Olga Calinici face magie în bucătărie! Deserturile ei sunt adevărate opere de artă

A început să gătească, încă din fragedă copilărie, când mirosul de vanilie și copturi cu diferite umpluturi împânzea toată casa, mai ales de sărbători. Vorbim de Olga Calinici, o tânără mămică din Capitală, care a ales să-și urmeze pasiunea de a găti deserturi gustoase, sănătoase, dar și foarte frumoase.

separator

Am fost curioasă să aflu totuși, mai multe despre pasiunea Olgăi Calinici. De aceea, am provocat-o la un interviu despre perseverență, originalitate și împlinire sufletească.
  • unicamdunica.mdCum a început totul?

  • Olga C.Sunt o mare amatoare a dulciurilor, îmi place să le savurez și să le gătesc. Pentru sărbătorile de familie mi-am dorit ceva mai deosebit, tort din ingrediente delicioase, poate chiar exotice, dar sănătoase, de cea mai bună calitate, combinații de gust noi și pe lângă toate astea cu un aspect minimalist și laconic. Așa am făcut primii pași spre torturi mai altfel decât obișnuiam până atunci. Așa am însușit metode și tehnici noi, am descoperit pentru mine multe ingrediente noi și le-am redescoperit pe cele care le credeam cunoscute deja. Prietenii și rudele au fost cei care au remarcat schimbarea. Tot mai des primeam sfaturi să ofer deserturile unui public mai larg, iar primele comenzi au urmat practic imediat. Asta m-a motivat enorm să-mi intensific eforturile și pasiunea mea față de deserturi a devenit ceva mai mult.
  • unicamdunica.mdDe unde te inspiri?

  • Olga C.Surse care mă inspiră sunt multe, de la instagram, filme până la cărțile top ale chefilor din întreaga lume. Participarea la numeroase masterclass-uri și workshop-uri cu patisieri de talie internațională mă motivează enorm, îmi lărgesc orizonturile și mă ajută de fiecrae dată, să-mi depășesc limitele.
  • unicamdunica.mdCum ți s-a schimbat viața de când ai început să faci aceste delicii culinare?

  • Olga C.Acum sunt mult mai fericită, am senzația că  am mai găsit o bucățică de mine. Confucius a zis-o perfect: „Dacă-ți place ceea ce faci, nu vei munci nicio singură zi din viața ta”. Așa este, confirm ideea. Creez deserturile mele cu o pasiune și o dragoste enormă, o fac așa cum simt.
  • unicamdunica.mdCum îți prezinți produsele și cine de fapt sunt clienții tăi?

  • Olga C.Lumea îmi cunoaște produsele de pe pagina mea de facebook – cake ok și instagram. Mai nou printre clienți se numără și multe companii de la noi care prețuiesc gustul rafinat, au dorința și plăcerea de a încerca ceva nou, preferă să consume produse sănătoase, naturale de o calitate selectă. Apreciază designul și decorul stilat, modern, minimalist.
  • unicamdunica.mdCât timp îți ia să decorezi o tortă sau o prăjitură? Și ce fel de ingrediente folosești pentru aceasta?

  • Olga C.Din punctul de vedere a muncii și efortului, decorul e doar un vârf de aisberg, dar e la fel de important ca și conținutul. De obicei, decorarea nu durează mai mult de o oră, dar prepararea unor elemente de decor, cum ar fi florile și elemente din ciocolată, fructele din mousse pot dura chiar zile întregi. E important să menționez că pentru decorare la fel folosesc doar ingrediente naturale și sănătoase. Velour-ul din ciocolată belgiană e una din tehnicile mele preferate de decorare, e fin, cu aspect de catifea, gustos, permite să savurezi gustul umpluturilor din plin. Nu folosesc pasta de zahăr (unii o confundă cu marțipan), premixuri pe cofetărie, frișcă vegetală și alte produse nocive.
  • unicamdunica.mdCare este cel mai impresionant desert pe care l-ai pregătit?

  • Olga C.Recent am gătit o tartă- Willy Tonka, după rețeta renumitului chef Hans Ovando, fără îndoială, a fost cel mai complicat si cel mai interesat desert pregătit de mine până acum. Plin de texturi și arome diferite, gustoase și rafinate, perfect combinate între ele. Sable de alune crocant la bază, streusel fărămicios, financier spongios – 3 texturi diferite de aluat și 5 tipuri de umpluturi! De la atâtea arome, receptorii devin nebuni. O combinație uimitoare de ganaș pufos cu boabe tonka și vanilie, namelaka-praline, toffee, gem de caise cu note ușoare de lămâie, cremă mascarpone – te fac să simți o plăcere gastronomică enormă!
  • unicamdunica.mdCe calități trebuie să deții ca să reușești în această meserie?

  • Olga C.Trebuie să fii gata să muncești foarte mult, răbdarea aici e calitatea de bază. La fel e foarte importantă creativitatea, perseverența, autodisciplina și curajul. E foarte important să fii în continuă dezvoltare, mereu să înveți ceva nou, apoi să știi cum să aplici și să combini tehnicile noi cu cele deja cunoscute.
  • unicamdunica.mdCare este motto-ul, după care te ghidezi?

