Moda autohtonă a „triumfat” la Moldova Fashion Days 2018!

Industria textilă din Republica Moldova face pași tot mai hotărâți pe tărâmul fashion-ului mondial! A demonstrat-o cel mai grandios show de modă din țară – „Moldova Fashion Days 2018”, desfășurat în weekendul trecut. 560 de ținute, create de 30 de designeri locali, au pus în lumina reflectoarelor tendințele în materie de modă pentru sezonul „primăvară-vară” 2018.

separator

Evenimentul, ajuns la cea de-a 13 ediție, a fost organizat sub egida APIUS (Asociația Patronală din Industria Ușoară) și susținut de partenerii strategicii USAID, Guvernului Suediei, prin Proiectul de Competitivitate din Moldova și Organizația de Atragere a Investițiilor și Promovare a Exportului din Moldova (MIEPO).

Doina Nistor, directorul Proiectului de Competitivitate din Moldova: ”Cu fiecare ediție, încercăm să aducem show-ul la nivelul celor, care au loc în capitalele mondiale ale modei. Mă refer aici la infrastructură, la amenajarea podiumului, la instalațiile de iluminat, care să pună în valoare produsele, reunite sub brandul „DININIMĂ”. Din punctul de vedere al calității și al actualității, designerii moldoveni au demonstrat nu o dată că pot concura lejer cu creatorii de modă din străinătate. Evenimentul „Moldova Fashion Days” are drept scop să familiarizeze consumatorii moldoveni cu oferta de pe piața de fashion locală, să-i transforme în clienți fideli ai brandurilor autohtone”.

În cele două zile de catwalk, peste 500 spectatori au admirat cele mai recente colecții ale brandurilor vestimentare autohtone și și-au înoit garderoba cu piesele vestimentare, pe care le-au „ochit” pe podium. Cele 35 de defileuri au fost ordonate în 4 blocuri: KIDS, INDUSTRIAL, DESIGNER și EVENING.  În acest an, MFD s-a aliniat tendințelor internaționale, fiecare colecție fiind alcătuită din 16 combinații de piese vestimentare, încălțăminte și accesorii. Reîntoarcerea la feminitate este laitmotivul noului sezon, așa că ținutele au debordat de finețe, eleganță și grațiozitate, fie vorba de rochii în stil retro, fuste cu motive florale vintage sau costume masculine. „Prospețime” colecțiilor au oferit culorile din paleta brun-turcoaz, cu aluzie fină la gamele mov-violete, declarate în vogă în acest an de către Institutul Pantone. În aceeași cheie au fost concepute și colecțiile pentru copii ale brandurilor VIVI ART BOUTIQUE, COCSINELLE, CREME BRULEE, ZORILEși LIA FIA, acestea fiind inspirate din natură și din tot ceea, ce înseamnă „puritate”.

Dincolo de prezența titanilor industriei – IONEL, TRICON, MY REVIVAL, ARABADJI, SEKANA, VITALIE BURLACU, PREMIERA DONA, VASCONI, GEORGETTE, O BLANC, ALINA BRADU – și a brandurilor autohtone consacrate – KATEA GRI, L. STOROJUC, JULIA ALLERT, COCSINELLE, PARUBINA,  EHO, MOVE, LOCONIC, MALLENA, INTERCENTRU LUX – cea de-a XIII-a ediție a evenimentului a fost marcată de debutul a trei nume noi: NICOLE STORM, GAMI DRESS și KASANDRUȚA, care au adus un suflu nou într-un domeniu atât de dinamic, cum este moda. Cele 2 colecții de rochi de mireasă, create de brandurile DOUĂ INIMI și FORTUNA SISTERS, au impresionat publicul prin rafinament si inocenta.

Editia s-a remarcat prin prezenta Valentinei Vidrascu  creator de modă ce valorifică portul național românesc și simbolurile acestuia Designerul își desfășoară activitatea de creație atit in Moldova cat si Romania. Brandul  Valentina Vidrascu este format de 17 ani. În toate colectiile create pina acum, designerul este consecvent valorificarii portului popular. Creatia Valentina Vidsrascu ce se recunoaste cu certitudine din multimea altor designerii, prin semnatura sa speciala, imbinind intr-un mod spectaculos si armonios stofe naturale, in special matase si catifea, in, bumbac.  Dantela este elementul present in orice colectie ce identifica piesele Valentina Vidrascu.

