Cele mai importante realizări medicale ale anului 2018

Anul 2018 a fost remarcat printr-o mulțime de realizări medicale revoluționare, precum dezvoltarea unui nou vaccin împotriva rotavirusului sau eliminarea malariei din Paraguay. Vezi și restul descoperirilor care vor contribui la o stare mai bună de sănătate la nivel global și chiar la schimbarea istoriei.

separator

1. A fost aprobată dezvoltarea unui nou vaccin anti-rotavirus

În luna ianuarie 2018, producătorul de vaccin Bharat Biotech a anunțat că Organizația Mondială a Sănătății a aprobat dezvoltarea unui nou vaccin împotriva rotavirusului, ROTAVAC, cu prețul de numai 1$ pe doză. Un vaccin pentru prevenirea acestui virus contagios are capacitatea de a împiedica milioane de decese deoarece rotavirusul și alte boli diareice sunt pe locul 2 în clasamentul mondial al cauzelor de deces la copii sub 5 ani.

2. Terapie inovatoare anti-cancer

Un nou tip de tratament, denumit terapie cu celule CAR T, personalizează un medicament pentru fiecare pacient, colectând celulele sale imunitare și apoi modificându-le pentru a distruge cancerul. Reprezintă un tratament pe termen lung sau chiar pentru întreaga viață.

3. În Italia au fost vaccinați un procent de 95% dintre copii împotriva bolii a șasea

Guvernul italian a anunțat în luna martie că s-a atins obiectivul la nivel național de vaccinare, după ce a impus obligativitatea vaccinurilor în cazul copiilor care merg la grădiniță și la școală. Cu câteva luni mai târziu, ministrul italian al sănătății, Giulia Grillo, a anunțat că dovada vaccinării nu va mai fi necesară. Nu se cunoaște încă impactul acestei decizii asupra viitoarelor obiective din domeniul vaccinării.

4. Epidemia de Ebola a fost ținută sub control datorită unui nou vaccin

În decursul anului 2018 au existat două focare epidemice în Republica Democratică Congo; unul continuă să reprezinte o amenințare serioasă la nivel național, însă cel de-al doilea a fost eradicat grație utilizării unui nou vaccin. Acest vaccin poate să reducă semnificativ numărul de decese asociat acestei boli și să prevină o epidemie devastatoare precum cea care a condus la 11 000 de decese din vestul Africii între 2014-2016.

5. Implanturi spinale 3D

O serie de astfel de implanturi sunt fabricate din pudră de titaniu și dispun de structură poroase și suprafețe abrazive, care le permit să se integreze mai rapid și complet în corp. Ele sunt concepute să permită creșterea oaselor în și prin implant. În 2018 două implanturi 3D au fost aprobate de Agenţia pentru Alimente şi Medicamente din SUA: unul poate stabiliza coloana în zone în care au fost îndepărtate vertebre, iar al doilea poate fi implantat în pacienți cu probleme ale articulației sacro-iliace, cauza pentru aproape ¼ din durerea cronică de spate.

6. În Paraguay a fost eliminată malaria în mod oficial

În luna iunie a anului 2018 s-a confirmat faptul că nu a mai existat niciun caz de malarie de 5 ani, așadar Organizația Mondială a Sănătății a anunțat în mod oficial că statul a eliminat această boală.

7. Trachoma a fost eliminată din Ghana

Ghana a devenit primul stat din Regiunea Africană a Organizației Mondiale a Sănătății care a eliminat cu succes trachoma (infecție bacteriană localizată oculară cauzată de lipsa condițiilor de igienă și a apei curate) de pe lista de probleme ale sistemului public de sănătate. Această boală face parte din sfera bolilor tropicale trecute cu vederea, deși reprezintă principala cauză de orbire prevenită la nivel mondial (afectează un număr de aproximativ 1.9 milioane de persoane, conform OMS).

