii din satul Pelinia, care a avut loc în noaptea Învierii Domnului.

„Prejudiciul cauzat victimei este estimat la suma considerabilă de 200.813 lei”, a declarat, pentru Unimedia, ofițera de presă a IP Drochia, Svetlana Talpă.

„La data de 5 mai, în jurul orei 12:35, poliția din Drochia a fost sesizată cu privire la un incident petrecut în noaptea de 4 spre 5 mai. Un bărbat de 39 de ani din localitatea Pelinia, raionul Drochia, a comunicat că persoane necunoscute ar fi pătruns în locuința sa, prin forțarea geamului și au sustras mijloace bănești în diferite valute, dintr-un safeu metalic. Prejudiciul cauzat victimei este estimat la suma considerabilă de 200.813 lei. Poliția din Drochia a demarat o anchetă, pentru a clarifica toate circumstanțele acestui incident și pentru a identifica și localiza făptașii”, a declarat, pentru Unimedia, ofițera de presă a IP Drochia, Svetlana Talpă.

„Rugăm cetățenii să fie vigilenți și să nu lase bunurile și locuințele fără supraveghere. Asigurați-vă că aveți grijă de siguranța acestora, pentru a preveni orice incidente neplăcute. Siguranța este prioritară!”, mai menționează oamenii legii.

Hoții au pătruns în casa preotului Adrian al bisericii din satul Pelinia, în noaptea Învierii Domnului, și au „curățit-o” de bani. Un anunț în acest sens a fost publicat pe pagina de Facebook a Primăriei, unde se cere ajutorul oamenilor pentru a găsi făptașii.

Berlinul face un pas înainte pe piața energiei solare urbane: panouri de dimensiunea unui prosop de plajă

Compania Einhorn, cu sediul în Berlin, a anunțat într-un videoclip de strângere de fonduri noul său proiect pentru panouri solare, de mărimea unei pături de plajă, care pot fi așezate ca un prosop peste o balustradă – cofondatorul Waldemar Zeiler, își declară obiectivul de a vinde suficiente pentru a înlocui o centrală electrică pe bază de cărbune, transmite Bloomberg, potrivit Adevarul.

foto panouri fotovoltaice

Dar cu un preț de vânzare cu amănuntul planificat de 550 de euro fiecare, acest lucru ar putea fi o provocare.

Datorită panourilor chinezești ieftine care au inundat piața europeană după ce SUA au oprit importurile, costul modulelor solare individuale a scăzut la o medie de 300 de euro. În Germania, panourile de balcon la prețuri accesibile sunt acum o tendință. Mai mult de 360.000 au fost înregistrate începând cu 2023, potrivit autorității naționale de reglementare în domeniul energiei, Berlinul fiind un punct fierbinte.

Aceasta este o veste bună pentru cea mai mare economie a Europei, care încă se luptă să înlocuiască aprovizionarea cu gaze naturale care a fost întreruptă după ce Rusia a invadat Ucraina. Germania a adăugat 14 gigawați de capacitate solară anul trecut, mai mult decât orice altă țară din regiune.

Instalațiile Veranda reprezintă doar 150 de megawați, sau un procent din capacitatea adăugată, dar ele semnalează, de asemenea, o schimbare importantă. Energia solară, cândva domeniul oricui avea un acoperiș sau câmpuri largi, este acum disponibilă pentru mult mai mulți consumatori urbani.

„Pentru prima dată, energia solară afectează locuitorii orașelor și nu doar mediul rural”, potrivit lui Christoph Kost, șeful departamentului de sisteme energetice de la Fraunhofer ISE, un grup de cercetare industrială din Freiburg, Germania. „Tendința este deosebit de puternică în Germania, deoarece țara are încă prețuri ridicate la energie”.

Mai puțin prețurile la energie, ci mai degrabă conștiința și curiozitatea în materie de climă l-au făcut pe Stefan Martin, un tată în vârstă de 53 de ani și proprietar de locuință din Berlin, să fie unul dintre primii care au adoptat acest sistem. Aproape 100 de proprietari locuiesc în clădirea sa de apartamente cu mai multe etaje și ar fi fost „nesfârșit de complicat” să îi convingă pe toți să instaleze sisteme solare pe acoperiș.

Acesta este unul dintre motivele pentru care instalațiile de pe acoperișuri au tras de timp în Germania, care trebuie să își tripleze aproape producția de energie solară pentru a-și atinge obiectivele climatice pentru 2030. Pentru a accelera procesul, parlamentul a adoptat săptămâna trecută un pachet de măsuri care vizează și energia solară de balcon: astfel de module pot ajunge acum până la 800 de wați și pot fi înregistrate mai ușor. De asemenea, proprietarilor le este din ce în ce mai greu să se opună acestor instalații.