Invitat special al editiei a fost Lorina Balteanu, locuieste si creaza la Paris, atelierele de producere fiind in Republica Moldova.  Lorina a infiintat o scoala de tehnici manuale, instruind zeci de femei din tara, ideea primordiala fiind de a antrena femeia din sat in campul muncii, contribuind la crearea unor piese unicate. Brandul exista de 12 ani, specializat in crearea de bijuterie si accesorii. Insa de 2 ani de zile s-a extins in genti si tinute vestimentare! Lorina Balteanu lucreaza in tehnica frantuzeazsca numita tehnica frivolite, fiind adaptata la concept modern. Brandul este recunoscut la Paris, New York si Tokio, fiind present in peste 20 de tari. Lorina Balteanu insoteste diferite expozitii din cele mai renumite muzee ale lumii, creind piese unicate pentru aceste evenimente.

Daniela Fortuna, designer „Fortuna Sisters”: „Am participat pentru prima dată la Moldova Fashion Days și am avut parte de emoții de nedescris. A fost un pas important pentru noi, cei care suntem la început de cale, pentru că aici ne putem prezenta ideile, viziunile și filosofia brand-ului. Este o oportunitate frumoasă de a demonstra ce putem și de a ne inspira din creațiile altor colegi.”

Olga Parubina, designer „Parubina”: „Moldova Fashion Days este un eveniment important pentru fiecare brand. Pentru că anume aici vedem care sunt plusurile și minusurile muncii noastre. Or, ceea ce se întâmplă astăzi este un fel de examen final la ceea, ce s-a reușit până acum. Deși am participat pentru prima dată, m-am simțit foarte bine, ca acasă. Pentru acest lucru le mulțumesc organizatorilor.”

Participanții la „Moldova Fashion Days 2018” au avut șansa să se promoveze nu doar în ochii publicului autohton, dar și ai potențialilor cumpărători de peste hotare. 3 invitați speciali de la Strasbourg Fashion Week,  vor mediatiza MFD pe canalele externe. De altfel, organizatorii evenimentului și-au dorit un impact de durată și asupra consumatorilor locali. Astfel, în cadrul ediției curente „Moldova Fashion Days” a fost lansat un instrument nou de promovare a producătorilor din industria textilă din țară: #DIGITALAMBASSADOR #DININIMA. 31 de persoane publice, printre care interpreți, fashion bloggeri, prezentatori tv, dar și internauți cu un număr mare de urmăritori pe platformele virtuale, au fost selectați să reprezinte brandurile autohtone pe rețelele de socializare, pe durata lui 2018.

Ludmila Storojuc, designer „L Storojuc”: „În acest an am venit cu o colecție fină, romantică, în culori pastelate, iar articolele vestimentare pot fi combinate între ele. Îmi este foarte plăcut să mă implic și să particip la un asemenea eveniment. Mai ales că în acest an implementarea ideei de #DIGITALAMBASSADOR #DININIMA va propulsa acest aveniment către alte grupuri-țintă, la care noi nu avem cum să ajungem altfel. Ambasadorii #DININIMA au mii de followeri și o audiență diversă. Prin urmare, ne vor cunoaște și mai mulți oameni, iar brandurile autohtone vor deveni și mai populare.”

Fiecare #DIGITALAMBASSADOR a primit o piesă vestimentară și un accesoriu cadou din partea designerilor #DININIMĂ, până la finele anului misiunea lor fiind de a participa la toate evenimentele tematice și de a le promova pe canalele proprii (Facebook, Instagram, etc.)

 

„Moldova Fashion Days” este un eveniment bianual de promovare a industriei fashion din Republica Moldova. Motto-ul principal al show-ului este „See Now, Buy Now”, prin care consumatorii sunt îndemnați să cumpere articole vestimentare imediat după ce au fost prezentate pe podium. Scopul MFD este de a familiariza consumatorii cu tinerele talente din domeniul modei, brand-urile fashion locale și de a stimula vânzările în sectorul respectiv.

Moldova Fashions Days: vezi toate colecțiile de primăvară/vară prezentate în cadrul celei de-a 13-a ediții!

Noi termene pentru testarea tehnică a vehiculelor

Periodicitatea inspecțiilor tehnice pentru autovehicule va fi extinsă, iar defecțiunile tehnice vor fi clasificate în baza unui nou sistem. Acestea, dar și alte prevederi, se conțin în Regulamentul cu privire la inspecția tehnică periodică a vehiculelor rutiere, aprobat astăzi de Guvern, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Regulamentul stabilește noi cerințe și condiții pentru efectuarea inspecției tehnice periodice a vehiculelor rutiere și urmărește alinierea cadrului normativ național la normele europene.

Astfel, pentru mașinile personale mai noi de 10 ani, regulamentul prevede efectuarea testării  tehnice o dată la doi ani, față de testarea anuală în prezent. În același timp, pentru autocare, taxiuri, ambulanțe, vehiculele implicate în transportarea mărfurilor periculoase și vehiculele destinate instruirii, mai noi de 10 ani, testarea tehnică se va face o dată în an și nu o dată la 6 luni cum este în prezent.

