8 exerciții pe care le poți face în sarcină pentru o naștere ușoară

Dacă ești pe cale să devii mămică, acest lucru nu înseamnă că trebuie să reduci din efortul fizic și să stai mai mult timp culcată considerând că astfel nu îi dăunezi bebelușului din burtică. Dimpotrivă, exercițiile fizice în sarcină te ajută să îți păstrezi tonusul muscular, îmbunătățesc circulația sângelui la nivelul placentei și asigură o bună oxigenare a țesuturilor bebelușului, iar datele practice arată că mămicile care sunt active în timpul sarcinii au parte de o naștere mai ușoară.

separator

În sarcină, consultă medicul tău și practică exerciții fizice fiind ghidată de instructorul tău de sport.

Iată câteva exerciții pe care să le faci în sarcină, discută cu medicul înainte de a le efectua și ține întotdeauna cont de mesajele pe care ți le transmite corpul.

Este de reținut faptul că nu trebuie să ajungi la sala de fitness imediat ce rămâi însărcinată dacă nu ai trecut până atunci niciodată. În cazul în care sarcina este una cu risc ridicat, rutina de exerciții trebuie să rămână aceeași sau chiar să fie mai redusă (în funcție de recomandările medicului). Este o prejudecată des întâlnită că exercițiul fizic poate cauza pierderea sarcinii. Așa cum exercițiile de tip cardio precum mersul sau înotul vor ajută la o rezistență sporită a corpului, de mare ajutor în travaliu, poate scădea în același timp riscul de a naște prin cezariană sau de a da naștere unui copil cu greutate extrem de mare.

1. Ridicări laterale de picior
Acest exercițiu te va ajută să îți tonifiezi mușchii coapselor. Stai întinsă pe o parte cu umerii, șoldurile și genunchii aliniați. Dacă nu au suficientă stabilitate, adu piciorul pe care stai în față. Susține-ți capul că mâna și adu celălalt braț în față pentru mai mult echilibru. Ridică piciorul cât de sus poți (fără să simți vreun disconfort). Schimbă poziția și repetă.2. Poziția fluture
Exercițiul face mușchii pelvieni, ai coapsei și ai soldului mai flexibili. Stai pe podea cu spatele drept și cu tălpile picioarelor apropiate. Apleacă-te ușor în față până când simți o tensiune la nivelul soldurilor și al coapselor. Spatele trebuie să rămână drept. Menține timp de câteva secunde, apoi revino la poziția de început. Există și varianta de a te legăna în această poziție.

3. Poziția scoică
Exercițiul acesta este perfect pentru mușchii abdomenului, ai coapselor, ai soldurilor și mușchii pelvieni; ajută de asemenea la reducerea durerii de spate. Stai întinsă pe lateralul corpului cu picioarele lipite și genunchii îndoiți. Susține-ți capul pe un braț și stai cu spatele drept (degetele mari de la picioare să se atingă). Ridică piciorul de deasupra cu genunchiul îndoit și picioarele care se ating, departand cât de mult poți genunchii. Menține poziția câteva secunde și apoi pune piciorul jos. Schimbă poziția și repetă.

4. Genuflexiuni
Genuflexiunile în sarcina au numeroase beneficii. Ajută la tonifierea mușchilor planșeului pelvian, reduc durerea din porțiunea inferioară a spatelui și pelvină și reprezintă o poziție ideală de naștere. Stai dreapta și așază-ți picioarele la distanță umerilor. Dacă abdomenul s-a mărit mult și te simți nesigură, sprijină-te de un obiect (scaun, canapea sau perete). Menține spatele drept și începe să faci genuflexiuni. Asigura-te că genunchii nu depășesc vârfurile. Coboară cât de mult poți fără să experimentezi disconfort. Menține poziția de genuflexiune timp de câteva secunde și apoi revino la poziția de început.5. Fandări
Întinderea mușchilor flexori de la sold te va ajută să te mișți cu lejeritate mai mare și îți va ușura procesul de depărtare a picioarelor din travaliu. Așază un picior în față și apleacă-te cât de mult poți. Asigura-te că piciorul este îndoit la un unghi de 90 de grade și că genunchiul nu depășește vârfurile degetelor de la picioare. Apleacă-te către piciorul din față și menține câteva secunde. Schimbă picioarele și repetă.