După ce a văzut că un vecin și-a montat un panou pe balcon, Martin a instalat și el trei module cu o putere totală de 500 de wați de la PluginEnergy GmbH, un start-up german. „A trebuit să negociez cu soția mea, deoarece a trebuit să îndepărtăm niște ghivece de flori”, a declarat Martin. „Am ascuns cablurile în bambus, iar acum arată destul de decent”.

Martin și-a comandat modulul solar în aprilie 2023 pentru 820 de euro, ceea ce înseamnă că a ratat scăderea prețurilor unitare. Cu toate acestea, el a calculat că instalația acoperă aproximativ 10% din consumul său de energie, care include frigiderul, dispozitivele de rezervă și cele două computere pe care el și soția sa le folosesc pentru a lucra de la distanță. „Am economisit aproximativ 115 euro în primul an la factura de electricitate”, spune Martin, „ceea ce înseamnă că panourile vor fi amortizate în șapte-opt ani”.

Orașul Berlin a lansat o subvenție generoasă pentru a încuraja oamenii să adopte energia solară, oferind până la 500 de euro pentru un singur panou plug-and-go. Aproape 10.000 de persoane au depus cereri de finanțare, iar două treimi dintre acestea au fost aprobate, potrivit agenției care o supraveghează.

„Programul se bucură de o cerere susținută din partea tuturor grupurilor țintă”, a declarat un purtător de cuvânt al orașului.

Cu toate acestea, va dura ceva timp până când cererea va ajunge din urmă oferta excedentară. Statele Unite au interzis importul de panouri solare chinezești în 2022 pe motiv că unele ar fi putut fi produse prin muncă forțată în Uigur și, chiar și cu energia solară de balcon devenită virală online, Europa are încă mai multe panouri decât poate gestiona.

Discounterii și magazinele de bricolaj au început să le stocheze și chiar și companiile de furnizare a energiei le urmează exemplul. Vattenfall AB, cu sediul în Suedia, a vândut anul trecut 450 de centrale electrice de balcon, iar Gasag AG, furnizorul de gaze naturale din Berlin, vede „un mare potențial” în noua sa afacere de vânzare de panouri.

Dominația cvasi-totală a Chinei în lanțul de aprovizionare cu panouri solare a fost dificilă pentru furnizori precum Einhorn, cel care s-a transformat din prezervativ în solar. Cofondatorul Zeiler a fost nevoit să își reducă obiectivul de a strânge 2,5 milioane de euro și vizează acum doar o zecime din această sumă.

Săptămâna aceasta, producătorul german de panouri fotovoltaice Solarwatt GmbH a anunțat că își va suspenda operațiunile la sediul său din Dresda la sfârșitul lunii august, până la noi ordine. Iar luna trecută, producătorul elvețian de panouri Meyer Burger Technology AG și-a închis fabrica de producție de module din apropiere, cu aproximativ 500 de angajați.

Piața fotovoltaică trece printr-un proces de restructurare

Începând din august, 12 producători europeni de panouri fotovoltaice au depus cereri de faliment sau de restructurare a datoriilor, au concediat personal sau au oprit sau schimbat producția pe fondul unei avalanșe de panouri chinezești ieftine, potrivit SolarPower Europe.

Este posibil ca recentele reforme solare să nu facă diferența. În ciuda promisiunilor de a ajuta producătorii locali, pachetul a exclus orice sprijin în acest sens, motiv pentru care Federația germană pentru energie regenerabilă (BEE) a solicitat o altă reformă.

În plus, a declarat Markus Meyer, directorul pentru afaceri de reglementare al companiei berlineze de instalații solare Enpal BV, proiectul de lege permite ca vechile contoare să fie formate invers, ceea ce se întâmplă atunci când excesul de energie solară neutilizată este trimis înapoi în rețea. Această ciudățenie, a spus el, ar putea „întârzia de fapt tranziția energetică”.

Există, de asemenea, o preocupare mai practică – aproape niciun cumpărător de energie solară nu optează pentru stocare în baterii, potrivit Fraunhofer ISE, deoarece aceste pachete sunt adesea mai scumpe decât panourile. Aceasta înseamnă că, în timp ce unitățile de balcon funcționează fără probleme în perioadele de vârf de lumină solară – care se întâmplă să fie și momentul în care energia este cea mai ieftină – utilizatorii trebuie să se conecteze la rețea după apusul soarelui, când prețurile cresc.

În ciuda acestor provocări, președintele BEE, Simone Peter, vede un potențial enorm în tendința actuală: „Reglementările privind sistemele solare de balcon sunt adevărate stimulente de participare. Ele subliniază încă o dată ceea ce a fost de la început tranziția energetică: un proiect pentru toată lumea”.

sursa

Și în Moldova se poate câștiga decent! Vezi povestea protagonistei noastre
Articolul anterior
Atenție! Un anunț înșelător circulă pe internet. Mai mulți moldoveni au căzut în capcană!
Articolul următor