Ambasada Ucrainei în Republica Moldova, Institutul de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice al Academiei de Științe a Moldovei și Comunitatea Femeilor Ucrainene din Moldova au organizat, astăzi, Conferința științifică cu participarea internațională „Holodomorul – crimă împotriva umanității”. Evenimentul a fost dedicat foametei organizate în Ucraina, în anii 1932–1933 și 1946-1947 și foametei organizate în Republica Sovietică Socialistă Moldovenească, în anii 1946-1947.
Denumit “Holodomor”, de la “holod” – foamete și ”mor” de la moarte, în limba ucraineană, foametea din Ucraina a fost reunoscută drept un genocid pe plan mondial de către 14 state (SUA, Canada, Marea Britania, Estonia, Argentina, Australia, Italia, Ungaria, etc), iar 63 de țări au susținut la ONU introducerea termenului de “Holodomor” în dicționarul politic internațional.
La eveniment au participat reprezentanții mediului academic din Moldova și Ucraina, precum și reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat în Republcia Moldova, ai instituțiilor de stat, jurnaliști și membri ai societății civile.
În cadrul conferinței, au fost analizate evenimentele tragice și episoadele teribile din istoria genocidului, îndeptat împotriva cetățenilor sovietici, și anume înfometarea a milioane de oameni, din cauza căreia femei și bărbați, copii și vârstnici s-au stins în chinuri.
Președinta CFUM, Dna Valentina Moraru, a declarat:
”De Ziua comemorării victimelor Holodomorului, care se organizează de către ucrainenii din Moldova a V-lea an, noi am fost alături de Ambasada Ucrainei și Institutul de cercetări juridice, polictice și sociologice, în constituirea primei Conferințe științifice din R. Moldova despre foametea organizată de regim sovietic. Milioane de persoane din Ucraina și Moldova Sovietică, inclusiv copii și femei gravide, au murit rapuși de foame la ordinul conducerii Uniunii Sovietice. Pe teritoriile, care nu au suferit de foametea niciodată din istoria scrisă, recoltele din 1932-1933 și 1946-1947, desi indestulatoare, au fost confiscate condamnînd populația la foamete cumplită. Așa cum arată datele oficiale desre Holodomorul, mureau în medie 17 persoane pe minut, 1000 la fiecare ora. Decese cauzate de foamete în Moldova Sovietică se estimează oficial la 115 de mii de persoane. Adevărul despre numărul de victime nu va fi cunoscut niciodată întrucît datele statistice corecte nu există. Important este să nu uităm despre crimele regimuluii sovietic”.
Foametea ucraineană (1932-1933 și 1946-1947), cunoscută și ca Holodomor, a fost una dintre cele mai grave catastrofe naționale ale ucrainenilor din istoria modernă, cu un număr de morți estimat oficial la 4 milioane. În timp ce foametea din Ucraina a fost parte a unei foamete care a afectat și alte regiuni ale Uniunii Sovietice, prin Holodomor se înțeleg strict evenimentele care au afectat teritoriile locuite de etnicii ucraineni.
Foametea organizată în Republica Sovietică Socialistă Moldovenească în anii 1946–1947 a fost cauzată de lipsuri alimentare majore. Colectarea forțată a produselor alimentare de la populația rurală a dus la epuizarea oricărei surse de existență. Numărul oamenilor care au murit de foame între decembrie 1946 și august 1947 în RSSM nu este cunoscut, unele surse dau un minim de 115.000 de oameni care au decedat, altele menționează cifra de 216.000, 250.000 și 300.000, la aceștia adăugându-se alți 350.000 de oameni, care au fost afectați de malnutriție, dar care au reușit să supraviețuiască.