8. Un nou medicament pentru cancerul ovarian și mamar

Un nou tip de medicament, denumit inhibitor PARP, poate întârzia uneori evoluția cancerului ovarian până la 2 ani și poate fi de asemenea eficient împotriva cancerului mamar. Două medicamente sunt în prezent disponibile pe piață. S-a crezut inițial că funcționează doar în cazul femeilor care poartă mutații ale genelor BRCA1 și BRCA 2, însă se pare că poate fi folosit la toți pacienții cu cancer ovarian relevant.

9. O modalitate de a realiza compatibilitate între toate grupele sanguine

Cercetătorii din cadrul Univesității British Columbia, Canada, au descoperit o nouă modalitate de a transforma toate tipurile de sânge în tipul universal 0 negativ, conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. Grupa de sânge 0 negativ funcționează ca donator universal – poate fi transfuzată persoanelor cu grupa de sânge A, B, AB sau 0, dar este cea mai rar întâlnită și adesea cea mai necesară.

10. În Australia a fost eliminată rubeola în mod oficial

Organizația Mondială a Sănătății a confirmat că în luna noiembrie Australia a reușit să elimine în mod oficial rubeola, alăturându-se astfel unui grup de peste 30 de state care au eliminat cu succes această boală prevenibilă prin vaccinare.

11. Primul transplant dublu de față

Chirurgii francezi au reușit în luna ianuarie 2018 să efectueze primul transplant dublu de față, după ce corpul unui pacient a respins grefa inițială inserată în urmă cu 10 ani. Astfel de intervenții chirurgicale sunt extrem de dificile, iar riscul de respingere a țesutului facial este ridicat. S-a dovedit însă că re-transplantarea este posibilă.

12. Alăptarea în public a fost legalizată în toate cele 50 de state din SUA

Alăptarea oferă beneficii numeroase atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș și nu ar trebui să fie niciodată stigmatizată. În această vară a devenit legală pe întregul teritoriu al SUA. Alăptarea poate preveni 823 000 de decese infantile și 20 000 decese materne în fiecare an, la nivel mondial, conform Organizației Mondiale a Sănătății.

13. Lentile de contact medicinale – câștigătorul premiului MIT de inovație

Sub denumirea de Theraoptix, aceste lentile de contact au fost create de către cercetătorii din cadrul Școlii de Medicină Harvard, având capacitatea de a elibera medicație în timpul purtării. Lentilele pot fi folosite pentru a trata o mulțime de afecțiuni oculare, inclusiv glaucomul. Theraoptix a câștigat premiul de 25 000$ din acest an pentru inovație și este fabricat din materiale aprobate de Agenţia pentru Alimente şi Medicamente din SUA. Durata maximă de purtare este de 2 săptămâni și faptul că elimină necesitatea picurării de picături le transformă într-o soluție mult mai eficientă de a trata bolile ochilor.

sursa

Proiect emoționant pe unica.md! Ana Danilescu vă invită la un podcast dedicat persoanelor care luptă pentru viață

În această primăvară revista unica.md vine cu o noutate uimitoare! Echipa noastră de creație, alături de Ana Danilescu, a lansat un proiect absolut inedit și plin de speranță, dedicat persoanelor care luptă pentru viață, dar și celor care îi sprijină, familiilor care au apropiați bolnavi de cancer și trec prin acest calvar care le macină existența din cauza acestei maladii nemiloase. Este vorba de un podcast cu producătoarea Ana Danilescu, o supraviețuitoare a cancerului, care a pierdut și o persoană dragă din cauza acestei boli crunte, pe mama sa.

În acest proiect o veți cunoaște pe Ana în calitate de prezentatoare și un exemplu uimitor de curaj pentru aceste persoane. Ea vine să aducă o rază de speranță cu informații utile și profesioniste de la specialiști în oncologie, dar și cu povești emoționante ale persoanelor care luptă sau au trecut prin această boală.

„Aleg să trăiesc”: #SUNTVOCE cu Ana Danilescu, astfel se numește proiectul pe care îl găsiți pe platformele unice.md.

