Cum poți atenua durerile cauzate de bolile reumatice

Majoritatea afecțiunilor reumatice și bolilor de sistem (poliartrita reumatoidă, lupusul eritematos sistemic, sclerodermia, dermatopolimiozita, periarterita nodoasă ș.a.) se caracterizează printr-o afectare inflamatorie și imunologică (autoimună) a țesutului conjunctiv din tot organismul, începând de la piele și până la articulații. Durerile reumatice sunt adesea intense și greu de eliminat.

separator
În bolile de sistem, țesutul conjunctiv fiind prezent în tot organismul, toate organele sunt mai mult sau mai puțin susceptibile de a fi afectate, de unde și marea varietate de simptome (afectare articulară, cutanată, cardiacă, pulmonară, hepatică, renală, a sistemului nervos central sau periferic, vasculară, digestivă).

Printre simptomele cele mai pronunțate sunt durerile articulare, rigiditatea articulară și musculară, inflamația articulațiilor și mușchilor.

Cum poți reduce durerile reumatice?

Pe lângă medicamentele sintetice, remediile naturale sunt mereu la îndemână pentru ameliorarea simptomelor reumatice cauzate de boli reumatice autoimune. Iată câteva metode de acest gen, care pot fi un aliat de preț pentru pacienții ce întâmpină probleme reumatice.

Masarea articulațiilor cu ingrediente care calmează durerea și reduc inflamația – uleiul esențial de mentă, precum și extractul de ardei iute, pot fi folosite pentru masarea articulațiilor dureroase, dar și a mușchilor. De asemenea, poți folosi unguente și creme din comerț, care conțină asemenea ingrediente naturale.

Compresele calde și reci – pe articulațiile și pe mușchii aflați de inflamație, pot fi aplicate comprese reci, care vor calma durerile și totodată vor combate inflamația. Pe de altă parte, compresele calde vor calma musculatura rigidă și dureroasă.

Exercițiile fiziceîn momentele în care simptomele reumatice apar la pacienții cu bolile reumatice, mișcarea poate fi ultimul lucru care le trece prin cap acestora. Însă, mișcarea este cel mai eficient remediu de eliminare a durerii! În bolile de sistem, mișcarea este vindecatoare. Sportul de intensitate redusă sau moderată îmbunătățește circulația sângelui în oase, mușchi și articulații, și previne, pe termen lung, progresarea bolilor autoimune. Endorfinele secretate în timpul exercițiilor fizice scad formarea de autoanticorpi.

Astfel, e indicat se facă plimbări lungi și se practice câteva exerciții de gimnastică medicală în fiecare zi, mai ales atunci când simptomele reumatice devin mai intense. Înotul și mersul pe bicicletă, precum și exercițiile de stretching ori yoga pot ameliora atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, simptomele reumatice.Laptele cu turmeric – turmericul are proprietăți antiinflamatoare, de aceea e indicat consumul acestuia pentru ameliorarea simptomelor resimțite la nivelul articulațiilor și mușchilor. Turmericul poate fi consumat sub orice formă, însă adesea se consumă diluat într-un pahar de lapte încălzit. Laptele se poate îndulci, dacă se simte nevoia, cu o linguriță de miere de proveniență organică.

Ghimbirul – ghimbirul are proprietăți antiinflamatoare, dar și antioxidante. Acesta ameliorează durerile și poate combate inflamația de la novelul articulațiilor. Ghimbirul poate fi adăugat în preparatele gătite, însă poate fi consumat și sub formă de ceai.

Probioticele – bacteriile “bune” din intestine joacă un rol important în bună funcționare a sistemului imunitar. Acestea prelungesc perioada de remisiunii a bolii, reducând totodată și intensitatea simptomelor precum cele reumatice.

Odihna și relaxarea – somnul este extrem de important, mai ales pentru pacienții care suferă de lupus eritematos sistemic. În momentele în care simptomele reumatice sunt intense, odihnă și relaxarea sunt mai importante niciodată. Dacă apar insomnii din cauza durerilor reumatice, se pot încerca tehnicile de relaxare precum meditația ori exercițiile de respirație.

 

sursa

A fost înregistrat primul caz de gripă sezonieră

Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă supravegherea infecțiilor respiratorii și monitorizarea circulației virusurilor gripale și SARS-CoV-2 la nivel național. Astfel, în perioada 18.11.2024-24.11.2024, au fost înregistrate 4889 de cazuri de infecții respiratorii, majoritatea fiind la copii (60%). Datele indică o creștere cu 1% față de săptămâna precedentă și o descreștere cu 24,1% în comparație cu perioada similară a sezonului precedent, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În perioada menționată, a fost înregistrat un caz de gripă sezonieră, de tip B, la o femeie în vârstă de 33 de ani, din raionul Criuleni. Persoana nu a fost vaccinată împotriva gripei.

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 30 de cazuri de COVID-19 (inclusiv 6 în regiunea transnistreană), fiind o creștere cu 3,5% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia. În rândul copiilor de până la 14 ani, au fost raportate 6 cazuri.

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

Crește numărul cazurilor de pneumonii și viroze la copii în Capitală

În municipiul Chișinău crește numărul cazurilor de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum și viroze la copii. Despre aceasta a anunțat șefa-adjunctă la Direcția generală asistență medicală și socială, Marina Buga, în cadrul ședinței Primăriei, transmite Moldova1.

Potrivit Marinei Buga, cazuri de gripă nu au fost înregistrate.

Situația epidemiologică s-a caracterizat prin prezența maladiilor infecțioase specifice perioadei sezonului rece. Este îmbucurător că nu sunt înregistrate cazuri de gripă. Motivele adresărilor sunt diverse, însă se atestă o creștere a adresărilor legate de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum si virozele în mod special în rândul copiilor”, a declarat Marina Buga.

Conform datelor prezentate, în cadrul unităților de primiri urgente a spitalelor clinice municipale pe parcursul săptămânii trecute au fost înregistrate 3240 de adresări.

Un bărbat de 34 de ani din Florești este cel mai gras om din Moldova. Câte kilograme are
Articolul anterior
Un chirurg polonez se odihnește după o operație de 23 de ore. Ce s-a întâmplat cu pacientul său?
Articolul următor