Despre sistemul medical german, din spusele unei mame stabilite în această țară

După ce postarea medicului pediatru Mihai Stratulat a devenit virală pe rețelele de socializare, mai multe mămici au început să-și împărtășească experiența cu micuții lor, fiind știut faptul că infecțiile virale respiratorii, pneumoniile, bronșitele sunt mult mai răspândite în rândul copiilor și mulți dintre părinți sunt deseori nevoiți să apeleze de urgență la ajutorul medical calificat.

separator

O mamă stabilită în Germania, deranjată de nelegiurile din sistemul medical de acasă, și care a dorit să își păstreze anonimatul, ne-a trimis la redacție un mesaj, în care s-a hotărât să puncteze câteva detalii în legătură cu procedura de acordare a serviciilor medicale în această țară. Iată ce ne-a comunicat (poate și alte mămici doresc să își expună părerea):

,,E strigător la cer, în timp ce nemții duc o luptă aprigă cu fenomenul de ,,rezistența  bacteriilor la antibiotice”, sistemul medical din Moldova încurajează spitalizarea și administrarea antibioticelor în lipsa unor indicații evidente pentru tratament. Însă, se știe că apariția tulpinilor de bacterii rezistente la antibiotice este unul dintre cele mai de temut fenomene în domeniul științei și medicinei din întreaga lume. La fel stau lucrurile și în alte țări europene, dar și în SUA.

Oare acest lucru, administrarea abuzivă și nemotivată a remediilor antibiotice, nu înseamnă indiferență, genocid?! Oare unde se va ajunge? Problema ține, mai degrabă, de sistemul medical, și nu de medicii care activează în R. Moldova. ,,Peștele de la cap se strică”. De câțiva ani, de când mă aflu împreună cu copiii mei în Germania, am reușit să fac cunoștință cu sistemul medical de aici, având copii mici. Orice mamă cunoaște, în primii 7-8 ani de viață ai copilului, vizitele la medic sunt mai frecvente și deseori necesare. Ce pot spune despre sistemul medical german, atât cât am reușit să îl cunosc, pe măsura problemelor cu care m-am confruntat:

Am fost la medic cu cel mic, avea o răceală, o infecție virală. În Germania poți suna la medic, cu siguranță, cineva îți răspunde de fiecare dată. În funcție de severitatea simptomelor, dacă copilul se simte mai rău, ești programat la medic în aceeași zi. Medicul, după ce a examinat copilul, cu febră 38, mi-a zis să merg acasă și să-i dau să bea apă. Atât! Nu se dă o listă lungă cu medicamente. Inițial eram înfuriată, ulterior însă m-am obișnuit (și chiar am primit binevenită) recomandarea constantă a medicilor, de a merge acasă și a bea apă pentru diverse probleme de sănătate. Dar asta e! Medicii germani îți sugerează mai degrabă să te hidratezi și, în nici un caz, nu administrează antibiotice ,,după ureche”, foarte rar o fac, și numai în anumite cazuri, întrucât, spuneam mai sus, se duce o luptă crâncenă cu ,,rezistența la antibiotice” și administrarea inutilă de medicamente. Iar primul antibiotic de elecție, fie că e vorba despre angină, cistită, otită, la adulți și la copii, este ,,ampicilina” sub formă de comprimate.

Mai mult, copilului cu infecție virală nu i se administrează nici medicamente pentru febră. Febra este un mecanism de apărare împotriva virozei, de aceea medicul a prescris ,,paracetamol”, dar m-a atenționat să i-l dau copilului doar dacă are febra mai mare de 38,5 și se simte rău, este moleșit, doarme într-una sau face convulsii (nu se prescrie analgin+dimedrol, în caz de febră înaltă, paracetamol și alte denumiri comerciale de 3 ori pe zi! orice medicament care scade febra în caz de viroză, lungește durata de boală și predispune la apariția complicațiilor). Când copilul avea tuse, același lucru, mi-a spus să îi dau să bea suficiente lichide, să îl hidratez, un sirop ușurel de tuse, și în cazul în care nu-i trece, să revenim.

