Dezastru în urma ploilor la Institutul de Zoologie și Microbiologie, cuprins de flăcări în luna aprilie

Indiferență din partea autorităților, așa s-ar putea defini situația creată la blocul ASM din sectorul Telecentru. Au trecut două luni și aproape două săptămâni de la producerea incendiului din 20 aprilie 2018, care a afectat blocul din strada Academiei, nr. 1, unde sunt amplasate patru institute de cercetare – Institutul de Zoologie, Microbiologie și Biotehnologie, Ecologie și Geografie și Institutul de Fiziologie și Sanocreatologie. În ciuda acestui fapt, autoritățile nu au înreprins nicio acțiune pentru a repara acoperișul, iar potrivit directorilor celor pantru institute, în urma ploilor abundente din ultima vreme, apa a inundat etajele superioare, astfel încât în unele săli aceasta a ajuns până la nivelul genunchilor.

separator

,,Dacă a doua zi după incendiu, se spunea că blocul e într-o situație dezastruoasă, trebuie de remarcat că acum dezastrul s-a instalat cu adevărat în laboratoare. Cine-i de vină? Desigur natura, fenomenele meteorologice, care, de obicei, iau mereu omul prin surprindere. S-a adeverit, din păcate, temerea cea mai mare a directorului Institutului de Zoologie, care este și gestionarul blocului și care bătea alarma încă atunci la aversele de ploaie prognozate de meteorologi. Averse? Atunci. Acum natura s-a dezlănțuit, iar ploile torențiale din ultima perioadă au făcut ravagii în zeci de birouri, preponderent etajele patru și trei și asta pentru că până acum nu s-au făcut lucrări de reparație a acoperișului, de altfel, aceasta fiind una din solicitările primordiale ale administratorilor blocului, care anticipau un eventual pericol și distrugeri de proporții în cazul unor ploi”, se arată într-un comunicat al Academiei de Științe.

,,E greu de descris situația în care se află laboratoarele de la etajele patru și trei. Că ploua afara sau în încăpere, aproape că nu făceai mare diferență. Echipamentele din birouri, utilaje, tehnica era acoperită cu peliculă, iar cu halatele cercetătorilor erau învelite mai ales aparatele scumpe, pentru ca să nu transpire de la peliculă. Pe post de recipiente pentru a aduna apa care curgea de peste tot, erau folosite mai toate obiectele din birouri – eprubete, căldări, sticle, ghiveciuri, acvarii, dar și lighene, cratițe…Colaboratorii au adus de acasă mai tot ce e necesar pentru a strânge apa și pentru a diminua pe cât e posibil pericolul.

M.c. Elena Zubcov, şef al Laboratorului de Hidrobiologie şi Ecotoxicologie de la Institutul de Zoologie a mărturisit că a venit cu soțul și au strâns aproape toată noaptea apa din laboratorul, unde se află practic cel mai scump echipament din institut, obținut din proiecte”.

,,Într-o situație jalnică se află și Colecția de agenți parazitari, o colecție foarte prețioasă, unică chiar, care datează cu anul 1961, practic, anul fondării Academiei de Științe a Moldovei. Potrivit dr. hab., Dumitru Erhan, cercetător în Laboratorul de Parazitologie și Hermitologie, aceștia sunt agenți parazitari de la specii de animale, pești, dar și de la plante. Pericolul ca această să fie distrusă este foarte mare, dat fiind că apa se prelinge pe pereți, unde este plasată în cutii întreaga colecție. Tencuiala cade de pe pereți, iar podul este îmbibat cu apă și stă să cadă în orice clipă. Conștientizând care este prețul acestei colecții, cercetătorii s-au mobilizat și fac tot ce le stă în puteri pentru a o păstra, or, pierderile nu pot fi apreciate economic.

Dezastru și în Muzeul de Entomologie al institutului, unde se află colecţia de insecte care are mai mult de jumătate de secol. Pentru a slava colecția, cercetătorii din laborator au improvizat un tavan suspendat din peliculă, cu o scurgere către geam. În Muzeul institutului podeaua s-a ridicat de umezeala excesivă, iar acolo unde este linoleum, exista pericolul de mucegai, deși încăperile se aerisesc continuu. E greu de descris situația în care se află și Sala de protocol, care era o mândrie a institutului, apropo reparată și amenajată tot din proiecte europene”.

