Exercitiile fizice contribuie la menținerea sănătății articulațiilor și oaselor, dar și dieta joacă un rol important în acest sens. În absența anumitor nutrienți din corp, oasele pot deveni fragile, fiind supuse riscului de a se rupe ușor. Află care sunt alimentele ce te pot ajuta să reduci riscul de osteoporoză!
Calciu
Calciul este cel mai important element nutritiv pentru os, acționând împotriva osteoporozei. Doză zilnică necesară de calciu este de aproximativ 1.000-1.300 mg. Alimente bogate în calciu sunt iaurtul, laptele fără grăsimi, tofu, soia, fasolea albă, varză, broccoli sau migdalele.
Vitamina D
Vitamina D este un nutrient important pentru sănătatea oaselor, facilitând absorbția calciului în organism. Alimente bogate în vitamina D sunt somonul, heringul, macroul sau sardinele, laptele, iaurtul, ciupercile. Deficitul de vitamina D împiedică mineralizarea matricei osoase, ducând la osteomalacie, rahitism, deformări osoase și osteoporoză.
Vitamina C
Alimentele bogate în vitamina C permit corpului să producă colagen, o proteină esențială rezistenței oaselor. În acest sens trebuie consumate căpșuni, ardei grași, portocale, lămâi, varză, roșii, conopidă, hrean.
Proteine
Lipsa proteinelor poate avea efecte negative asupra sănătății oaselor. Alimente precum carnea slabă de curcan, de pui sau de vită, fructele de mare, albușurile de ou, lactatele cu grăsimi puține, trebuie incluse în od constant în meniu.
Kaliu
Un regim alimentar bogat în potasiu ajută la încetinirea declinului densității oaselor, fenomen caracteristic îmbătrânirii naturale a corpului. Pepenele galben, caisele, bananele, prunele, stafidele, avocado, salată verde, morcovii, roșiile și fasolea sunt bogate în kaliu.
Vitamina K
Este o vitamina vitală pentru formarea osteocalcinei, un tip de proteină care se află doar în oase. Un aport ridicat de vitamina K va conduce la un risc mai mic de fracturi. Alimentele în care se găsește această vitamina sunt: salata, spanacul, sparanghelul, broccoli, varză de Bruxelles, pătrunjelul.
Magneziu
Anumite studii susțin că magneziul are un rol important în tratarea osteoporozei, el mențînând și structura puternică a oaselor. Magneziul se află în semințele de dovleac, în orezul brun, spanac, anghinare, cartofii dulci, fasole, semințele de susan sau de in.
Soia
Există studii care susțin că alimentele din soia contribuie la pierderea mai lentă a mesei osoase și, în plus, pot preveni fracturile.
Fluor
Acesta ajută la dezvoltarea scheletului osos. Carență de fluor se manifestă prin deteriorarea țesutului osos. Principalele surse alimentare cu fluor sunt apă, ceaiul, cerealele, pâinea de secară, gălbenușul, ceapă, usturoiul, spanacul și roșiile.
Alte alimente pentru întărirea oaselor: iaurt, sardine și somon, nuci, migdale, fistic, smochine, curmale, mango, avocado.