Dar, (dragilor!), în Germania nu poți ajunge internat în spital ,,cu una, cu două”. Sunt spitalizate doar cazurile grave, iar unul din motive este folosirea rațională a banilor publici.

Sursele financiare adunate din contribuțiile plătite de către angajați, pentru serviciile de asigurare medicală, sunt direcționate în mod eficient către cazurile care au cu adevărat nevoie de spitalizare, intervenții chirurgicale, maternități, servicii medicale acordate copiilor, vârstnicilor etc.”

Cum va fi vremea de Florii

Meteorologii anunță ploi slabe și cer noros pentru astăzi, 26 aprilie. Presiunea atmosferică va fi scăzută.

În centrul țării maximele vor fi de 17 grade în timpul zilei și 7 grade noaptea.

În nordul țării vor fi cel mult 15 grade ziua și 5 noaptea.

Iar la sud va fi mai cald – 20 grade vor indica termometrele în timpul zilei și 9 grade Celsius noaptea.

În următoarele zile vremea nu va suferi schimbări esențiale.

Experții sugerează autorităților să introducă modificări legislative în cazul dispariției unor persoane

Organizațiile pentru protecția drepturilor omului vor urmări îndeaproape cazul Anei-Maria, tînăra de 19 ani, care a fost găsită moartă în a opta zi după ce a urcat într-o mașină de ocazie, scrie noi.md.

Veronica Teleucă, coordonatoare în cadrul Coaliției Viața fără Violență în Familie, susține că își pune toate speranțele în oamenii legii. Specialista sugerează autorităților să introducă modificări legislative, pentru ca în cazul dispariției unor persoane care se încadrează în niște criterii de vulnerabilitate, căutările să înceapă înaintea expirării termenului de 72 de ore.

„Poate în anumite cazuri, cînd sînt anumite criterii de vulnerabilitate, cum ar fi cazul Anei-Maria care era însărcinată, este cazul ca poliția să nu aștepte aceste 72 de ore, termenul prevăzut de legislație. Poate acest caz de femicid și este un punct de discuție, poate ar trebui să fie niște modificări legislative, pentru că aici avem și o dublă vulnerabilitate: în primul rînd că este femeie, care pe lîngă violența fizică mai este și potențială victimă a violenței sexuale, plus era o tînără însărcinată. În astfel de cazuri cred că trebuie de acționat cu multă celeritate, deci cu rapiditate mare și multă promptitudine”, a declarat Veronica Teleucă în cadrul ediției de miercuri, 24 aprilie, a emisiunii „Moldova Gîndește LIVE”. De cealaltă parte, șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu a dat asigurări că în cazul Anei-Maria, nu s-a ținut cont de termenul de 72 de ore. „S-a recurs imediat la căutări. Sensibilizarea a apărut imediat că ceva nu este în regulă. Sîmbătă deja colegii de la investigații lucrau deja absolut peste tot la Orhei, pentru că primele zile noi am căutat masiv la Orhei”, a subliniat Viorel Cernăuțeanu.

Ana Maria, o tînără de 19ani de la Orhei, însărcinată în luna a șasea a fost găsită moartă după o săptămînă de căutări, într-o rîpă dintr-o fîșie forestieră din raionul Telenești. Luni, 22 aprilie, procurorii au anunțat că, preliminar, ea a murit din cauza unei traume cranio-cerebrale deschise. Totuși, expertiza urmează să stabilească cauza exactă a decesului, deoarece pe copul tinerei au fost găsite mai multe urme de tortură. Oamenii legii urmează să se stabilească și dacă în corpul ei nu au fost introduse substanțe psihotrope. Pe acest caz urmează să fie inițiat un dosar penal pentru omor intenționat. Singurul suspect în acest caz, un fost polițist de 45 de ani, a fost plasat în arest preventiv pentru 30 de zile. Acesta se declară nevinovat și nu colaborează cu ancheta. Dacă va fi găsit vinovat,el riscă pînă la 20 de ani de închisoare sau chiar detenție pe viață.