După prima ploaie, din 23 iunie, angajații spun că apa în birourile de la etajul patru era până la genunchi. S-a mobilizat întreg colectivul, angajații au lucrat până aproape de dimineață. „Am reușit să salvăm echipamentul cel mai scump și să micșorăm prejudiciile care puteau fi. În Laboratorul de Biologie Moleculară, echipamentul se estimează la suma de peste 8 milioane de lei, iar în Laboratorul de Hidrobiologie şi Ecotoxicologie, la peste 30 mln de lei. Deci, dacă inițial prejudiciul a fost estimat la 6,8 milioane lei pentru repararea acoperișului, doar pentru echipament respectiv pierderile ar fi fost de câteva zeci de ori mai mare”, a spus acad. Toderaș.

În numele directorilor celor 4 institute și colectivelor acestora care activează în bloc, acad. Ion Toderaș se adresează respectuos factorilor de decizie ai Republicii Moldova, să urgenteze procesul de alocare a banilor. Să identifice sursele necesare pentru a restabili acoperișul blocului de bilogie. „Cele 6 milioane nu vor avea nici o valoare, în comparație cu pericolul distrugerii echipamentului care este de peste 30 milioane lei, fără de care noi nu vom putea face nimic. Mai mult, acesta nu poate să fie evacuat și nici nu avem dreptul să o facem, este nevoie de spațiu și montaj special și nu poate fi folosit în alte proiecte”, a punctat directorul, specificând în context, că din cele 23 de proiecte câștigate, două sunt ale Institutului de Zoologie, finanțate de Uniunea Europeană, iar în situația în care utilajulnu va fi păstrat corespunzător, institutul riscă să-și piardă credibilitatea în fața organizațiilor finanțatoare europene”.

Amintim că incendiul a izbucnit pe acoperişul Institutului de Zoologie, la 20 aprilie 2018. Focul a afectat trei mii de metri pătraţi din acoperiş. Potrivit expertizelor specializate, suma prejudiciului se ridică la 6, 8 mln lei.

sursa: www.asm.md

Amenzi după ce au purtat panglica interzisă! Câte persoane riscă sancțiuni

Se poate lăsa cu amenzi, în Republica Moldova, pentru 189 de persoane care au încălcat legea, joi. Mai exact, cei ce ar putea fi sancționați contravențional au purtat panglica Sfântului Gheorghe. Care este interzisă prin lege în Basarabia.

Așadar, această informație a fost confirmată pentru TRM de șefa Secției comunicare și protocol a Inspectoratului General al Poliției (IGP), Diana Fetco. Din ceea ce arată datele preliminare, peste 70 de persoane au fost deja identificate. Identitatea celorlalte persoane care au încălcat prevederile legale urmează a fi stabilită „în următoarele zile”.

Sancțiuni după parada de 9 mai, din Republica Moldova

„189 de persoane au fost fixate pentru încălcarea prevederilor art. 365-5, Codul Contravențional al Republicii Moldova (purtarea panglicii bicolore). În cazul a 73 de persoane dintre acestea, a fost deja stabilită identitatea. În următoarele zile, vor fi identificate și restul”, a declarat Diana Fetco pentru TRM.

Ofițera de presă a IGP a precizat că oamenii legii au pornit, pe 9 mai, 16 proceduri contravenționale. Patru – au fost intentate la Chișinău, iar alte 12 – în restul țării.

Pe de altă parte, numărul polițiștilor care au monitorizat ordinea publică pe tot teritoriul Republicii Moldova a fost majorat cu 30 la sută, pe 9 mai.

Încă din 2022, purtarea panglicii Sfântul Gheorghe și promovarea însemnelor războiului „Z” și „V” sunt interzise pe teritoriul Republicii Moldova. În ajunul zilei de 9 mai, ministrul de Interne, Adrian Efros, declara ca persoanele care vor purta panglica Sfântul Gheorghe sau însemnele „Z” și „V”, utilizate drept semne distinctive ale armatei ruse în războiul din Ucraina, la evenimentele dedicate Zilei Victoriei, vor fi documentate și amendate.

Astfel, persoanele fizice care sfidează legea riscă amenzi de la 4500 la 9000 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 la 60 de ore. Referitor la persoanele cu funcție de răspundere, amenda va fi de până la 18 000 de lei și, respectiv, în privința persoanelor juridice – amenzile sunt de până la 30 de mii de lei, după cum notează moldova1.md.

Mii de oameni au manifestat în Malmo faţă de participarea Israelului la Eurovision

Mii de manifestanţi pro-palestinieni s-au adunat în oraşul suedez Malmo pentru a protesta faţă de participarea Israelului la concursul Eurovision, scrie BBC citat de stirileprotv.ro.