6. Flotări pe antebrațe
Nu se fac în termen avansat de sarcină. Flotarea este un exercițiu minunat pentru mușchii abdominali deoarece nu impune presiune direct pe ei, fiind astfel sigură și pentru bebeluș. Așază-te pe mâini și genunchi, coboară-te pe coate și așază antebratele pe podea. Întinde picioarele astfel încât corpul tău să formeze o linie dreapta. Dacă este prea dificil, îndoaie ușor genunchii și așază-i complet pe podea. Stai în această poziție cât de mult poți fără să experimentezi disconfort.

7. Poziția de zeiță
Acest exercițiu ajută mușchii planșeului pelvian și la deschiderea soldurilor. Stai cu picioarele mai depărtate decât stau umerii. Ai grijă că picioarele să fie îndreptate către exterior. Îndoaie ușor genunchii astfel încât să depășească oasele gleznei. Rămâi în această poziție și respiră constant.

8. Respirație abdominală
Respirația abdominală este un exercițiu excelent pentru a-ți perfecționa tehnică de respirație. Stai jos într-o poziție cu picioarele încrucișate. Închide ochii și așază-ți mâinile pe abdomen. Inspiră profund. Asigura-te că mandibulă, gâtul și umerii sunt relazati. Relaxează-ți și mușchii pelvieni. Expiră ușor și repetă.

Stacie Schurman, o moașă certificată în cadrul departamentului UCLA Obstetrică și Ginecologie subliniază “conform cercetărilor, dacă faci mai multe exerciții fizice, ai o faza de împingere mai scurtă, prin urmare un travaliu mai scurt și mai puțînă durere”. Exercițiile de tip cardio ajută la menținerea unui ritm cardiac sănătos, cresc circulația sanguină și eliberează endorfine (hormoni ai stării de bine).

sursa

Trei noi creșe, inaugurate în Republica Moldova cu sprijinul Suediei

Trei grupe de creșă pentru copiii cu vârste între 1 și 3 ani au fost inaugurate în această lună în Sângerei, Râșcani și Glodeni cu sprijinul autorităților naționale și locale, Street Child și cu sprijinul financiar al Suediei, notează IPN.

Grupa creșă din cadrul grădiniței „Foișor”, orașul Râșcani, deschisă pentru copii cu vârsta cuprinsă între 1-2 ani, a fost renovată și echipată în parteneriat cu Street Child și sprijinul financiar al Suediei. Grupa creșă „Steluța” din orașul Glodeni a fost deschisă pentru copii cu vârsta cuprinsă între 2 și 3 ani. Aceasta a fost echipată de către UN Women în parteneriat cu Street Child și sprijinul financiar al Suediei.

„Este o bucurie să observ că în Republica Moldova se deschid și se renovează în ultima perioadă tot mai multe creșe. Acesta este rezultatul eforturilor Guvernului Republicii Moldova  și al partenerilor de dezvoltare. Mulțumim UN Women și Suediei pentru crearea unor condiții mai bune pentru copiii noștri și pentru oferirea unor posibilități mai mari părinților și mamelor de a se reintegra rapid în câmpul muncii”, a declarat deputata Marina Morozova, la inaugurarea grupei creșă din orașul Glodeni.

Grupa creșă din orașul Sângerei, destinată copiilor cu vârsta cuprinsă între 2 și 3 ani, a fost renovată și dotată cu sprijinul financiar al Suediei. Ambasadoarea Suediei la Chișinău, Katarina Fried, a menționat că prin investițiile în serviciile de îngrijire timpurie a copiilor, Suedia își propune să construiască un viitor mai prosper și o piață economică mai puternică în Republica Moldova.

Renovarea și echiparea creșelor din nordul R.. Moldova a implicat o investiție totală de 60 de mii de dolari din partea UN Women, acest lucru fiind posibil datorită sprijinului financiar al Suediei, care susține inițiativele de abilitare a femeilor și promovarea egalității de gen.

Laura Cosoi, anunț sexul celui de-al patrulea copil. Mama a trei fetițe și-a visat bebelușul

Însărcinată pentru a patra oară, actrița româncă Laura Cosoi a dezvăluit că a aflat sexul copilului și știe deja ce nume o să poarte. Actrița și soțul ei, Cosmin Curticăpean, mai au împreună trei fiice, Vera, Rita și Lara.

Laura Cosoi va deveni mamă din nou, în vara anului 2024, când va aduce pe lume al patrulea copil. Vedeta a făcut primele declarații despre numele copilului. Laura Cosoi mărturisește că a știut că familia ei se va mări încă din ziua în care a născut-o pe Lara, cea de-a treia fiică.

