Dezastru în urma ploilor la Institutul de Zoologie și Microbiologie, cuprins de flăcări în luna aprilie

Indiferență din partea autorităților, așa s-ar putea defini situația creată la blocul ASM din sectorul Telecentru. Au trecut două luni și aproape două săptămâni de la producerea incendiului din 20 aprilie 2018, care a afectat blocul din strada Academiei, nr. 1, unde sunt amplasate patru institute de cercetare – Institutul de Zoologie, Microbiologie și Biotehnologie, Ecologie și Geografie și Institutul de Fiziologie și Sanocreatologie. În ciuda acestui fapt, autoritățile nu au înreprins nicio acțiune pentru a repara acoperișul, iar potrivit directorilor celor pantru institute, în urma ploilor abundente din ultima vreme, apa a inundat etajele superioare, astfel încât în unele săli aceasta a ajuns până la nivelul genunchilor.

separator

,,Dacă a doua zi după incendiu, se spunea că blocul e într-o situație dezastruoasă, trebuie de remarcat că acum dezastrul s-a instalat cu adevărat în laboratoare. Cine-i de vină? Desigur natura, fenomenele meteorologice, care, de obicei, iau mereu omul prin surprindere. S-a adeverit, din păcate, temerea cea mai mare a directorului Institutului de Zoologie, care este și gestionarul blocului și care bătea alarma încă atunci la aversele de ploaie prognozate de meteorologi. Averse? Atunci. Acum natura s-a dezlănțuit, iar ploile torențiale din ultima perioadă au făcut ravagii în zeci de birouri, preponderent etajele patru și trei și asta pentru că până acum nu s-au făcut lucrări de reparație a acoperișului, de altfel, aceasta fiind una din solicitările primordiale ale administratorilor blocului, care anticipau un eventual pericol și distrugeri de proporții în cazul unor ploi”, se arată într-un comunicat al Academiei de Științe.

,,E greu de descris situația în care se află laboratoarele de la etajele patru și trei. Că ploua afara sau în încăpere, aproape că nu făceai mare diferență. Echipamentele din birouri, utilaje, tehnica era acoperită cu peliculă, iar cu halatele cercetătorilor erau învelite mai ales aparatele scumpe, pentru ca să nu transpire de la peliculă. Pe post de recipiente pentru a aduna apa care curgea de peste tot, erau folosite mai toate obiectele din birouri – eprubete, căldări, sticle, ghiveciuri, acvarii, dar și lighene, cratițe…Colaboratorii au adus de acasă mai tot ce e necesar pentru a strânge apa și pentru a diminua pe cât e posibil pericolul.

M.c. Elena Zubcov, şef al Laboratorului de Hidrobiologie şi Ecotoxicologie de la Institutul de Zoologie a mărturisit că a venit cu soțul și au strâns aproape toată noaptea apa din laboratorul, unde se află practic cel mai scump echipament din institut, obținut din proiecte”.

,,Într-o situație jalnică se află și Colecția de agenți parazitari, o colecție foarte prețioasă, unică chiar, care datează cu anul 1961, practic, anul fondării Academiei de Științe a Moldovei. Potrivit dr. hab., Dumitru Erhan, cercetător în Laboratorul de Parazitologie și Hermitologie, aceștia sunt agenți parazitari de la specii de animale, pești, dar și de la plante. Pericolul ca această să fie distrusă este foarte mare, dat fiind că apa se prelinge pe pereți, unde este plasată în cutii întreaga colecție. Tencuiala cade de pe pereți, iar podul este îmbibat cu apă și stă să cadă în orice clipă. Conștientizând care este prețul acestei colecții, cercetătorii s-au mobilizat și fac tot ce le stă în puteri pentru a o păstra, or, pierderile nu pot fi apreciate economic.

Dezastru și în Muzeul de Entomologie al institutului, unde se află colecţia de insecte care are mai mult de jumătate de secol. Pentru a slava colecția, cercetătorii din laborator au improvizat un tavan suspendat din peliculă, cu o scurgere către geam. În Muzeul institutului podeaua s-a ridicat de umezeala excesivă, iar acolo unde este linoleum, exista pericolul de mucegai, deși încăperile se aerisesc continuu. E greu de descris situația în care se află și Sala de protocol, care era o mândrie a institutului, apropo reparată și amenajată tot din proiecte europene”.

După prima ploaie, din 23 iunie, angajații spun că apa în birourile de la etajul patru era până la genunchi. S-a mobilizat întreg colectivul, angajații au lucrat până aproape de dimineață. „Am reușit să salvăm echipamentul cel mai scump și să micșorăm prejudiciile care puteau fi. În Laboratorul de Biologie Moleculară, echipamentul se estimează la suma de peste 8 milioane de lei, iar în Laboratorul de Hidrobiologie şi Ecotoxicologie, la peste 30 mln de lei. Deci, dacă inițial prejudiciul a fost estimat la 6,8 milioane lei pentru repararea acoperișului, doar pentru echipament respectiv pierderile ar fi fost de câteva zeci de ori mai mare”, a spus acad. Toderaș.

