Boala celiacă sau intoleranţa la gluten – este o afecţiune autoimună declanşată de ingestia de gluten (proteina din grâu, secară şi orz) la perosoanele predispuse genetic. Potrivit medicilor, alergiile la cereale apare cel mai frecvent la copii. Aproximativ 65% dintre aceștia depășesc așergia la cereale până la vârsta de 12 ani. Diagnosticul de intoleranţă la gluten se stabileşte în urma analizelor de laborator (anticorpi anti-transglutaminază, anti-endomisium, anti-gliadină, anti-peptide gliadinice deamidate) şi a examenului histopatologic al biopsiei intestinale obţinută prin endoscopie digestivă superioară şi examen histopatologic.
Simptomele alergiilor la cereale:- greață și vărsături
- diaree
- iritarea gurii și a gâtului
- urticarie și erupție cutanată
- congestie nazală
- iritație la ochi
- respirație dificilă
Acestea se manifestă de obicei în câteva minute după consumarea grâului. Cu toate acestea, simptomele pot apărea și după două ore de la consum.
Simptomele bolii celiace
Dacă aveți boală celiacă, consumul de gluten va determina sistemul imunitar să vă distrugă vilii (părțile intestinului subțire, care sunt responsabile pentru absorbția nutrienților). Fără vilii sănătoase, nu veți putea obține nutriția de care aveți nevoie. Acest lucru poate duce la malnutriție. Boala celiacă poate avea consecințe grave asupra sănătății, inclusiv afectarea intestinală permanentă.
Adulții și copiii prezintă adesea simptome diferite datorate bolii celiace. Copiii vor avea cel mai frecvent simptome digestive. Acestea pot include:
- balonare abdominală și gaz
- diaree cronică
- constipație
- dureri de stomac
- greață și vărsături
Eșecul de a absorbi nutrienții în timpul perioadelor de creștere și de dezvoltare poate duce la alte probleme de sănătate. Acestea pot include:
- eșecul dezvoltării la sugari
- pubertatea întârziată la adolescenți
- statura mică
- iritabilitate în dispoziție
- pierdere în greutate
Adulții pot avea, de asemenea, simptome digestive dacă au boală celiacă. Cu toate acestea, adulții prezintă mai multe simptome, cum ar fi:
- oboseală
- anemie
- depresie și anxietate
- osteoporoza
- dureri articulare
- dureri de cap
- infertilitate sau avorturi frecvente
- perioadele menstruale ratate
- furnicături în mâini și picioare
Recunoașterea bolii celiace la adulți poate fi dificilă deoarece simptomele sale sunt adesea largi. Se suprapun cu multe alte afecțiuni cronice.
Simptomele sensibilității la gluten, non-celiac
- oboseala mentală
- oboseală generală
- gaze, balonare și durere abdominală
- durere de cap
Deoarece nu există nici un test de laborator pentru NCGS, medicul dumneavoastră va dori să stabilească o legătură clară între simptomele dumneavoastră și consumul de gluten pentru a vă diagnostica NCGS. Ei vă pot cere să păstrați un jurnal de mâncare și simptome pentru a determina că glutenul este cauza problemelor dvs. După ce acest motiv este stabilit și testele dumneavoastră revin normale pentru alergia la grâu și boala celiacă, medicul dumneavoastră vă poate sfătui să începeți o dietă fără gluten. Există o corelație între tulburările autoimune și sensibilitatea la gluten.
Dacă credeți că ați putea suferi de o afecțiune legată de gluten sau grâu, atunci este important să discutați cu medicul înainte de a vă diagnostica sau de a începe tratamentul pe cont propriu. Un alergolog sau gastroenterolog poate efectua teste și poate discuta despre istoria dvs. de sănătate pentru a vă ajuta să ajungeți la un diagnostic. Este deosebit de important să mergeți la medic pentru a exclude boala celiacă. Boala celiacă poate duce la complicații grave de sănătate, în special la copii. Deoarece există o componentă genetică a bolii celiace, aceasta poate funcționa în familii. Aceasta înseamnă că este important să confirmați dacă aveți boală celiacă, astfel încât să puteți sfătui pe cei dragi să se supună testării.
Diagnostic intoleranța la gluten
Pentru a diagnostica boala celiacă sau alergia la grâu, medicul dumneavoastră va trebui să efectueze un test de sânge sau pe piele. Aceste teste depind de prezența glutenului sau a grâului în organism pentru a putea lucra. Acest lucru înseamnă că este important să nu începeți o dietă fără gluten sau fără grâu pe cont propriu înainte de a vă cpnsulta cu un medic. Testele se pot întoarce incorect cu un fals negativ și nu veți avea o înțelegere corectă a ceea ce cauzează simptomele. Amintiți-vă că NCGS nu are diagnostic formal.
A trai un stil de viață fără gluten sau grâu
Tratamentul pentru boala celiacă este însoțit de o dietă strictă fără gluten. Tratamentul pentru o alergie la grâu este de a adera la o dietă strictă fără grâu. Sunt disponibile multe alternative lipsite de gluten și grâu pentru alimentele comune, cum ar fi pâinea, pastele, cerealele și produsele de panificație. Fiți conștienți că grâul și glutenul se găsesc în unele locuri surprinzătoare. S-ar putea să le găsiți chiar și în înghețată, sirop, vitamine și suplimente alimentare. Asigurați-vă că citiți etichetele ingredientelor alimentelor și băuturilor pe care le consumați pentru a vă asigura că nu conțin grâu sau gluten. Alergia la grâu, boala celiacă și NCGS au multe asemănări în cauzele și simptomele lor. Înțelegerea condiției pe care o aveți poate fi importantă, astfel încât să puteți evita alimentele adecvate și să urmați recomandările adecvate de tratament. Veți putea, de asemenea, să-i sfătuiți pe cei dragi despre dacă aceștia pot fi expuși riscului pentru aceeași situație.
Aveți grijă de sănătatea dumnevoastră!