Actrița dezvăluie că și-a visat al patrulea copil. „L-am visat. Mi-a spus numele. Știam din ziua în care am născut-o pe Lara, dacă vom mai face al patrulea copil, știam sexul și numele, mi l-a spus, așa încât, nu am ales eu a patra oară, a ales copilul, Dumnezeu”, a povestit Laura Cosoi, pe o rețea de socializare, potrivit unica.ro.

Dacă în cazul sarcinilor anterioare a fost extrem de deschisă, în prezent, vedeta a mărturisit că ea și Cosmin Curticăpean nu își doresc să facă public sexul copilului. Cel puțin deocamdată.

Cum se descurcă Laura Cosoi cu trei copii

Cei doi nu au apelat la ajutorul unei bone pentru îngrijirea copiilor, iar fetițele au fost incluse în colectivitate destul de rapid. Actrița și soțul ei și-au înscris fiicele la o creșă din apropierea casei și atât Laura Cosoi, cât și Cosmin au încercat să își organizeze programul în așa fel încât să fie cât mai prezenți în viața micuțelor.

Laura Cosoi are 42 de ani, este actriță și a devenit cunoscută în 2002, după succesul avut cu serialul La Bloc, difuzat la Pro TV.

Este căsătorită în 2005 cu Cosmin Curticăpean, împreună cu care are trei fiice: Rita (6 ani), Vera (3 ani și jumătate) și Lara (2 ani).

Însărcinată pentru a patra oară, Laura Cosoi a dezvăluit că a aflat sexul copilului și știe deja ce nume o să poarte. Actrița și soțul ei, Cosmin Curticăpean, mai au împreună trei fiice, Vera, Rita și Lara. Citeşte întreaga ştire: Laura Cosoi, anunț despre numele celui de-al patrulea copil: „L-am visat. Mi l-a spus”. Actrița și soțul ei mai au trei fiice

O tânără a născut de 2 ori în 22 de zile, având o experiență extrem de dureroasă. Cum a fost posibil?

Un caz medical rar și absolut extraordinar a captat atenția lumii întregi. Doyle Kayleigh, o tânără în vârstă de 22 de ani din Marea Britanie, a trăit o experiență de neuitat și extrem de dureroasă, nașterea a doi copii într-un interval de doar 22 de zile.

Situația neobișnuită a început când Doyle, care credea că este însărcinată cu gemeni, a mers la spital după ce i s-a rupt apa. Tragic, primul copil s-a născut prematur la 22 de săptămâni și, din nefericire, a fost declarat mort la scurt timp după naștere. Medicii au suspectat că un cheag de sânge ar fi putut fi cauza decesului neașteptat.

În mod surprinzător, după nașterea tragică, Doyle nu a mai avut contracții, ceea ce a dus la o descoperire uimitoare. În ciuda diagnosticului inițial de gemeni, se pare că femeia era, de fapt, însărcinată în stadii diferite cu doi copii, nu cu gemeni veritabili. Aceasta este o condiție extrem de rară cunoscută sub numele de superfetation, unde un nou ovul fertilizat este implantat în timpul unei sarcini existente.

A doua naștere a tinerei mame

După 22 de zile de la primul eveniment tragic, Doyle a născut al doilea copil, care, spre deosebire de primul, a supraviețuit, deși s-a confruntat cu complicații serioase. Noul născut, pe nume Astro, a venit pe lume cu o afecțiune cardiacă congenitală, cunoscută sub numele de gaură în inimă, o condiție care necesită supraveghere medicală constantă.

Reflectând asupra întregii experiențe, Doyle a mărturisit că perioada sarcinii a fost extrem de dificilă și dureroasă. „Eram conștientă de toate riscurile pe care le aducea o sarcină cu gemeni. Am plătit chiar și la clinici private pentru că eram atât de îngrijorată de complicații. Când am ajuns la 22 de săptămâni și jumătate, la propriu, eram în pat și am avut cea mai mare durere din întreaga mea viață. Nu eram sigură ce se întâmplă, așa că m-am dus la toaletă și am observat că mi s-a rupt apa”, a împărtășit ea pentru nypost.com.

Cazul lui Doyle Kayleigh subliniază nu numai raritatea unor astfel de condiții medicale, dar și importanța monitorizării atente a sarcinii și a suportului medical adecvat. 

sursa

7 celebrități care își poartă cu mândrie cicatricile
Articolul anterior
Persoanele care dorm mai puțin trebuie să consume mai multă apă
Articolul următor