Structura anului școlar 2018/2019: orarul vacanțelor, sesiunilor de examene, discipline obligatorii

Ministerul Educației a aprobat, pentru anul școlar 2018/2019, Planul-cadru pentru învățământul primar, gimnazial și liceal. Potrivit documentului, anul acesta, elevii vor începe școala pe data de 3 septembrie, deoarece 1 septembrie cade într-o zi de sâmbătă. Vezi mai jos, programul noului an școlar!

separator

Structura anului de studii

Anul școlar 2018-2019 va avea următoarea structură:
semestrul I: 03 septembrie – 21 decembrie 2018;
semestrul II: 09 ianuarie – 31 mai 2019.

Pentru clasele terminale, a IX-a și a XII-a, semestrul II se va încheia la 24 mai 2019.

Pe parcursul anului școlar, toți elevii vor beneficia de vacanţe, după cum urmează:

vacanța de toamnă: 27.10. – 04.11.2018 (9 zile);
vacanţa intersemestrială (de iarnă): 22.12.2018 – 08.01.2019 (18 zile);
vacanţa de primăvară: 07.03. – 10.03.2019 (4 zile);
vacanţa de Paşti: 27.04. – 06.05.2019 (10 zile).

Pentru elevii claselor I – VIII-a și a X-a – a XI-a se stabilește vacanţa de vară: 01.06. – 31.08.2019 (92 zile).

Pentru elevii claselor absolvente, a IX-a și a XII-a, situația academică se va încheia până la 24.05.2019.

Sesiunea de examene se desfășoară:
a. la absolvirea învățământului gimnazial, clasa a IX-a: 03 – 14 iunie 2019;
b. la absolvirea învățământului liceal, clasa a XII-a: 04 – 21 iunie 2019.

Testarea națională în învățământul primar se desfășoară în perioada: 14 – 24 mai 2019

Noua arie curriculară include mai multe displine noi:

1. Dezvoltare personală

Disciplina este propusă pentru implementare a câte 1 oră săptămânal, în învățământul primar, gimnazial și liceal. Disciplina este concepută în scopul dezvoltării competențelor necesare elevilor pentru autocunoaștere, autoacceptare, pentru un mod de viață sănătos și independent, în devenirea lor ca cetățeni informați, activi și integri care ar putea relaționa deschis și liber, demonstrând responsabilitate în luarea deciziilor de carieră și dezvoltarea personală pe parcursul întregii vieți.

2. Disciplina școlară reconceptualizată Educație pentru societate este cu statut obligatoriu pentru elevii din învățământul gimnazial și liceal și va înlocui actuala disciplină Educație civică.

Implementarea disciplinei prevede formarea la elevi a valorilor statului de drept, dezvoltarea competențelor necesare respectării drepturilor și responsabilităților cetățenești prin prisma studierii
modulelor integrate cu referire la Educația pentru cetățenia democratică, Educația pentru drepturile omului, Educația pentru integritate, Educația patriotică, Educația interculturală etc.

3. Educația digitală va fi studiată în scopul formării culturii informației și comunicării digitale, dezvoltării competenţei-cheie digitale definite în Recomandările Parlamentului şi Consiliului European privind competenţele-cheie şi învăţarea pe parcursul întregii vieţi şi statuate în Codul Educaţiei (art. 1
1, al. (2)). Educația digitală va fi parte componentă a disciplinei școlare Educație tehnologică, un modul obligatoriu, începând din clasa I, de la 01 septembrie 2018.

Modulul Educație digitală va fi prevăzut pentru 15 ore și va fi predat, de regulă, de învățătorul de la clasele primare.

4. Robotica

Prin caracterul său aplicativ, disciplina este destinată să valorifice imaginația și inspirația elevilor de azi, cetățenii lumii de mâine. În acest sens, Robotica este una dintre ideile care suplimentează la treapta primară cunoştinţele din cadrul științelor, tehnologiei și matematicii, îmbinând competenţe inter- şi transdisciplinare. În cadrul disciplinei Educație tehnologică, în clasele a IV-a, va fi inclus un modul –
Robotica. Acest modul va fi predat, de regulă, de învățătorul de la clasele primare și va fi selectat la decizia instituției de învățământ care dispunde dotare cu roboți.

Mai multe informații poți afla AICI.