Manifestaţia are loc în timp ce oraşul găzduieşte joi seară cea de-a doua semifinală a concursului, în care va cânta Eden Golan, participanta Israelului.

Miercuri, Golan a fost huiduită în timpul unei repetiţii a cântecului său „Hurricane”.

De asemenea, a avut loc o demonstraţie mai mică de susţinere a Israelului.

Activista pentru climă Greta Thunberg s-a numărat printre cei care au participat la protestul pro-palestinian.

Ea a declarat pentru BBC că există o „obligaţie morală de a acţiona” şi de a se exprima împotriva operaţiunii militare israeliene din Gaza.

„Dacă suntem zeci de mii de oameni care inundăm străzile din Malmo atunci când are loc Eurovisionul, spunând că nu vom accepta ca acest lucru să continue, atunci este un semnal foarte puternic – şi face diferenţa”, a spus Thunberg.

O altă protestatară, Matilda Varatta, a declarat pentru agenţia de ştiri Reuters că şi-ar dori ca Israelul să fie descalificat, aşa cum a fost cazul Rusiei în 2022, în urma invaziei sale la scară largă în Ucraina.

„Nu este adevărat că Eurovisionul nu este politic, a fost întotdeauna politic şi va fi întotdeauna”, a spus ea.

Anterior, Golan a declarat că este „mândră să îşi reprezinte ţara” şi că „nimic nu o va descuraja”.

„Sunt concentrată pe muzică, pe energia bună şi sunt atât de mulţi oameni care mă susţin şi simt că am o mare onoare să îmi reprezint ţara, mai ales în aceste vremuri”.

La demonstraţia pro-Israel, oamenii au putut fi auziţi cântând „Hurricane” în sprijinul artistei, în mijlocul unei prezenţe semnificative a poliţiei.

„Nu sunt atât de interesată de Eurovision”, a declarat o demonstrantă, Yael Sages Wahlström, pentru ziarul suedez Svenska Dagbladet. „Dar, din moment ce a fost o furtună de ură atât de mare împotriva Israelului, am vrut să susţin”.

Societatea israeliană de radiodifuziune, care organizează participarea ţării la concurs, a declarat că a cerut Uniunii Europene de Radio şi Televiziune să împiedice repetarea incidentului de miercuri.

Autorităţile suedeze spun că au instituit măsuri de securitate sporite şi că sunt pregătite pentru posibile tulburări.

În prezent, Israelul este implicat într-o campanie militară în Gaza, lansată ca răspuns la atacul transfrontalier al Hamas asupra sudului Israelului din 7 octombrie.

Aproximativ 1.200 de persoane au fost ucise şi alte 252 au fost luate ostatice. De atunci, peste 34.900 de persoane au fost ucise în Gaza, potrivit Ministerului Sănătăţii din teritoriu, administrat de Hamas.

A doua semifinală Eurovision 2024, mai interesantă. Ce țări s-au calificat în marea finală

În această săptămână a început lupta pentru premiul concursului muzical Eurovision, iar aseară a avut loc a doua semifinală. Se pare că aceasta a fost mai interesantă, spun internauții.

Letonia, Austria, Olanda, Norvegia, Israel, Grecia, Estonia, Elveția, Georgia și Armenia s-au calificat, joi, în finala Eurovision.

Concursul este găzduit de orașul suedez Malmo, iar Marea Finală va avea loc sâmbătă.

După prima semifinață, s-au calificat Cipru, Croația, Finlanda, Irlanda, Lituania, Luxemburg, Portugalia, Serbia, Slovenia și Ucraina. În schimb, Azerbaidjan, Australia, Islanda, Moldova și Polonia au fost eliminate.

Calificate automat în finală sunt Marea Britanie, Franța, Spania, Germania, Italia și Suedia (gazdă).

Calificările sunt decise 100% de televot.

Controversele ediției

Apariția reprezentantei Israelului la repetiția cu public pentru cea de-a doua semifinală a fost primită atât cu aplauze, cât și cu dezaprobare.

Eden Golan a interpretat pentru prima dată „Hurrycane” în fața spectatorilor, iar unii dintre aceștia au scandat “Palestina Liberă/ Free Palestine”.

Forțele de poliție prezente în incinta Arenei Malma au intervenit imediat.

Video! Ana Munteanu a lansat o piesă nouă
Articolul anterior
Structura anului școlar 2018/2019: orarul vacanțelor, sesiunilor de examene, discipline obligatorii
Articolul următor