Venele sunt vase sangvine care au valve și prin care sângele circulă de la nivelul brațelor, picioarelor și organelor interne către inimă. În insuficiența venoasă superficială, este afectat fluxul de sânge prin vene, în acest caz existând pericolul ca valvele să își piardă elasticitatea și, prin urmare, și funcția acestora – de propulsare a sângelui către inimă. Aceste disfuncții pot duce în timp la apariția venelor varicoase.
Termenul de “vene varicoase” este folosit pentru a descrie venele dilatate, umflate, proeminente la suprafața pielii membrelor inferioare. Un risc și mai mare, în boala varicoasă, o prezintă tromboza – o complicație care poate să apară din cauza unui cheag de sânge format în lumenul venei și care poate duce la obstrucție venoasă.
Durerea și edemațierea picioarelor, senzația de greutate și oboseală în membrele inferioare, pruritul și crampele nocturne sunt unele dintre simptomele precoce ce indică dereglarea circulației sangvine în membrele inferioare.
Există anumiți factori de risc, agravanți, ce pot conduce la dereglarea circulației sângelui și accelerarea apariției complicațiilor, aceștia sunt: perioadele lungi de stat în picioare sau pe scaun și modul de viață sedentar; sexul feminin; sarcina și schimbările ei hormonale asociate; fumatul și obezitatea; vârsta înaintată; antecedente familiale de maladii venoase.
Insuficiența venoasă superficială progresează în mod continuu. Dezvoltarea ei are loc în câteva etape: în stadiile incipiente, precoce, apar simptome de greutate la nivelul picioarelor, edemațierea țesuurilor, semne vizibile de decolorare (de exemplu la glezne), vene varicoase și vene dilatate sub formă de “pânză de păianjen”. Odată ce insuficiența venoasă progresează, crește riscul de tromboze, complicații acute și cronice ale bolii varicoase care afectează semnificativ calitatea vieții.
Pentru evitarea sau amânarea progresării și evoluției bolii, este necesară stimularea microcirculației prin adoptarea unor măsuri complexe, care să includă sport, dietă sănătoasă și tratament de compresie venoasă.
Un remediu recomandat în tratamentul și prevenirea complicațiilor bolii varicoase este Lioton® Gel.
Datorită compoziției specifice a gelului, cu heparină, Lioton® este eficient împotriva durerii și edemelor la nivelul picioarelor, cauzate de insuficiența venoasă superficială.
Heparina – principalul ingredient al gelului Lioton® – este o substanța activă cu efect anticoagulant și antiinflamator înalt, care ajută la ameliorarea microcirculației, având și acțiune antiedematoasă.
Concentrația înaltă de heparină, de 1000 unități per 1g de Lioton® gel asigură o mai bună pătrundere în straturile profunde ale pielii. Deoarece se aplică local, Lioton® are o tolerabilitate bună și oferă proprietăți cosmetice cu miros plăcut de levanțică și neroli. Senzația plăcută de răcoare contribuie la ameliorarea simptomelor de varice și oferă o senzație de lejeritate fără a lăsa pete pe haine.
În afara medicației, există mai multe lucruri pe care le poți face pentru a ameliora circulația sangvină în picioare și pentru a minimaliza simptomele, dar și riscul de dezvoltare a complicațiilor. De exemplu, împreună cu aplicarea Lioton® Gel trebuie să fortifici mușchii picioarelor, pentru a susține circulația sangvină, iar purtarea ciorapilor compresivi cu aplicarea Lioton® Gel este o metodă cu rezultate practice demonstrate. Cu cât mai devreme veți începe tratamentul, cu atât va fi mai bine.
Utilizaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul sau farmacistul. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur de indcațiile și modul de utilizare a preparatului.
Notă: Acesta este un medicament. Acest medicament se eliberează fără prescripție medicală. Citiți cu atenție prospectul. Dacă apar manifestări neplăcute, adresaţi-vă medicului sau farmacistului. Număr de înregistrare Lioton® gel 30g 22987 din 10.10.2016, Lioton® gel 50g 22988 din 10.10.2016. Codul materialului MD_LIO-06 & 07-2018_V02_web din 11.05.2018
Adresa Berlin-Chemie Menarini: str. Alexandru cel Bun, 85, Chişinău, Moldova
Tel.: (373 22) 21-25-58, (373 22) 24-33-95