Foto! Cum a arătat centrul Capitalei în Noaptea de Înviere

La slujba de Înviere din centrul municipiului Chișinău s-au adunat sute de oameni. Scuarul Mitropoliei Chișinăului si a întregii Moldove a devenit neîncăpător pentru enoriașii care au asistat la serviciul divin cu coșurile pline de bunătăți și purtând Focul Haric.

Cetățenii Republicii Moldova au trăit cu bucurie Învierea Domnului, s-au rugat pentru pace, sănătate și bunăstare. Iată, mai jos, care a fost atmosfera în centrul capitalei!

Foto: Primăria Municipiului Chișinău

Canada va acorda Republicii Moldova un sprijin financiar pentru dezvoltarea sectorului energetic și judiciar

Canada va acorda Republicii Moldova un sprijin financiar pentru dezvoltarea sectorului energetic și judiciar, dar și pentru sprijinirea societății civile. Un anunț în acest sens a fost făcut de ambasadorul Canadei în Moldova cu sediul la București, Gavin Buchan, în cadrul unui interviu. Potrivit acestuia, negocierile privind acordarea unui împrumut major acordat Executivului de la Chișinău sunt în proces.

„Introducem o serie de domenii în care vom sprijini Moldova. Avem un mic proiect de sprijin pentru societatea civilă, avem sprijin pentru sistemul judiciar, vom introduce un anumit sprijin în sectorul energetic și suntem în proces de negociere a unui împrumut major, pentru sprijin financiar acordat Guvernului. Moldova este o țară mică, dar este o țară care a făcut absolut tot ce trebuie să facă pentru a câștiga invitația de aderare la Uniunea Europeană, pe care a primit-o anul trecut”, a spus oficialul, transmite moldova1.md. 

Ambasadorul Canadei la Chișinău a spus că Republica Moldova face toate reformele corecte și este pe cale să devină o democrație europeană.

„Ei introduc tot felul de măsuri corecte și merită în mod absolut sprijinul nostru în fața eforturilor consistente ale Rusiei de a-i destabiliza. Deci, da, ca și în cazul Ucrainei, Canada și România sunt foarte aliniate în privința importanței susținerii Republicii Moldova. Și una dintre marile bucurii ale misiunii mele aici este că ajung să lucrez la lucruri concrete de genul acesta, în colaborare cu partenerii mei români, a relatat oficialul.

Referindu-se la combaterea fenomenului dezinformării din țara noastră, Buchan a precizat că autoritățile trebuie să se asigure că încurajează gândirea critică și să-i facă pe oameni să înțeleagă care sunt sursele de știri credibile și care nu.

„Trebuie să avem mesaje puternice și proactive, trebuie să preîntâmpinăm asta. Trebuie să faci ceea ce ei numesc pre-demontare, să ne asigurăm că oamenii au informațiile corecte în prealabil, astfel încât să știe când aud ceva care este dezinformare. Și într-adevăr, trebuie să încurajăm gândirea critică. Trebuie să-i facem pe oameni să înțeleagă ce este o sursă de știri credibilă și ce nu este o sursă de știri credibilă. Trebuie să-i facem pe oameni să aibă obiceiul să trateze toate postările de pe rețelele de socializare ca și cum ar fi 1 aprilie. Nu ar trebui să existe doar o zi pe an când ne uităm critic la fluxurile noastre de socializare. Ar trebui să fie 365”, a concluzionat Gavin Buchan.

Maia Sandu va efectua o vizită în Norvegia săptămâna viitoare

Președintele Maia Sandu va efectua o vizită de stat în Norvegia, în perioada 6-7 mai. Din delegația condusă de șeful statului va face parte și ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi. Aceasta este prima vizită de stat a unui președinte al Republicii Moldova în această țară.

Pe 17 aprilie, Republica Moldova a fost vizitată de ministrul norvegian de Externe, Espen Barth Eide. Într-un interviu pentru Moldova 1, diplomatul a declarat că Norvegia își va deschide în scurt timp o misiune diplomatică în Republica Moldova, transmite moldova1.md.

De menționat că Norvegia este una dintre cele șase țări, unde moldovenii ar putea vota prin corespondență în cadrul alegerilor prezidențiale și referendumului constituțional din 20 octombrie.

Dezastru în urma ploilor la Institutul de Zoologie și Microbiologie, cuprins de flăcări în luna aprilie
Articolul anterior
De ce Meghan Markle poartă doar rochii roz?
Articolul următor