Proverbul „Dumnezeu nu-ți dă mai mult decât poți duce” se manifestă în viața Anei Danilescu, moderatoarea emisiunii pe unica.md, care a întâmpinat provocări majore cu o reziliență remarcabilă.

”Am pierdut oameni dragi din viața mea în urma cancerului și am trecut și eu prin această experiență, ceea ce m-a motivat să povestesc istoria mea și să ofer ocazia de a-și spune povestea și celor ce au avut curajul să treacă prin provocări dure și sunt o voce. ”, spune Ana Danilescu.

Aceast proiect #SUNTVOCE este despre toți cei care au curajul să-și privească provocarea în față și să-și spună istoria. „Sunt Voce” este o platformă pentru toți cei care caută surse de inspirație, motivație și ghidare în momentele sumbre din viața lor. Totodată, #SUNTVOCE își propune să aducă istoriile reale a celor care transformă adversitățile în surse de inspirație, încurajând conștientizarea și asumarea propriilor experiențe pentru a trăi o viață plină de sens.

Îi mulțumim Anei pentru încrederea acordată echipei unica.md în realizarea acestui proiect, dar și pentru experiența inedită care a trezit emoții copleșitoare după cadru întregii redacții.

Vă invităm să vizionați primul episod, în speranța că veți veni cu aprecieri și comentarii.

Îi urăm succes Anei, iar echipa unica.md promite să vă aducă și alte episoade la fel de interesante.

10 trucuri pentru a slăbi rapid până la vară. Sfaturile unui medic

Pierderea rapidă în greutate până la vară – posibilă cu ajutorul unor trucuri ușoare. Nutriționistul rus Dr. Tatyana Selezneva dezvăluie care sunt acestea și cum să slăbești complet în siguranță până vara.

Medicul indică 10 trucuri care vă vor ajuta să vă puneți corpul în ordine.

  1. Fără un plan, mâncatul în exces este întotdeauna o posibilitate. Luați un mic dejun și un prânz copios pentru a evita mesele de seară și de la miezul nopții.
  2. Eliminați mâncarea de tip fast-food. Eliminați „vechiturile” alimentare: fast-food, alimente procesate, carne procesată, sucuri zaharoase, limonadă, sucuri ambalate, sos de soia, marinate, alcool.
  3. Atunci când creați un meniu, puneți accent pe alimentele proteice și pe carbohidrații complecși (legume, fructe, cereale), grăsimile naturale trebuie să fie prezente cu moderație.
  4. Proteinele ar trebui să reprezinte cel puțin 20% din structura alimentelor – reprezintă materialul de bază pentru construcție.
  5. Controlați consumul de zahăr și sare. Se recomandă să nu consumați mai mult de 50 de grame de zahăr pe zi și 3-5 grame de sare pe zi.
  6. Beți zilnic 1-1,5 litri de apă pură.
  7. Adăugați mai multe legume verzi în alimentația dumneavoastră, în special cele crude.
  8. Mergeți la culcare înainte de ora 23:00 și dormiți 7-8 ore.
  9. Arderea grăsimilor este excelentă în timpul somnului. Rămâneți la o activitate fizică regulată.
  10. Controlați stresul – nu vă stresați din cauza unor lucruri mărunte.

„Creați un deficit caloric moderat, consumând ceva mai puține calorii decât arde corpul dumneavoastră. Acest lucru vă va permite să slăbiți treptat fără să vă stresați organismul.”

„Asigurați-vă că dormiți și vă odihniți suficient, deoarece stresul și lipsa somnului pot duce la exces de greutate și la creșterea apetitului”, recomandă expertul.

„Beți multă apă pe tot parcursul zilei pentru a vă menține corpul hidratat și pentru a ajuta la descompunerea grăsimilor. Implementați treptat modificările stilului de viață, astfel încât acestea să devină obișnuite și pe termen lung. Evitați dietele drastice și exercițiile fizice extreme, care pot fi dăunătoare pentru sănătatea dumneavoastră”, spune nutriționistul.

