O idee promițătoare. Ce se întâmplă când oițele pasc sub panouri solare: un nou concept favorabil este testat în Australia

Zilele aceastea este testat în Australia un nou tip de proiect agrovoltaic, concept care integrează panourile fotovoltaice și activitățile agricole.

Pe o suprafață de 2.000 de hectare de pășune lângă localitatea Uralla, în statul australian New South Wales, o turmă de peste 6.000 de oi merino și de rase încrucișate pasc sub cele aproximativ 1 milion de panouri solare instalate ca parte a primei etape de 400 MW a fermei solare New England a companiei Acen Australia, scrie pv magazine.

Primele oi au fost introduse pe teren în decembrie 2023, iar numărul lor a crescut de atunci treptat, pentru a facilita tranziția către noua zonă de hrănire.

La fiecare șase săptămâni, oile sunt aduse înapoi în staule pentru evaluarea stării de sănătate sau vaccinări, după care revin pe pășune.

Primele rezultate ale experimentului sunt promițătoare. Potrivit lui Richard Munsie, unul dintre fermierii care cresc oi pe terenul fermei solare, panourile solare creează un microclimat propriu, care este ideal pentru animale.

„Ele umbresc pășunile dimineața devreme, ceea ce prelungește efectele create de rouă. Acest lucru ajută la creșterea ierbii. De asemenea, panourile le oferă oilor umbră și protecție împotriva înghețurilor. Este posibil să putem chiar să creștem mai multe oi datorită climatului creat de panouri, dar vom vedea”, spune Munsie.

Un alt fermier, Cameron Wood, susține că panourile solare au ajutat la protejarea activității sale împotriva secetei.

„Iarba proaspătă și umbra sunt o combinație excelentă. Așteptăm cu nerăbdare să aducem oile în staule în această iarnă pentru tuns și să împachetăm lâna pentru piață”, spune el.

Potrivit reprezentanților Acen, proiectul agrovoltaic va continua să fie evaluat pe parcursul mai multor sezoane. Experimente anterioare similare au arătat că unul dintre efecte este îmbunătățirea calității lânii.

Lucrările la a doua etapă a fermei solare New England urmează să înceapă mai târziu în acest an. Cu o capacitate de 720 MW, va fi cea mai mare fermă solară din New South Wales.

sursa

O mamă vrea monument pentru feciorul decedat în războiul de pe Nistru

Vrea să îi instaleze monument feciorului decedat în războiul de pe Nistru. Vorbim despre o mamă din Căușeni care ar fi înaintat un demers Consiliul orășenesc Căușeni și cere alocarea a 23.500 de lei pentru instalarea unui monument la cimitir.

Femeia susține că fiul ei a decedat pe câmpul de luptă, iar statul ar trebui cel puțin să îi instaleze un monument. Femeia a venit în incinta consiliului și a rugat aleșii locali să aloce această sumă, transmite studio-l.online.

După câteva minute de consultații juridice aleșii poporului au decis ca femeia să vină la ședința următoare cu un alt demers pe care să îl supună votului. 

Axenia Ciobanu din Căușeni și-a pierdut fiul în războiul pentru independența și integritatea Republicii Moldova de la 1992.

La Delacău, a fost amenajat un parc modern în centrul localității, prin Programul Satul European

La Delacău, raionul Anenii Noi, un sat cu peste 2000 de locuitori, a fost amenajat un parc modern în centrul localității, prin Programul Satul European.

Atât copiii, cât și maturii au acces la un teren de joacă, unul de fitness, un havuz și două blocuri sanitare. În parc este și o pistă pentru bicicliști, locuri de parcare, sunt instalate bănci, dar și piloni decorativi, care luminează noaptea în diferite culori.

Arsenie Todiraș a anunțat sexul copilului

Arsenie Todiraș a anunțat că va deveni tătic pentru prima dată.

De curând, iubita lui, Agnes Matoko, și viitorul tată au organizat un gender party, în care au anunțat sexul bebelușului. Cei doi iubiți vor avea un băiețel.

Arsenie și iubita lui s-au îmbrățișat cu tandrețe.

De Ziua Europei, Primăria Chișinău va instala două corturi informative în Orașul European
Articolul anterior
Archie, primul copil al lui Meghan și Harry, a împlinit 5 ani! Reacția neașteptată a Familiei Regale
Articolul următor