Vloggerul Ion Andronache face dezvăluiri sincere: ,,De aproape jumătate de an stau acasă cu 3 copii”

În timp ce multe mame sunt copleșite de griji, treburi casnice și responsabilități pentru cei mici, puțini dintre tați, să recunoaștem, au idee despre ceea ce trebuie să facă și se simt în mare măsură stresați atunci când rămân singuri cu copiii. Totuși, sunt tați care se apropie foarte mult de copii, iar aceștia sunt ,,fericirea mamelor”.

separator

Ion Andronache este tată a trei copii, de ceva timp stă cu ei acasă și are grijă de micuți. Părintele se mândrește cu acest fapt, nu-i este rușine. Este onorat și împlinit să poată fi alături de copiii săi, cât mai mult timp.

Părintele a făcut o postare prin care și-a emoționat urmăritorii virtuali:

,,De aproape jumătate de an stau acasă cu 3 copii. Băieții nu mai frecventează grădinița de stat, iar cu Ioana oficial stau în concediu de îngrijirea copilului.

Normal că nu mereu stau cu ei, băieții mai frecventează anumite cursuri câte o oră, două aproape în fiecare zi. Pe Ioana o mai dau la bunica să mai stea la amiază cu ea când e ora de culcare sau eu mai plec uneori peste hotare pe o perioadă scurtă. În rest eu fac ceea ce face deobicei o mamă cu copii mici, în cazul meu cu trei. Adică îi spăl, îi îmbrac, fac curat prin casă, mă joc cu ei, le citesc, îi învăț să citească, să scrie, învățăm poezii, inventăm diferite ateliere, etc.

Unicul lucru pe care nu pot să-l fac bine este gătitul, dar nici timp n-am pentru a găti. De asta noi aproape zilnic mâncăm în oraș la amiază sau uneori la cină. Copiii mei sunt gălăgioși mai ales când sunt toți împreună, de asta foarte des atât personalul cafenelei/restaurantului/cantinei ne acordă o atenție „deosebită”, cât și ceilalți clienți. De multe ori observ priviri spre noi… oamenii ne analizează și ne discută, de rău probabil și de bine. Atunci nu știu cum să mă simt și cum să reacționez.

În unele cazuri persoane necunoscute se apropie și îmi spun că mă recunosc și-mi zic „Respect”. Respect anume pentru faptul că sunt singur cu 3 copii mici. :)

Dar de fapt…eu nu fac nimic deosebit. Eu fac exact același lucru pe care-l fac majoritatea mamelor, am grijă de copiii mei. Societatea atât de tare s-a obișnuit că de copii au grijă mai mult femeile, că atunci când un tată își exercită obligațiunile firești de părinte, el primește respectul celor din jur.
Să crești și să educi copii nu-i ușor, iar soția mea a făcut-o până acum 5 ani. Acum e rândul meu… și acest lucru e firesc. Nu trebuie cineva din părinți să primească un respect mai deosebit pentru faptul că stă cu copiii, atâta timp cât copiii sunt concepuți de ambii părinți”, scrie Ion Andronache pe pagina sa de facebook.

Jocuri în ziua de Paște pe care copiii le vor adora

Dacă îți este greu să selectezi câteva activități pe care să le propui celor mici în perioada sărbătorilor pascale, îți venim în ajutor cu câteva jocuri de Paște pe care copiii le vor adora. Garantăm!

Vânătoarea de ouă este o activitate clasică cu ocazia Paștelui. Dacă ai posibilitatea să întreprinzi această activitate în curtea bunicilor cu atât mai bine, pentru cei mici să petreacă puțin timp în aer liber. Ascunde câteva ouă de plastic, goale pe interior. Fiecare ou va conține câte o hârtie pe care vei scrie indicii despre locul unde piticii vor descoperi următorul ou. Vânătoarea va duce la descoperirea unei comori. Poate fi o jucărie sau un alt premiu mult dorit. Asigură-te că fiecare copil implicat va primi câte un mic premiu pentru a evita dezamăgirea.