„Țineți un jurnal alimentar și de activitate pentru a vă urmări progresul și pentru a vă evalua realizările. Urmând aceste metode ușor de pus în aplicare, puteți slăbi până la vară și vă puteți crea un stil de viață sănătos și echilibrat, fără fără și fără a vă afecta organismul”, recomandă Dr. Ponomareva.

Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, nu o face de capul TĂU! Solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare profesionistă!

sursa

Un pacient de 72 de ani a avut Covid 613 zile. A suferit peste 50 de mutații de la virus

Un pacient olandez cu cel mai lung caz de infecție cu COVID înregistrat vreodată a suferit de boală un timp record de 613 zile, boala transformându-se într-o variantă nouă unică, care a derutat cercetătorii medicali.

Pacientul, sl cărui nume nu a fost dezvăluit, în vârstă de 72 de ani, a fost diagnosticat cu varianta omicron în februarie 2022, potrivit Time, citând cercetări de la Universitatea din Amsterdam. Este cea mai lungă perioadă de timp în care cineva a fost infectat cu virusul, susțin cercetătorii. 

Cel mai lung caz de infecție Covid este de 20 de luni

Sistemul imunitar  al pacientului, care suferea deja de o boală de sânge înainte de a contracta COVID, nu a reușit să producă suficiente celule albe din sânge sau anticorpi pentru a combate virusul, în ciuda faptului că a primit vaccinul de mai multe ori.

În timp ce majoritatea oamenilor pot depăși coronavirusul în câteva săptămâni, orice au încercat profesioniștii din domeniul medical pentru vindecarea pacientului nu a funcționat. Medicii au descoperit rapid că corpul său a devenit rezistent la Sotrovimab, un anticorp monoclonal pentru tratamentul timpuriu al COVID-19, după ce i-au luat peste două duzini de tampoane pe nas și gât în timp ce căutau să-i găsească tratament.

Ei au descoperit, de asemenea, că dezvoltarea unui anticorp anti-spike în prima lună a fost minimă și în curând și-au dat seama că sistemul imunitar al pacientului este incapabil să scape de virus.

Pacientul a murit în spital, în toamna anului 2023, din cauza sistemului imunitar slăbit și a unei tulburări de sânge de bază. 

Cu toate acestea, cercetătorii au descoperit că virusul a suferit murații de aproape 50 de ori și, în cele din urmă, a creat o variantă ultra-mutată, potrivit publicației. Nu existau semne că varianta mutantă în stil Frankenstein ar fi infectat alți oameni.

Deși un caz Covid de 20 de luni care a suferit mutații pare înfricoșător, Magda Vergouwe, studenta la medicină de la Centrul Medical Universitar din Amsterdam, care va prezenta cazul la Congresul Global ESCMID din Barcelona, a declarat:

„Durata infecției în acest caz este extrem. Infecțiile prelungite la pacienții imunocompromiși sunt mult mai frecvente în comparație cu comunitatea generală”, a spus Vergouwe.

„Acest lucru subliniază riscul de infecție persistentă, deoarece pot apărea variante virale unice datorită evoluției extinse.”

Nu toate cazurile Covid puternic mutante au fost recunoscute medical

Oamenii de știință care studiază datele genomice din apele uzate au descoperit, de asemenea, dovezi că oamenii ar fi avut cazuri de Covid puternic mutate de mai bine de patru ani, dar nu erau conștienți, potrivit Time.

Vergouwe a explicat că cazul este adăugat la rapoartele de pacienți testați pozitiv pentru aceeași infecție de peste un an, dar ea a remarcat că a fost cel mai lung caz pe care l-a văzut vreodată.

Cel mai extins caz de COVID-19 înregistrat vreodată înainte de acesta a fost de la un britanic care a suferit de virus timp de 505 zile înainte de a muri. Cercetările au arătat că 24,4% dintre adulții americani care au primit un test COVID-19 pozitiv au prezentat simptome care au persistat timp de trei luni sau mai mult.

sursa

Cât și ce trebuie să mănânce un copil
Articolul anterior
De ce să nu pui lapte matern în ochii și nasul bebelușului
Articolul următor