  • Olga C.„Nu vei avea niciodată succes, dacă nu faci ceea ce îţi place.” (Dale Carnegie)
  • unicamdunica.mdAcasă obișnuiești să-ți răsfeți familia cu gustoșenii gătite de tine?

  • Olga C.Da, sigur îmi place să gătesc și nu doar dulciuri.

  • unicamdunica.mdCrezi, că totul ce se întâmplă în viață nu este întâmplător?

  • Olga C.Totul ce întâlnim în viață are un scop. Nu sunt persoana care crede în coincidențe. De noi înșine depinde mult mai mult decât ne putem imagina sau crede. Majoritatea lucrurilor ce ni se întâmplă pe parcursul vieții sunt derivate de alegerile care le-am făcut în trecut și posibil chiar sunt interconectate cu deciziile din viitor.
  • unicamdunica.mdCare sunt planurile tale de viitor ai?

  • Olga C.Marele vis al meu e propriul magazin cu deserturi, cu un design unic la exterior și adevărate opere de artă în interior.

Cea mai bună metodă de a pierde în greutate

Profesioniștii din domeniul medical, cercetătorii și oamenii obișnuiți au lăudat medicamente precum Ozempic și Wegovy pentru beneficiile lor. Printre acestea se numără sprijinul oferit în gestionarea zahărului din sânge și pierderea în greutate. Dar aceste medicamente sunt doar un pas. O dietă bazată pe fibre te poate ajuta să-ți atingi obiectivele de sănătate, scrie evz.ro.

Într-adevăr, medicamentele au fost supuse unor studii clinice. Acestea au indicat că sunt incredibil de eficiente, ajutând oamenii să piardă în medie 15% din greutatea lor corporală. Cu toate acestea, experții și cercetătorii sugerează că aceste medicamente sunt mai eficiente atunci când sunt combinate cu modificări ale stilului de viață. Cel mai important lucru este dieta. Rezultatele unui studiu recent din Journal of Nutrition evidențiază rolul dietei în pierderea în greutate. Mai exact, poți slăbi mai ușor consumând un tip specific de fibre numit beta-glucan.

Dietă bazată pe fibre

Cercetătorii au descoperit că suplimentele de beta-glucan au fost singurele fibre testate care au redus conținutul de grăsime și greutatea corporală la șoareci în 18 săptămâni. Un dietetician spune că studiul servește ca o demonstrația. Se demonstrează că nimic nu te va ajuta să slăbești fără efort- nici măcar medicamente anti-obezitate.

„Aportul de fibre influențează microbiota intestinală, care ajută sănătatea metabolică. Este important să ne concentrăm pe dietă, exerciții fizice și abordări farmaceutice pentru a rezolva obezitatea în mod sigur și eficient”, spune Dr. Chris Moh. Acesta este consilier de fitness și nutriție la Fortune Recomands Health.

Cu toate acestea, se pare că ar putea exista multe beneficii în ceea ce privește consumul de fibre. Acest tip de dietă a devenit foarte populară pe rețelele sociale datorită impactului bun asupra sănătății intestinale. Vestea bună? Fibrele beta-glucan se află într-un aliment preferat pentru micul dejun. În cadrul studiului, experții au evidențiat modalități de a obține fibre beta-glucan. Acestea ar putea avea unele beneficii de pierdere în greutate similare cu cele ale Ozempic.

Tipuri de fibre și beneficiile lor

Există mai multe tipuri de fibre. Să începem cu cele solubile în apă. Fibrele beta-glucan sunt solubile în apă. „Fibrele solubile în apă se dizolvă pentru a forma o substanță asemănătoare gelului. Ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge și promovează un intestin sănătos”, spune Michelle Routhenstein, dietetician. Tipurile de fibre solubile studiate sunt:

  • Beta-glucan. (Ovăz, orz, orez, ciuperci și alge marine)
  • Pectină (Portocale, lămâi, lime, grapefruit, fasole și roșii)
  • Dextrină de grâu (Adăugată la alimentele procesate, cum ar fi supele și sosurile, pentru a le îngroșa și a crește conținutul de fibre)

Fibrele care sunt mai puțin solubile sau insolubile nu sunt la fel de ușor de digerat. Ele se atașează de alte materiale din stomac și ies mai greu din organism. Asta nu înseamnă că sunt „rele”, totuși. Să luăm de exemplu fibrele de amidon.  „Rezistă digestiei în intestinul subțire și fermentează în intestinul gros, producând acizi grași”, spune Dr. Mohr. Routhenstein spune că leguminoasele și cerealele integrale au fibre de amidon. Fibra de celuloză este o altă fibră insolubilă inclusă în cercetare. Dr. Mohr spune că se găsește în fructe, legume, nuci și cereale integrale.