În acestă sâmbătă, Diaconia vă invită la Masa Bucuriei

În această sâmbătă, în data de 27 aprilie, în cadrul Campaniei de Paști „Masa Bucuriei”, Diaconia organizează colecta națională de produse alimentare. Evenimentul va implica sute de voluntari și se va desfășura în 103 magazine din Chișinău și alte 25 de localități. 

Produsele donate la colectă vor fi transformate pe parcursul anului  în mese calde și pachete alimentare  pentru oamenii nevoiași.

Igor Belei, director executiv Diaconia: An de an, campania adună împreună mii de oameni pe care îi unește grija și iubirea față de aproapele. Pentru miile de voluntari implicați de-a lungul anilor, campania a fost un prim efort de solidaritate dar și o lecție practică de dăruire pentru o cauză nobilă care nu îi privește direct.

Perioada Postului Mare e tocmai perioada perfectă pentru a împărtăși acest mesaj de solidaritate, care a devenit, între timp o parte din comportamentul nostru permanent.

„Masa Bucuriei” este o ocazie minunată de a asigura bătrânii aflați singuri în fața deznădejdii cu „pâinea cea de toate zilele”, o ocazie prin care noi toți devenim o familie iubitoare pentru cei cărora le deschidem ușa.

Acțiunile cheie ale colectei se întâmplă an de an grație implicării unui număr mare de voluntari: aceștia transmit mesajul de solidaritate și îndeamnă oamenii să doneze alimente, participă la sortarea și distribuția donațiilor. Pe 27 aprilie, ei vor putea fi remarcați în toate rețelele de magazine implicate în proiect, vor purta tradiționalele veste galbene ale campaniei și vor face sonor și important același mesaj: „Donația ta poate umple farfuria unui flămând!

Gabriela Ștefîrță, elevă în clasa a XII-a C la Liceul Teoretic „Ion Creangă, voluntar în campanie: „Cred că fiecare dintre noi are puterea să fie schimbarea, să facă schimbarea. În bine desigur. De ce aș îndemna și alți tineri să se alăture Campaniei Masa Bucuriei? E o experiență wow. Merită trăită nu doar odată. Gândiți-vă că prin timpul dedicat umpleți direct farfuria unui om flămând cu mâncare. Asta e suficient să te simți cu folos și să inspiri pe alții. Cred că e chiar actual și în trend”.

Diaconia invită donatorii să răspundă cu generozitate și solidaritate îndemnului voluntarilor. La colectă pot fi donate produse alimentare neperisabile și cu termen de valabilitate mai mare: crupe, ulei, paste, zahăr, sare, conserve, întrucât acestea vor fi distribuite către beneficiari pe parcursul întregului an.

Se vor colecta alimente în rețelele: Kaufland, METRO, Linella, Supermarket Nr1, Local Discounter, Velmart, Green Hills Market, Fourchette, Family Market, Bonus.

Toți cei care vor să susțină oamenii nevoiași asistați de Diaconia pot face o donație pe parcursul întregului an. Cu 100 de lei e asigurat un prânz cald unui bătrân timp de o săptămână, la cantina socială din Chișinău: https://masabucuriei.md/#pricing-section .

La ediția din 2023, într-o singură zi au fost colectate 39 tone de alimente. Doar la cantina socială mobilă ,,Aproape de Aproapele’’ din Chișinău, de exemplu, au fost distribuite anul întreg 40.160 de prânzuri calde pentru sute de beneficiari.

În acest an, campania este sprijinită de Uniunea Europeană prin intermediul proiectului ,,Parteneriate pentru servicii de cantină socială incluzive și durabile”, co-finanțat și implementat de I.P. „Keystone Moldova”, A.O. ,,Concordia. Proiecte Sociale” și I.R.M.S. „Diaconia”.

Imagini fierbinți cu Anna Lesko și Dorian Popa în noul videoclip! Vezi în ce ipostaze s-au filmat cei doi
Articolul anterior
Primele imagini cu copiii salvați din peștera din Thailanda. Au slăbit, iar 2 dintre ei suferă de pneumonie
Articolul următor