În numele directorilor celor 4 institute și colectivelor acestora care activează în bloc, acad. Ion Toderaș se adresează respectuos factorilor de decizie ai Republicii Moldova, să urgenteze procesul de alocare a banilor. Să identifice sursele necesare pentru a restabili acoperișul blocului de bilogie. „Cele 6 milioane nu vor avea nici o valoare, în comparație cu pericolul distrugerii echipamentului care este de peste 30 milioane lei, fără de care noi nu vom putea face nimic. Mai mult, acesta nu poate să fie evacuat și nici nu avem dreptul să o facem, este nevoie de spațiu și montaj special și nu poate fi folosit în alte proiecte”, a punctat directorul, specificând în context, că din cele 23 de proiecte câștigate, două sunt ale Institutului de Zoologie, finanțate de Uniunea Europeană, iar în situația în care utilajulnu va fi păstrat corespunzător, institutul riscă să-și piardă credibilitatea în fața organizațiilor finanțatoare europene”.

Amintim că incendiul a izbucnit pe acoperişul Institutului de Zoologie, la 20 aprilie 2018. Focul a afectat trei mii de metri pătraţi din acoperiş. Potrivit expertizelor specializate, suma prejudiciului se ridică la 6, 8 mln lei.

sursa: www.asm.md

Nepoatele gemene ale prințesei Diana, fabuloase pe covorul roșu de la Cannes

Eliza și Amelia Spencer, nepoatele gemene ale prințesei Diana, au avut o apariție spectaculoasă la premiera „Top Gun: Maverick”, de la Festivalul de Film de la Cannes. Cele două frumuseți au îmbrăcat rochii elegante, lungi până în pământ, accesorizate cu bijuterii argintii, iar blițurile fotoreporterilor le-au reperat imediat.

Nu se îmbracă identic, dar au grijă mai mereu să se asorteze sau să meargă pe aceeași linie vestimentară. Imposibil de deosebit la prima vedere, Eliza și Amelia sunt mari iubitoare de haine de brand și știu cum să facă să strălucească la fiecare apariție publică, așa cum s-a întâmplat la Festivalul de Film de la Cannes din 2022.

Lady Eliza Spencer și Lady Amelia Spencer, la premiera ‘Top Gun: Maverick’ de la Festivalul de Film de la Cannes 2022.

amelia si eliza spencer

Lady Eliza a îmbrăcat o rochie neagră, cu aplicații strălucitoare, crăpătură pe picior și decupaje în zona taliei. A ales cercei candelabru și o coafură simplă, cu părul îndreptat perfect și lăsat pe spate. Sora ei, Amalia, a purtat o rochie neagră, din voal, pe un umăr, cercei lungi și părul prins într-o coadă impecabilă.

amelia si eliza spencer
Amelia și Eliza Spencer, nepoatele gemene ale prințesei Diana, la Festivalul de Film de la Cannes 2022. / Foto: Profimedia

Eliza și Amelia sunt nepoatele prințesei Diana, fiicele lui Charles Spencer și ale Victoriei Aitken. Deși nu sunt la fel de cunoscute ca sora lor cea mare, Kitty Spencer, care și-a creat deja un nume în lumea modei și a devenit imaginea unor branduri de lux, gemenele vin tare din urmă. Acestea mai au un frate, Louis, viconte de Althorp, despre care se spune că va moșteni domeniul și casa în care a copilărit prințesa Diana. De asemenea, mai au un frate de aproape 19 ani, din cea de-a doua căsătorie a mamei lor.

Gemenele Spencer aveau cinci ani când a murit prințesa Diana

În vârstă de 29 de ani, Eliza și Amelia nu au simțit pe deplin influența pe care o avea prințesa Diana, mai ales că au copilărit în Africa de Sud, nu în mijlocul tuturor evenimentelor din Londra. Când fosta soție a prințului Charles a murit, fetele aveau doar cinci ani, însă cu timpul, când au ajuns la maturitate, gemenele Spencer au cunoscut ce putere avea cea supranumită prințesa inimilor și cât de iubită era.