Fibre și pierderea în greutate

Dr. Mohr explică faptul că cercetătorii au hrănit șoarecii cu diete bogate în grăsimi cu diverse fibre pe bază de plante:

  • Beta-glucan
  • Pectină
  • Dextrină de grâu
  • Amidon
  • Celuloză

Experimentul a durat 18 săptămâni, iar Dr. Mohr spune că cercetătorii au măsurat:

  • Greutatea corporală
  • Adipozitatea (grăsimea)
  • Cheltuielile energetice
  • Toleranța la glucoză
  • Modificări ale microbiotei intestinale

Cum au afectat diferitele tipuri de fibre organismul

Lena Bakovic, nutriționist, spune că rezultatele sugerează că beta-glucanul ar putea ajuta la gestionarea greutății și la controlul glicemiei. „S-a constatat că scade procentul de grăsime și greutatea corporală la șoareci. Rezultatele au fost comparate cu alte tipuri de fibre, care nu au produs efecte similare. Beta-glucanul, în comparație cu alte fibre, este ușor utilizat sau fermentat de bacteriile din intestinul nostru, crescând concentrațiile de butirat. Butiratul crește atunci când bacteriile descompun fibrele”, spune Bakovic.

De ce beneficiile acestei fibre au fost comparate cu Ozempic? „Butiratul, pe cont propriu, crește eliberarea peptidei GLP-1, care promovează eliberarea insulinei și ajută la gestionarea greutății”, spune Bakovic.

Cu toate acestea, studiul a avut limitări, începând cu faptul că cercetătorii au folosit șoareci. „Studiile pe șoareci de multe ori nu se traduc perfect la rezultatele umane din cauza diferențelor în fiziologie și metabolism. Dietele umane sunt mai complexe, iar răspunsurile individuale la fibre pot varia foarte mult”, spune Routhenstein.

Totuși, Routhenstein spune că studiile pe șoareci pot oferi un punct de plecare. În timp ce rezultatele sunt promițătoare, sunt necesare studii pe oameni pentru a confirma dacă aceste constatări sunt aplicabile.

Consumul de fibre la micul dejun

Poți consuma la micul dejun un aliment delicios, care îți va oferi aportul de fibre de care ai nevoie.  „Ovăzul este o sursă excelentă de beta-glucan, care nu numai că ajută la reglarea colesterolului, dar ajută și la menținerea nivelului stabil de zahăr din sânge. Completați cu fructe de pădure proaspete, un strop de scorțișoară și o mână de nuci pentru un plus de proteine și grăsimi sănătoase”, sugerează Dr. Mohr.

Copiii nu au nevoie de dietă! Ce alimente trebuie să pui în pachețelul copilului pentru școală

Pâinea cu unt este potrivită pentru copii, mai ales că reîncepe școala. Acum este momentul perfect să reamintim și regulile alimentare pentru cei mici, scrie stirileprotv.ro.

În cazul copiilor avem o altfel de reprezentare a alimentelor, în alimentația de bază. Grăsimile sunt pe primul loc, ca și procent ocupă undeva la 35% din aportul caloric.

Nu trebuie să avem copii cu o alimentație dietetică. Este o regulă de bază sau un mint pe care trebuie să-l desființăm, inclusiv când vine vorba despre produse lactate, untul este cea mai bună grăsime din lapte, are vitamina A și D în mod natural, extrem de bine de folosit, eficientă. Sunt persoane care spun că laptele să fie degresat.

Sub nicio formă! Cele 3,5 procente din lapte sunt benefice pentru cei mici. Și când vorbim despre grăsimi, nu doar lactatele sunt importante, ci grăsimile de origine naturală, cum ar fi peștele. Ar trebui să mâncăm pește de două ori pe săptămână. Carnea de porc ar trebui și la bebelușii mai mici introdusă în diversificarea alimentației înainte de carnea de vită.

Este o carne foarte prietenoasă și face chimie bună cu organismul nostru. Suntem compatibili cu porcul și trebuie să o recunoaștem. Nu este crescut intensiv spre deosebire de pui și nu are acei acizi grași din carnea de vită.

La școală, cel mai comod și mai echilibrat este sandwich-ul. Un sandwich luat de acasă este mai bun decât orice produs ambalat. Fructele sunt desertul perfect echilibrat. Nu trebuie pusă la colț banana.

Este un fruct care este extrem de ușor de transportat și extrem de satisfăcător. Are minerale și are acest amidon care ține de foame copilului spre deosebire de fructoza multă din mere, struguri și prune.

#unicLifeHacks: Jachetă sau palton – ce să alegem pentru toamnă și iarnă?

Când temperatura de afară începe să scadă, una dintre cele mai mari dileme de modă devine alegerea unui articol de îmbrăcăminte exterior. Aceasta este cea mai importantă achiziție de îmbrăcăminte pentru acest sezon. Deși alegem adesea diferite pulovere sau pantaloni în fiecare zi, când vine vorba de articole de îmbrăcăminte exterioare, alegerea se limitează de obicei la câteva piese. 

Prin urmare, ar trebui să se potrivească cu stilul nostru, stilul de viață și restul garderobei noastre. Când este mai bine să alegem o jachetă și când un palton? Veți afla din acest video.

Cum să vindeci arsurile solare
Articolul anterior
Dansatorul moldovean și soția sa au făcut spectacol pe ritmurile piesei ,,Eroina” în limba spaniolă
Articolul următor