Cursa cu ouă de Paște

Fiecare copil primește câte o lingură de lemn, pentru a evita accidentele. Înainte de a da startul, marchează un traseu. Toți piticii vor parcurge traseul ținând în mână o lingură de lemn, în care au așezat câte un ou fiert. Cine ajunge primul la destinație a câștigat cursa.

CNAS a finanțat plata indemnizațiilor adresate familiilor cu copii în valoare de 20,46 milioane lei

Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) informează că astăzi, 4 aprilie, a fost finanțată plata indemnizațiilor unice la naștere, indemnizațiilor pentru creșterea/îngrijirea copilului, indemnizațiilor pentru creșterea copiilor gemeni și indemnizațiilor paternale.

Valoarea totală a indemnizațiilor a atins suma de 20,46 milioane lei, transmite Știri.md.

Beneficiarii pot ridica banii după ce plățile sunt procesate prin serviciul guvernamental de plăți electronice (MPay).

Totodată, CNAS îndemnă părinții, după înregistrarea nașterii copilului la Agenția Servicii Publice, să deschidă un card social la orice bancă comercială din Republica Moldova, pentru a beneficia de indemnizații din orice colț al lumii.  

Pentru mai multe detalii, doritorii sunt îndemnați să telefoneze la Centrul de Apel al CNAS la numărul 022-257-777, alegând opțiunea necesară.

Părinții pot înscrie online copii în clasa întâi, începând cu 3 martie

Din data de 3 martie 2025, părinții pot depune online actele pentru înscrierea copiilor în clasa I pe platforma www.escoala.chisinau.md.

În clasa I se înscriu obligatoriu, fără probe de concurs, toți copiii din districtul școlar corespunzător, care au împlinit vârsta de 7 ani până la începutul anului de studii, inclusiv copiii cetățenilor Republicii Moldova din diasporă, cetățenilor Uniunii Europene, străinii, precum și copiii din familii refugiate.

Procedura de înscriere se va desfășura în două etape.

Etapă de înscriere în clasa I (3 martie – 30 aprilie 2025):

Aceasta presupune depunerea/ completarea/validarea cererilor a actelor de înscriere în clasa I a copiilor care împlinesc vârsta de 7 ani până la 01 septembrie 2025. Este obligatoriu ca viza de reședință a copilului să corespundă cu districtul școlar. Cererea de înscriere a copiilor în clasa I se va depune pe platforma www.escoala.chisinau.md și va fi completată cu următoarele documente:

– Buletinul de identitate al părintelui/reprezentantului legal al copilului;

– Certificatul de naștere al copilului;

– Certificatul de ședere temporară pentru copii cu statut de refugiat.

În acest an, în clasele cu profil arte și sport, înscrierea în clasa I poate avea loc în baza unor probe de aptitudini specifice profilului. Astfel, în perioada 02-08 mai 2025 se vor desfășura probele de aptitudini în instituțiile de învățămînt general care organizează clase cu profil.

Etapă de înscriere în clasa I (19 – 30 mai 2025):

În cadrul acesteia va avea loc depunerea/completarea/validarea actelor de înscriere:

-a copiilor din districtul școlar, care vor împlini vîrsta de 7 ani pînă la începutul anului școlar și n-au reușit să fie înscriși în prima etapă;

-a copiilor care vor împlini vîrsta de 7 ani în perioada 01 septembrie

– 31 decembrie 2025 din districtul școlar;

-a copiilor din alte districte școlare pe locurile rămase libere.

Totodată, în perioada 02-06 iunie 2025, se vor desfășura probele de aptitudini în instituțiile de învățămînt general care organizează clase cu profil pentru locurile rămase libere. Situațiile de excepție a copiilor care pe parcursul celor două etape nu au fost înscriși în clasa I, vor fi examinate de comisiile de școlarizare, în urma solicitării individuale a părinților, în perioada 20-30 august 2025, în limita locurilor rămase libere. Înscrierea copiilor în clasa I este gratuită!

La mulți ani, tuturor Tatianelor!
Articolul anterior
Un tânăr cere ajutor pentru a-și salva tatăl diagnosticat cu cancer
Articolul următor
Close menu