„Dintotdeauna am știut-o doar ca mătușa noastră. Era incredibil de caldă și iubitoare. Crescând în Africa de Sud, nu am știut cât de cunoscută e la nivel mondial și ce rol avea, am realizat însă ani mai târziu. Întotdeauna făcea tot posibilul să se conecteze cu noi, avea acel talent de a citi inimile copiilor”, a povestit Eliza Spencer în 2021, pentru revista Tatler, într-unul dintre primele interviuri pe care ea și sora ei le-au acordat presei.

amelia si eliza spencer

sursa

7 ani fără Ana Barbu. Mesajul emoționant publicat de Natalia Barbu: ,,A venit pe lume o bucățică din tine pe nume Vera…”

Au trecut șapte ani de la trecerea în neființă a solistei Ana Barbu. Plecarea interpretei a lăsat în inimile celor dragi un gol dureros care nu este vindecat nici până astăzi. Natalia Barbu a comemorat această zi tristă pentru familia sa publicând un mesaj emoționant.

Patru ani fără Ana Barbu. Vezi ce mesaj emoționant a scris Natalia Barbu la  o postare

„Scumpa mea mamică, femeie lumină și iubire! Au trecut 7 ani fără tine, ai plecat la îngeri si sper că ești bine acolo în Brațele Divine! Înt-o zi cu soare din august, a venit pe lume o bucățică din tine pe nume Vera. Cât de mult mi-aș dori să fii aici cu noi, să ne bucurăm împreună de copiii mei, sunt sigură că ai fi o bunică minunată! Te iubim și ești în inimile noastre mereu”, a scris Natalia Barbu.

Natalia Barbu, îngenuncheată de durere! Mama ei a murit azi dimineaţă |  Spynews.ro

Interpreta a distribuit pe Facebook și melodia sa Elegie, o piesa dedicata în anul 2018 mamei sale. 

Interpreta de muzică populară Ana Barbu a decedat la vârsta de 56 de ani, după lupta pierdută cu o boală rară incurabilă.

Doi comandanți ucraineni se află încă în uzina Azovstal și spun că „lupta continuă”

În timp ce sute de soldați ucraineni au părăsit uzina Azovstal săptămâna aceasta după ce s-au predat rușilor, în oțelărie mai sunt cel mai probabil alte câteva sute, printre care și câțiva comandanți, inclusiv Bohdan Krotevici, care spune că „lupta continuă”, relatează CNN. De asemenea, comandantul adjunct al regimentului Azov, Sviatoslav Palamar, neagă informația propagandei ruse că s-a predat și a părăsit uzina Azovstal.

Maiorul Bohdan Krotevici a postat, în ultimele zile, frecvent pe conturile sale de socializare, vorbind despre tactici militare și lupta pentru Ucraina, dar nu despre ce s-ar putea întâmpla cu el.

Într-o postare de miercuri, el a sugerat că nu se va preda, spunând că „lupta continuă”.

Imagine

Într-o postare pe Instagram, Krotevici le-a spus colegilor săi de luptă: „Războiul nu s-a terminat, războiul la scară largă tocmai a început. Va trebui să deveniți comandanți și să preluați controlul, sau să fugiți și atunci veți suferi pierderi și mai mari”.

Krotevici a spus că „Rusia, ca și Statele Unite, era obișnuită să lupte împotriva unor țări mult mai slabe și fiecare problemă a fost rezolvată prin bombardamente masive de artilerie sau raiduri aeriene. Suntem mai slabi în potențialul militar, dar încrederea în sine a inamicului este asul nostru din mânecă.”

Comandantul adjunct al regimentului Azov, Sviatoslav Palamar, a distribuit și el un video în care neagă informația propagandei ruse că s-a predat și a părăsit uzina Azovstal.

„Glorie Ucrainei! Este ziua 85 de război. Conducerea și cu mine suntem în incinta uzinei Azovstal. Operațiunea continuă, ale cărei detalii nu le voi divulga”, a spus el.

Imagine

Unii politicieni ruși au propus ca comandanții Azov să fie judecați ca criminali de război dacă sunt reținuți. Presa de stat rusă se referă frecvent la ei drept „neonaziști” și naționaliști militanti.

În timp ce Rusia a susținut că peste 1.700 de soldați ucraineni s-au predat începând de luni de la uzina Azovstal, inclusiv potrivit lui Denis Pușilin, liderul regiunii separatiste pro-ruse Donețk, comandanții trupelor ucrainene de la Azovstal care se ascundeau în buncărele și labirintul de sub oțelărie nu s-au predat încă.

Între timp, un oficial militar ucrainean a spus că evacuarea uzinei continuă și că Rusia își va respecta cuvântul de a trata soldații conform legislației internaționale.

Comitetul Internațional al Crucii Roșii a declarat că a înregistrat sute de prizonieri de război ucraineni care au părăsit fabrica.

sursa

Video! Ana Munteanu a lansat o piesă nouă
Articolul anterior
Structura anului școlar 2018/2019: orarul vacanțelor, sesiunilor de examene, discipline obligatorii
Articolul următor