Un element nou inclus în regulament se referă la sistemul de clasificare a defecțiunilor tehnice, care prevede măsuri diferențiate pentru fiecare categorie de defecțiuni, și anume:

• defecțiuni minore – permit vehiculului să rămână în circulație fără necesitatea unei noi inspecții;

•  defecțiuni majore -necesită remedierea problemelor într-un termen stabilit;

•  defecțiuni periculoase – vehiculul este exclus din circulație până la remedierea completă.

Totodată, vor fi simplificate procedurile de identificare a vehiculelor și a proprietarilor acestora.  Șoferii vor trebui să prezinte doar actele personale la inspecție, iar verificarea datelor vehiculului se va realiza automat prin intermediul sistemului AutoTest.

Aceste reglementări vor limita circulația pe drumurile publice a vehiculelor rutiere care nu corespund pe deplin normelor tehnice, vor încuraja reînnoirea parcului de autovehicule, dar și vor diminua numărul de accidente rutiere, protejând astfel viețile cetățenilor implicați în trafic. 

Gestionarea fondurilor și investițiilor în agricultură va fi reglementată de o nouă lege

Guvernul a aprobat, astăzi, proiectul de lege privind finanțarea, gestionarea și monitorizarea politicii agricole. Noua lege va asigura un sistem mai eficient de acordare a sprijinului financiar în sectorul agricol, care să contribuie la creșterea competitivității sectorului, dezvoltarea durabilă a mediului rural și combaterea schimbărilor climatice, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În același timp, proiectul de lege va crea un cadru legislativ național integrat, coerent și corelat cu obiectivele politicii agricole comune a Uniunii Europene, astfel încât să susțină atragerea fondurilor europene pentru dezvoltarea agriculturii. 

Documentul prevede implementarea Programului Strategic al Politicii Agricole, care va stabili strategiile de intervenție, condițiile și mărimea resurselor financiare acordate, precum și indicatorii de monitorizare, evaluare și de rezultat.

De asemenea, proiectul reglementează acordarea sprijinului financiar din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural (FNDAMR) pentru diverse tipuri de intervenții, cum ar fi plăți directe, intervenții sectoriale și pentru dezvoltarea rurală, în scopul modernizării fermelor, dezvoltării infrastructurii rurale și promovării inovațiilor în agricultură.

În acest sens, sunt stabilite criterii obiective și nediscriminatorii pentru toate părțile implicate, precum și procedura de depunere și examinare a cererilor de acordare a sprijinului financiar. Durata unui apel este de cel mult 90 de zile, dar nu mai puţin de 30 de zile. Pentru a beneficia de plăți directe și anuale, potențialii beneficiari vor trebui să respecte standarde de mediu, sănătate publică și bunăstare animală.

Proiectul de lege prevede și extinderea serviciilor de consiliere agricolă în ceea ce privește gestionarea terenurilor și fermelor.

Potrivit Legii bugetului de stat pentru 2025, Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural este planificat în mărime de 1,7 miliarde de lei.

La Chişinău va fi construită, în premieră, o stație de sortare a deșeurilor

O stație cu o linie de sortare, unică pentru infrastructura de gestionare a deșeurilor în Republica Moldova, va fi construită în capitală până la sfârșitul anului viitor. Valoarea proiectului este de aproximativ 8 milioane de euro. Anunțul a fost făcut de către directorul interimar al Regiei Autosalubritate, Igor Gîrlea, în podcastul „Chișinău Live”, transmite IPN.

„Vom avea o așa-numită insulă a deșeurilor”, precizează șeful Regiei. El a adăugat că în stație vor putea fi colectate toate tipurile de deșeuri, – electronice, electrocasnice, vegetale șialte tipuri, care ulterior vor fi distribuite la reciclare.

Va exista și o linie de sortare a deșeurilor cu o capacitate anuală de 4 mii de tone.

Lângă stația de transfer, vor fi rezervate 15 hectare de teren pentru construirea unui centru de reciclare. Procedura de transmitere a terenului este în proces de finalizare, a dat asigurări șeful Regiei Autosalubritate.

Stația este la etapa finală de proiectare. La începutul anului 2025 vor demara lucrările de construcție. Acest proiect este cea mai mare investiție din infrastructura de gestionare a deșeurilor din Republica Moldova.

De ce ar trebui să consumi mai des ceapă roșie?
Articolul anterior
După șase luni de proiect, Svetlana Cveatcovscaia s-a întors acasă cu o siluetă nouă
Articolul următor