Ritmul melodiei „Macarena” poate să salveze vieți! Experiment inedit

Potrivit cercetătorilor spanioli, melodia „Macarena” poate să salveze vieţi. Aceștia recomandă corelarea tempoului acestei piese cu ritmul de executare a masajelor cardiace, informează AFP.

separator

Cântecul „Macarena” a fost lansat de grupul Los del Rio în anul 1993 și are avantajul de a fi nu doar extrem de cunoscut, ci deţine şi un tempo care este util în cazul acestui gen de intervenţii medicale de urgenţă, ce necesită între 100 şi 120 de compresii pe minut.Cercetătorii de la Universitatea Barcelona, Universitatea Autonomă din Barcelona şi Spitalul Clinic din Barcelona au dorit să dovedească acest lucru şi au recrutat 164 de studenţi la medicină în cadrul unui experiment insolit. Voluntarii au fost separaţi în trei grupuri şi au primit misiunea de a practica masaje cardiace (executate pe manechine) timp de două minute.

Cele mai bune rezultate au fost obţinute de studenţii care au folosit un metronom reglat la 103 compresii pe minut, graţie unei aplicaţii pentru smartphone-uri: 91% dintre ei au avut cadenţa recomandată. În grupul de voluntari care au fost sfătuiţi să urmeze mintal tempoul cântecului „Macarena”, 74% dintre ei au respectat ritmul corect. Voluntarii care au executat masaje cardiace fără instrucţiuni din partea cercetătorilor şi fără repere speciale au reuşit doar într-un procent de 24% să urmeze cadenţa recomandată.

„Atât aplicaţia pentru smartphone, cât şi instrumentul de mnemotehnică asociat cântecului „Macarena” au îmbunătăţit calitatea compresiilor toracice.”, a explicat cercetătorul Enrique Carrero Cardenal într-un comunicat remis de Societatea europeană de anestezie-reanimare, care organizează în această perioadă un congres la Copenhaga.

Însă, a adăugat specialistul spaniol, voluntarii din grupul „Macarena” au avut un avantaj: ei au demarat cel mai repede procedura salvatoare, în timp ce voluntarii din grupul metronomului au înregistrat cea mai mare întârziere înainte de a executa prima compresie.

„Practicarea unui masaj toracic pe o persoană aflată în stop cardiac necesită „o pregătire realizată în prezenţa unui formator specia”, precizează filiala franceză a Crucii Roşii într-un mesaj publicat pe site-ul său.

Această manevră poate să salveze vieţi umane întrucât contribuie la menţinerea oxigenării creierului până la sosirea echipelor medicale la faţa locului.

Sursa

O nouă rută feroviară între Ucraina și Republica Moldova va fi lansată în decembrie

Între Ucraina și Republica Moldova va fi lansată ruta feroviară Lvov-Chișinău, din 15 decembrie, informează presa ucraineană citată de radiomoldova.md.

Anunțul a fost făcut de președintele Consiliului de Administrație al companiei „Ukrzalizniția”, Oleksandr Pertsovskyi.

„Funcționează cu succes ruta Kiev-Chișinău. Acum adăugăm și Lvov la această conexiune. A fost o cerere populară”, a remarcat el.

Trenul va porni din Lvov la ora 15:00 și va ajunge la Chișinău a doua zi, la ora 11:30.

Potrivit șefului „Ukrzalizniția”, acesta este un timp convenabil pentru cei care doresc să facă un zbor din aeroportul local, care este destul de activ, în special pe rutele sudice populare, cum ar fi Turcia.

Acum Lvov va avea o conexiune directă cu Chișinăul”, a subliniat Oleksandr Pertsovskyi.

Biletele vor fi puse în vânzare cu 20 de zile înainte de data plecării.

România și Bulgaria se pot alătura pe deplin spațiului Schengen în ianuarie 2025

România și Bulgaria se pot alătura pe deplin spațiului Schengen de liberă circulație din ianuarie 2025, a declarat vineri ministrul de interne ungar, Sandor Pinter, care a adăugat că decizia finală va fi luată la reuniunea miniștrilor de interne ai UE din 11 decembrie, informează Reuters.

Pinter a anunțat că un pachet de măsuri de securitate va fi prezentat la reuniunea miniștrilor de interne din UE din 11 decembrie, între care aranjamente pentru cel puțin 100 de polițiști de frontieră pentru a proteja granița dintre Turcia și Bulgaria.

România și Bulgaria se află pe rute majore pentru comerțul ilegal cu arme și droguri, precum și pentru traficul de persoane, dar Comisia Europeană a declarat, după o investigație amănunțită, că cele două țări au îndeplinit toate cerințele Schengen.

România a descris opoziția Austriei ca fiind nejustificată, citând date de la agenția de frontieră Frontex care arată că migranții ilegali au intrat în UE în principal din Balcanii de Vest, nu din România.

Gata cu restricțiile de acces în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău

Începând cu data de 23 noiembrie 2024, ora 08.00, restricțiile de acces în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău vor fi eliminate complet. Această decizie a fost luată de Grupul managerial de risc, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

”Accesul în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău va fi permis tuturor persoanelor, fie că sunteți pasageri, fie că doriți să întâmpinați sau să petreceți pe cineva drag.

Vă mulțumim pentru înțelegere și cooperare. Securitatea și siguranța fiecărui participant la traficul transfrontalier sunt priorități absolute.”, anunță Aeroportul Internațional Chișinău.

Iată ce calități ar trebui să le aibă sufletul tău pereche
Articolul anterior
Atrage norocul de partea ta – descoperă noua gamă Luck Limitless pentru Ea şi pentru El de la Avon!
Articolul următor